Investeren in vastgoed en zo uw patrimonium verder uitbouwen is steeds een goed idee. Indien uw portefeuille divers genoeg is natuurlijk. Uw kinderen een goede toekomst bieden met de ondersteuning van uw patrimonium is voor veel mensen één van de hoofdredenen om verder te investeren. Uw patrimonium beheren op de manier die uw kinderen het meest ten goede komt, dat is wat we vandaag voor u uitzoeken.

Investeren in vastgoed

Aankopen om te schenken

Stel zoonlief/dochterlief is klaar om de volgende stap in het leven te zetten. Samen met de partner zijn ze van plan een huis aan te kopen. Hoe kunt u hier als ouder uw kind het best in bijstaan door te investeren in vastgoed? 
Indien u van plan bent te helpen bij de aankoop door een deel van de aankoopprijs bij te leggen, dan is het vanzelfsprekend het gemakkelijkst om gewoon dit geld te schenken aan uw kind.

Indien u van plan bent de volledige kosten van het huis op u te nemen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt opnieuw het volledige bedrag schenken aan uw kind, of u kunt het huis kopen en daarna het huis aan hen schenken.
Ook hier is het geld schenken de beste oplossing op korte termijn. Als u namelijk de aankoop van het huis op u neemt en daarna het huis schenkt, dan dient u rekening te houden met de gebruikelijke kosten (zoals aktekosten) die de schenking van vastgoed met zich meebrengt.

Het vastgoed aankopen en pas enkele jaren later schenken kan nog altijd indien u bepaalde redenen hebt om dit niet onmiddellijk door te schenken. Indien je deze methode verkiest wordt wel aangeraden om toch enkele jaren eigenaar te blijven van het pand.

Indien u er voor kiest om het geld aan uw kind te schenken, zodat zij hiermee het huis kunnen aankopen, kies dan voor een ‘handgift’. Dit houdt in dat u het geld overschrijft naar de rekening van uw kind zonder tussenkomende personen. Op deze manier betaalt u geen belastingen, dit indien u nog minstens 3 jaar blijft leven. Anders wordt de schenking gezien als een deel van de erfenis.

 

Aankopen voor eigen gebruik

Indien u uw patrimonium wilt uitbouwen, maar zelf nog wil genieten van het vastgoed, dan zijn ook hier verschillende mogelijkheden. Er van uitgaande dat u uw patrimonium uitbouwt met het oog op een goede toekomst van uw kinderen, dan koopt u best op ‘gesplitste’ wijze. Hierbij behoudt u het vruchtgebruik van het vastgoed, maar uw kind krijgt het recht op de blote eigendom. Zo kunt u voor de rest van uw leven zonder problemen gebruik maken van uw vastgoed. Indien u het wil verhuren, heeft u ook het recht om de huuropbrengsten te ontvangen. Bij uw overlijden dient uw kind echter geen successierechten te betalen en krijgen ze naast het blote eigendom ook automatisch het vruchtgebruik. 

 

Meer weten over investeren in vastgoed? Download onze gratis gids op deze pagina!