Skip to main content
BlankenbergeHotelvastgoed

Blankenberge, de opwaarderende badplaats

Bcity - exterieur

Nu het warme terrasjesweer er aan komt, stellen we voor om een kijkje te nemen in Blankenberge en hoe de stad zich voorbereid op deze periode. Spoiler alert: We zullen vooral naar de toekomst van de Kuststad kijken en hoe deze binnenkort zijn toeristen nog beter wilt ontvangen.

Stationsproject Blankenberge

600 meter bij de markt vandaan, vinden we het vernieuwd stationsproject met daarin twee hotels en een parkeergaragemet 750 staanplaatsen. Ook dit is een grote aanwinst voor Blankenberge aangezien er al jaren een tekort was aan hotels in het centrum en het aantal toeristen bleef maar toenemen. Mercure Blankenberge en ibis Budget Blankenberge vangen de vakantiegangers nu goed op.

Maar dit is niet de enige reden voor het ontstaan van dit project. Stad Blankenberge wou namelijk hun eigen eyecatcher en wat valt er nu meer op dan een gebouw volledig bedekt in strekmetaal? De wereldberoemde architect Marc Corbiau wou niet werken met traditionele stenen, hij wou hier iets unieks van maken en dat is hem ook gelukt.

Het gebouw dat volledig binnen het vernieuwingsproject van Blankenberge past, zal de komen jaren nog evolueren. In de toekomst is men van plan om nog extra zaken bij te bouwen, maar voorlopig wordt er onderzocht naar wat allemaal mogelijk is. Wat we nu al zeker weten, is dat wie uit de trein stapt in Blankenberge, verrast zal worden door het nieuwste icoon van de stad.

Mercure Blankenberge Alysee 3

Jachthaven

Ook de jachthaven van Blankenberge heeft de voorbije jaren problemen ondervonden. Doordat het over een smalle, korte en tegelijk ondiepe haveningang beschikt, heeft het te kampen met een zware verzanding. Hierdoor kunnen de bootjes bij laagwater amper in of uit de havengeul varen.

Om de verzanding in de havengeul van Blankenberge tegen te gaan zal een nieuwe westelijke dam gebouwd worden. Het oude betonnen westerstaketsel verdwijnt.

In 2017 werd een studie opgestart naar mogelijke maatregelen die een structurele oplossing moeten bieden voor zowel de verzanding van de havengeul in Blankenberge als de erosie in Wenduine.  Meerdere ontwerpscenario’s zijn onderzocht met behulp van numerieke modellering van stroming, golfwerking en morfologie. Daarna zijn de alternatieven met elkaar vergeleken op verschillende vlakken.

In Blankenberge is de bouw van een nieuwe, hogere en langere Westdam als beste oplossing uit de studie gekomen. Deze dam zal het transport van het zand beter tegenhouden waardoor de verzanding van de havengeul sterk zal afnemen. Hoe deze nieuwe dam er zou uitzien werd verder uitgewerkt in samenspraak met de belanghebbenden. Er is uiteindelijk gekozen voor een hellende dam die langzaam in zee verdwijnt.  De bestaande Oostdam met het beschermde houten staketsel blijft behouden.

Renovatie pier

Ook de pier van Blankenberge krijgt een opknapbeurt. “De pier is zowel esthetisch als structureel ten einde. Hij lijdt aan betonrot en is ook niet meer veilig op lange termijn. Nu is het echt tijd om te vernieuwen.”, zegt de uitbater van de pier, Sebastiaan Defoort.

Niet het kopgebouw zelf, maar de wandelweg van de bekende pier van Blankenberge ondergaat de komende vier jaar een metamorfose. Zowel het gebouw als de wandelweg zijn erfgoed en zullen dus opgebouwd worden zoals in het interbellum. De wandelweg zal er terug uitzien zoals hij origineel gebouw werd in 1933. “De pier is een iconisch beeld voor heel wat Vlamingen die aan vakantie denken”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

Ook al zullen de werken even duren, hoeven de fans van de brasserie en rooftopbar niet te vrezen. Gedurende de volledige renovatie blijft het kopgebouw gewoon bereikbaar voor wie er een koffietje wilt drinken of een lekkere pannenkoek smullen.

Conclusie – opwaardering in Blankenberge

Blankenberge zit niet stil! Dat is wel het minste dat we kunnen zeggen. Men is op meerdere fronten aan het renoveren, bouwen en vernieuwen met het doel de bekende, moderne badstad te blijven waar we zo graag naartoe gaan! Meer weten over ons vastgoed in Blankenberge? Ontdek hier het aanbod!

Leave a Reply