Bij het kopen van een huis of een appartement op plan wordt meestal niet over één nacht ijs gegaan. Voor velen is dit een grote hap uit hun budget.
Maar net vandaag vindt u uw droomappartement. Een appartement op plan. Binnen 2 jaar is de oplevering voorzien. Wat is dan de voordeligste manier om uw droom waar te maken? Koop ik het appartement nu en ga ik hier een lening voor aan? Of wacht ik liever 2 jaar om het appartement te kopen.

Is kopen op plan het beste plan?

Op het eerste zicht denkt u waarschijnlijk dat wachten de beste optie is. Zo kunt u namelijk nog wat langer sparen. Op die manier hoeft u binnen 2 jaar een minder grote lening aan te gaan aangezien u zelf een groter bedrag kunt voorleggen. Dit resulteert dan weer in minder interest die betaald dient te worden.

Maar wordt op deze manier wel met alle factoren rekening gehouden?

Meerwaarde op uw vastgoed

Het vorige scenario lijkt mooi. Maar hierbij wordt namelijk geen rekening gehouden met de gebruikelijke meerwaarde op vastgoed. De gemiddelde prijs voor een appartement in Oostende steeg vorig jaar met bijna 5%. Als we deze factor ook in acht nemen, dan komen we tot een totaal andere conclusie.

Een simpele berekening:

Hieruit blijkt duidelijk dat het uiteindelijk een stuk goedkoper blijkt te zijn om uw appartement vandaag aan te kopen. U kunt het ook zien als een appartement aankopen binnen twee jaar aan de prijs van vandaag. Ondertussen geniet u al volop van de meerwaarde die elk jaar rust op uw vastgoed.

In theorie is de keuze dus snel gemaakt. In praktijk is dit niet altijd zo. Er zijn meestal nog andere factoren die meespelen bij een beslissing van dit caliber. Wat u uiteindelijk beslist, kiest u volledig zelf. Maar wij raden u sterk aan om u altijd te laten begeleiden door een vastgoedadviseur of een financieel adviseur. Samen met hen kunt u de beslissing maken rekening houdende met alle factoren.

Droomt u van een tweede verblijf aan de kust, maar zit u nog vol met vragen? Aarzel dan zeker niet om vandaag nog contact op te nemen met één van onze adviseurs door hier te klikken.