Investeren in een assistentiewoning zit in de lift

Er is een steeds groter wordende vraag naar assistentiewoningen, de opvolger van de zogenaamde ‘serviceflats’. Verbazen doet dit niet: voor senioren zijn heel wat voordelen verbonden aan het investeren in een assistentiewoning. Ontdek hier enkele tips.

In een assistentiewoning woont een oudere zelfstandig en staat hij niet 24/7 onder toezicht. Bovendien is de woning zo ingericht dat hulp altijd in de buurt is. Een veilige en sociale woonomgeving staat voor iemand op leeftijd centraal, en dit type woningen zijn hierop aangepast.

Een van de belangrijkste redenen waarom investeren in een assistentiewoning aantrekkelijker wordt, is de zekerheid die het voor uzelf creëert wanneer u er zelf als senior gaat wonen. Tot die dag genereert u behoorlijk wat inkomsten met de verhuur van de woning, en door de toenemende vraag en het beperkte aanbod zijn deze inkomsten optimaal. Bovendien voorkomt u met de investering dat u als senior op een lange wachtlijst terecht komt, en voor lange tijd op een plaats in de woning zult moeten wachten.

Vanzelfsprekend is de ene assistentiewoning de andere niet. De volgende 4 investeringstips helpen u bij het maken van de keuze om te gaan investeren in een assistentiewoning.

Investeringstip 1: Locatie & buurtfaciliteiten

Bij het kiezen van een assistentiewoning als investering is het van belang om een rustige buurt uit te kiezen waar voldoende en gevarieerde faciliteiten aanwezig zijn. Omdat een senior minder mobiel is, biedt een supermarkt, een kapper, een wasserette en bakker in de buurt een absolute meerwaarde. Daarnaast is bereikbaarheid van de assistentiewoning ook essentieel. Een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer of auto is qua investering én comfort een pak aantrekkelijker.

Investeringstip 2: Luxe & comfort

Een assistentiewoning met het nodige comfort is uiteraard aantrekkelijker om in te wonen. Zo is de aanwezigheid van een afsprakendienst een grote plus. Kies daarnaast voor een woning die vrij recentelijk is gebouwd of pas is gerenoveerd, zo bespaart u op verwarmingskosten. Let er ook op dat de assistentiewoning rolstoelvriendelijk is. Mocht het voorvallen dat de huurder of u zelf ooit rolstoelafhankelijk wordt, kunt u nog altijd zonder zorgen gebruik maken van de assistentiewoning.

Investeringstip 3: Veiligheidsnormen

Controleer voor het kopen van een assistentiewoning of deze voldoet aan alle veiligheidsnormen om ongewenste kosten of boetes achteraf te voorkomen. Denk hierbij aan de brandveiligheid en de mogelijkheden van de bewoner om hulp in te roepen wanneer nodig. Let er ook op dat er toezichthouders zijn die regelmatig controleren of het woningcomplex waarin de woning is geplaatst, voldoet aan de benodigde veiligheids- normen en voorschriften.

Investeringstip 4: Erkend door de overheid

Erkende assistentiewoningen hebben een kwaliteitslabel van de overheid ontvangen. Het is fiscaal voordelig om te investeren in een ‘erkende’ assistentiewoning, omdat u hiervoor een laag btw-tarief betaalt. Wat nog meer fiscaal voordeel oplevert, is dat er daarnaast sprake is van een vrijstelling van een onroerende voorheffing. Wat de opbrengsten nog meer vermeerdert is dat u een hogere huurprijs kan vragen voor een door de overheid erkende woning.

Meer weten over investeren in een assistentiewoning?

Wilt u meer weten over een investering in assistentiewoningen? Al meer dan 40 jaar helpt Alysee mensen de juiste investering te vinden in aantrekkelijk vastgoed aan de Belgische kust. Met onze decennialange expertise ontwikkelden we verschillende vastgoedoplossingen waar comfort en rendement centraal staan. Zit u met vragen of hebt u interesse over een assistentiewoning, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie.