De rijke geschiedenis van de Belgische kust blijft fascineren. Het is dus niet te verwonderen dat die geschiedenis in verschillende vormen te bezoeken is. Langs de volledige kustlijn kunnen we de geschiedenis van de zee induiken, in bijna elke stad is er een maritiem museum. Daarom kan je hier onze top 4 lezen, en meteen weten wat je niet mag missen. Meteen naar zee!

maritiem museum

4. De Scute

De Scute in Blankenberge ontstond in 1992 uit pure passie voor de vissersgeschiedenis. De vzw achter De Scute begon toen met het herbouwen en restaureren van historische vissersschuiten. Hun werk deed de belangstelling voor schepenbouw weer opleven, en velen volgden in hun voetsporen. Maar daar stopt het niet. Boottochten en garnaalvistochten staan namelijk ook altijd op het agenda. De Scute toont en gebruikt historisch correcte replica’s van Blankenbergse vissersschuiten, met een klein maritiem museum erbovenop. Niet bijzonder groot, wel bijzonder.

3. Sincfala

In de Zwinstreek kan je niet enkel genieten van de adembenemende natuur, jong en oud kunnen er ook de geschiedenis induiken. Sincfala verzamelde een ruime collectie over alles wat te maken heeft met hun streek van vroeger tot nu. Geschiedenis van de visserij, inpoldering, oorlogen en urbanisatie krijgen een plaats tussen de vele onderwerpen die het museum aansnijdt. Ook kinderen halen er hun hart op met aangepaste zomerprogramma’s en aparte wandelroutes. Van vroeger tot nu, voor jong en oud.

2. Mercator en Amandine

Waarschijnlijk ken je ze al, maar toch is geen enkele lijst over kustmusea compleet zonder Mercator en Amandine. De twee museumschepen zijn uniek in hun representatie van het leven op zee. Beide tonen een unieke ervaring van andere aspecten van het visserijleven. Nergens ervaar je de geschiedenis van zo dichtbij.  Bovendien liggen ze in de haven van Oostende, middenin het Visserskwartier. De geschiedenis van beide schepen loopt recht de omringende straten in.

1. NAVIGO

Oostduinkerke voert de lijst aan met hun opmerkelijke NAVIGO, het Nationaal Vissersmuseum. Met een enorm divers aanbod, slaagt NAVIGO erin een uitzonderlijk volledig plaatje te schetsen van de Belgische kustgeschiedenis. Garnaalvissers, ijslandvaarders en hun families delen de spotlight met een omvangrijk aquarium vol leven uit de Noordzee. Naast hun enorme vaste collectie, barsten ze ook het hele jaar door van de workshops, aangepaste activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen. En nog een volledige boot erbovenop. Kortom: een groots maritiem museum voor een grootse maritieme geschiedenis. Geniet ervan!