Langetermijnsparen, wat is dat juist? Het is letterlijk wat je denkt, sparen voor de lange termijn, niet meer of minder. Maar behalve wat geld opzij zetten voor je oude dag, krijg je ook een bijkomend belastingvoordeel. Dat maakt het écht interessant.

langetermijnsparen

 

Hoe werkt langetermijnsparen?

Net als pensioensparen moet je voor langetermijnsparen minimaal 18 jaar zijn, en onderhevig zijn aan de Belgische personenbelasting. Zo niet kan je niet in aanmerking komen voor de fiscale aftrek.

Langetermijnsparen is niet zomaar geld op een spaarrekening zetten. Je kan enkel langetermijnsparen via een verzekeringsmaatschappij, wat je dan verzekert voor een minimumopbrengst voor je stortingen. De minimumopbrengst wordt meestal aangevuld met een variabele rente/winstdeelname. Die is echter niet gegarandeerd, dus je weet je opbrengsten nooit met zekerheid.

Hoeveel kun je sparen?

Het bedrag dat je kan sparen is afhankelijk van je inkomen, en van de formule welke hiervoor gebruikt wordt. Let op, deze formule wijzigt jaarlijks. Het maximale bedrag dat je kan sparen blijft wel hetzelfde: € 2260. Dat geeft je een belastingvermindering van maar liefst € 678, 30% van € 2260.

Formule anno 2016: € 169.20 + 6% netto belastbaar beroepsinkomen. Is je belastbaar inkomen hoger dan 34.908 dan hoef je je daar niets van aan te trekken en kan je meteen het maximumbedrag van € 2260 storten.

Let op:

De fiscale korf van € 2260 kan ook gevuld worden door een hypothecair krediet. In dat geval moet je eerst bekijken hoeveel je al gevuld hebt, om zo de overschot via langetermijnsparen op te vullen.

BELASTINGAANGIFTE

U kunt uw bedrag voor langetermijnsparen/kapitaalaflossing hypothecair krediet invullen in de rubriek 1353/2353 op uw belastingaangifte.

En wat na mijn 65?

Ook na je 65e kan je nog steeds aan langetermijnsparen doen, in tegenstelling tot bij pensioensparen. Het is wel belangrijk dat je een contract voor langetermijnsparen aangaat voor uw 65ste verjaardag. Het contract moet dan ten minste voor 10 jaar lopen. Maak dat het bedrag dat je stort zeker hoog genoeg is voor de volgende jaren, want de jaren nadien kan je niet meer sparen dan het eerste jaar.

Wat brengt het op?

Zoals hierboven vermeld wordt, is de maximale belastingvermindering € 678, 30% van € 2260. Dat is natuurlijk een aanzienlijk bedrag, en je krijgt het jaar na jaar terug.

Eerder op zoek naar een lange termijninvestering in vastgoed? Ontdek onze investeringsprojecten