Wilt u nog thuis blijven wonen, maar ziet u de aankoop van een assistentiewoning ook wel zitten? Overweeg dan om alvast in uw toekomstige woning te investeren door ze aan te kopen en/of aan te passen voor uw toekomst. In afwachting dat u er zelf van gebruik gaat maken, verhuurt u ze aan iemand anders. Bekijk hieronder nog eens de voordelen van investeren in een assistentiewoning.

De instellingen van de Vlaamse regering, het Brussels Gewest, OCMW of een andere gespecialiseerde firma zorgen voor de screening van de huurder. Dat is alvast geen zorg voor u.

  • Hebt u een relatief luxueuze levensstijl, dan kan u die bij het investeren in een assistentiewoning probleemloos handhaven. De eisen die aan een assistentiewoning opgelegd worden, zijn slechts een minimum. Hou er wel rekening mee dat een overdaad aan luxe kan echter potentiële huurders afschrikken.
  • Investeren in een assistentiewoning is uiterst interessant. U kunt een marktconform rendement ontvangen, wat momenteel beter is dan obligaties. Alleen aandelen kunnen een hogere rente opbrengen, maar aan deze investering zijn vaak aanzienlijke risico’s verbonden.
  • De inflatie stijgt jaarlijks, maar de spilindex eveneens, dus relatief gezien vermindert de waarde van uw vastgoedinvestering nooit. Mocht u op een bepaald moment beslissen om toch uw assistentiewoning niet te betrekken, maar ze in de plaats daarvan te verkopen, dan kunt u dit zonder enig probleem doen.
  • Dat geldt eens te meer als uw eigendom gunstig gelegen is met voldoende voorzieningen in de nabijheid. Ga voor een assistentiewoning in of rondom het centrum van een stad of een regio waar altijd wat te beleven is. Check of de locatie een goede ontsluiting heeft, openbaar vervoer, winkels, wasserette, kapper, een dokter, apotheek, en zo verder.
  • Wanneer u vindt dat het tijd wordt om naar uw assistentiewoning te verhuizen, komt u niet eerst op een wachtlijst. Integendeel, uw woning wacht op u. Deze zekerheid vinden vele beleggers het grootste voordeel.

Met een erkende assistentiewoning profiteert u van een verlaagd btw-tarief van 12 procent in plaats van 21 procent, en u bent vrijgesteld van een onroerende voorheffing.

Wil u meer weten?

Vraag advies aan de vastgoedexperts van Alysee voor uw investering in de toekomst.