Pensioen kan veraf lijken, maar het is nooit te vroeg om te starten met pensioensparen. Net zoals bij alle spaarvormen, geldt bij slim pensioensparen ‘hoe vroeger, hoe beter’. Hoe langer je de tijd hebt om te sparen, hoe groter de spaarpot uiteindelijk zal zijn. Ben je iets later begonnen? Ook dat is geen probleem. Pensioensparen is altijd een waardevolle aanvulling voor je pensioen, zelfs als je maar kort kan sparen. Welke van de twee vormen van sparen je kiest, hangt helemaal af van je noden. Twijfels? Ontdek hier welke keuze het best bij je past.

Pensioensparen

Pensioensparen per maand

Bij pensioensparen zet je maandelijks een bedrag opzij dat je pas terugkrijgt wanneer je op pensioen gaat of 65 wordt. Daarom kan je jaarlijks een maximum van € 940 opzij zetten. Zo weet je zeker dat je op termijn een mooi bedrag overhoudt, zonder onderweg veel te moeten missen. Daarbovenop heeft elke vorm van pensioensparen fiscale voordelen waarvan je kan blijven genieten.

Pensioenspaarverzekering

Bij pensioenspaarverzekeringen kies je bij je verzekeraar een van twee mogelijkheden: de tak 21 of de tak 23. De tak 21 is de eenvoudigste optie voor pensioensparen, en wil gewoon zeggen dat je recht krijgt op een vaste jaarlijkse interest, waarvan er op voorhand een minimum wordt vastgelegd. Elk jaar word je interest bij je spaarcenten geteld, waardoor je ook daarop het jaar erna interest verdient. In elke situatie is dit de veiligste en meest standvastige optie.

De tak 23 is ook een pensioenspaarverzekering, maar je krijgt geen vaste jaarlijkse interest. In plaats daarvan krijg je opbrengsten van wat de verzekeringsmaatschappij verdient met het beleggen van je geld. De tak 23 is dus risicovoller dan de tak 21, maar kan ook stukken lucratiever zijn. Een optie als deze is vooral aan te raden wanneer je over lange termijn aan pensioensparen doet, waardoor schommelingen in de markt voldoende tijd hebben zich te herstellen en je meer op te brengen.

Pensioenspaarfonds

Pensioenspaarfondsen zijn vergelijkbaar met de tak 23 verzekering. Het grote verschil ligt in hoeveel je vertrouwt op de beurs. Bij de tak 23 hangt enkel je opbrengst bovenop je spaargeld ervan af. Met een fonds belegt de bank je spaargeld in aandelen en obligaties, en hoeveel je fonds opbrengt, hangt daar volledig van af. Als gevolg daarvan is dit de meest risicovolle vorm van pensioensparen, maar ook de meest lucratieve. Ook hier geldt dat je best op lange termijn spaart om de schommelingen op de beurs de tijd te geven zich weer te herstellen, en zo toch veel op te brengen. Bij een fonds heeft je belegging geen vervaldatum, en kan je blijven sparen zolang je dat wil.

Takken en fondsen

Elke vorm van pensioensparen brengt eigen voordelen en nadelen, veiligheid en risico’s met zich mee. Als je laat begint aan pensioensparen, kies je best voor een tak 21 verzekering. Zo kan je veilig en met vaste rente bouwen aan een extraatje voor later. Spaar je op lange termijn? Dan hangt je keuze vooral af van je eigen voorkeur. Neem je graag veel risico’s voor veel winst? Dan is een fonds exact waarnaar je zoekt. Heb je liever zekerheid? Kies dan de veiligheid van tak 21. Liefst iets tussenin? Vervang dan je interest door de opbrengst die je verzekeringsmaatschappij maakt door je spaargeld te beleggen. Wat je ook kiest, genieten doe je.

Zie jij jezelf sneller investeren in vastgoed dan in een pensioenspaarfonds? Bekijk hier de verschillende mogelijkheden