De recente uitspraken van de rechtbanken van Gent en Brugge over de tweede verblijfstaks kwam voor velen als een geschenk. Tal van eigenaars van een tweede verblijf een de kust zich gewapend om de, veel te dure, taks op tweede verblijven aan te vechten in de rechtbank. op grond van het gelijkheidsbeginsel. Daarmee zeggen ze dat eigenaars van een tweede verblijf in de kuststeden niet zouden moeten opdraaien voor kosten die de bewoners niet of minder hoeven te betalen. De uitspraak in Gent en Brugge sprak specifiek over de situatie in Koksijde. Maar is het wel in alle badplaatsen toepasselijk? Veel hangt af van hoe elke badstad haar taksen motiveert, en wat er in het lokale belastingreglement staat. Ontdek hier hoe jouw stad alles bekijkt.

tweede verblijfstaks

Tweede verblijfstaks

Als eigenaar van een tweede verblijf moet u, naargelang de kustgemeente, een forfetaire belasting betalen van 500 tot 1.000 euro per jaar. Dat geld dient om kosten te dekken van algemene diensten, waar eigenaars van een tweede verblijf volgens het gemeentebestuur anders gratis van gebruik zouden maken. Maar die diensten zijn niet enkel beschikbaar voor die eigenaars, ze zijn dat ook voor bewoners. Dinesten zoals afvalophaling, brandweer en bibliotheek moeten door iedereen betaald worden, sprak de rechtbank. Ook door bewoners. Daarom kozen veel badsteden ervoor hun reglementering van de tweede verblijfstaks te herzien. Maar hoe zit het nu eigenlijk concreet met de bijkomende belasting?

Bedrag

Als je een tweede verblijf koopt aan de kust, moet je rekening houden met de tweede verblijfstaks. De belasting wordt misschien wel gebruikt om nodige diensten en voorzieningen te financieren, het is toch een fors jaarlijks bedrag. Ze schommelen tussen de € 420 en € 1000 per jaar, afhankelijk van in welke stad je investeerde en hoe groot de woning is. Als je daarbij nog eens zeer weinig in je tweede verblijf aanwezig bent, riskeer je nog eens een extra leegstandtaks. Sommige gemeenten vragen bovenop deze taksen nog een forfaitaire milieubelasting. Zo kunnen de bedragen per badstad flink oplopen.

tweede verblijfstaks

Tweede verblijfstaks 2017

Aanvechten

Als je niet akkoord gaat met de tweede verblijfstaks, kan je die aanvechten. De eerste stap is om beroep aan te tekenen bij de gemeente met een bezwaarschrift. Dat moet je binnen de 3 maanden na verzending van het aanslagbiljet doen. In dat bezwaarschrift moetende juridische argumenten opgesomd staan. Begeleiding van een jurist of advocaat is dus zeker geen overbodige luxe. De gemeente kan reageren en met bemiddeling of andere mogelijke oplossingen komen. Doet ze dat niet, dan kan je je gelijk halen voor de rechtbank.

Ontwijken

De taks aanvechten kan mooie resultaten opleveren, maar brengt ook risico’s én nog meer kosten met zich mee. Beter probeer je de taks in de eerste plaats gewoon te vermijden. Een van de mogelijkheden om dat te doen, is te investeren in een vakantieverblijf. Op dat soort verblijven is de belasting niet van toepassing, waardoor je al snel € 1000 per jaar minder betaalt. Dit soort verblijven zijn ontworpen voor expats, gezinnen met jonge kinderen en bedrijven, waardoor ze niet enkel gezien worden als tweede verblijf. Bovendien brengt het ook op wanneer je niet aanwezig bent. Zo verdien je dubbel.

Op zoek naar een oplossing om te kunnen genieten van een vakantieverblijf, maar toch geen tweede verblijfstaks te betalen? Ontdek Holiday Suites Blankenberge