Een investering in een woning in een Vlaamse stad ligt voor sommige beleggers niet erg voor de hand. Recente onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat de prijzen daar, mede door de toenemende nieuwbouw en verstrenging van eisen rond o.a. isolatie, steeds verder stijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Antwerpen en andere centrumsteden. Maar er zijn altijd andere mogelijkheden. Investeren in vastgoed aan zee, bijvoorbeeld. De vraag die vaak gesteld wordt, is of vastgoed kopen wel een verstandig idee is… In dit artikel bekijken we samen de voor- en nadelen

Waarom kiezen voor vastgoed aan zee? 

Vastgoed kopen aan de Belgische Kust heeft verschillende voordelen: u kan er tijdens de warme zomermaanden, of juist wanneer de temperaturen dalen, zelf gebruik van maken. Maar het pand is in seizoenen dat u het niet nodig hebt vrij eenvoudig te verhuren aan andere geïnteresseerden. Er zijn tenslotte genoeg mensen die graag aan zee verblijven. Of u nu kiest voor een vaste verhuurformule of seizoensverhuur: een tweede verblijf kopen aan de kust biedt een garantie voor een fraai rendement. 

Waar koop ik best een tweede verblijf aan zee?

Overweegt u een investering in een tweede verblijf aan zee? Dan is er keuze genoeg. De negen kustgemeenten in Vlaanderen tellen in totaal zo’n 104.000 tweede verblijven. Het ene pand is echter het andere niet. De ligging binnen zo’n kustgemeente is uiteraard van groot belang.  De woningen die direct aan zee liggen, zijn meestal het prijzigst. Dat heeft ook invloed op het huurrendement: de verhuurprijs is hoger maar daardoor is er een kleinere markt. 

Wordt vastgoed aan de Belgische Kust meer waard?

De waarde van vastgoed aan de kust is in de laatste decennia behoorlijk toegenomen. Dat heeft te maken met het feit dat er langs de Belgische kustlijn flink gebouwd is waardoor er nu niet veel ruimte meer is voor nieuwe appartementen en de prijzen stijgen. Oudere appartementen die zijn vaak aan een fikse opknapbeurt toe. Wilt u een ouder appartement kopen, reken dan op onvermijdelijke renovatiekosten. 

Vanzelfsprekend hangt de waarde niet alleen af van de opknapbeurten maar ook andere factoren spelen een rol zoals het algemeen economisch klimaat maar ook de ruimtelijke verordening en de daarbij horende regelgeving zijn hierbij belangrijk. 

Daarnaast is ook de financiële rente van belang. Deze is in de afgelopen jaren flink gedaald, en dat kan gunstig zijn voor vastgoedbeleggers. 

Verschillende vastgoedexperts verwachten wel dat de prijzen voor tweede verblijven aan zee onder druk blijven staan. Dat heeft volgens hen ook te maken met concurrentie vanuit het buitenland. Ondanks de buitenlandse concurrentie blijft het zo dat de opbrengst van een appartement in België nog steeds hoger ligt dan dat van een buitenlands appartement. 

Meer weten over vastgoed aan zee?

Wilt u meer weten over een investering in vastgoed aan de Belgische kust? Alysee biedt al meer dan 40 jaar een waaier aan veilige en rendabele oplossingen om te investeren in vastgoed. Neem vrijblijvend contact met ons op om te verkennen of een investering in Belgisch kustvastgoed voor u de geschikte oplossing is.