Als verhuurder is het niet altijd even makkelijk om de huurprijs te berekenen, maar ook als huurder weet je vaak niet of je te weinig of te veel betaalt. Enkele jaren geleden lanceerde minister Freya Van Den Bossche “huurschatter”. Met deze website kan je door enkele gegevens in te vullen een schatting krijgen van je huurprijs.

huurprijs

Huurprijs

Een team van de KU Leuven heeft een drietal jaar de huurmarkt onderzocht, om zo een correct beeld te krijgen van de huurprijzen in de verschillende regio’s van Belgïe. “We analyseerden onder meer de databank van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en keken naar de verkoopprijzen van huizen in alle steden en gemeenten” aldus onderzoeker Frank Vastmans, die het project leidde. Het resultaat is een uitgebreide databank, met duizenden parameters, welke bij elke invoer zich opnieuw aanpast. Hierdoor blijven alle gegevens up to date.

Veelzijdig

Het programma is niet enkel interessant voor verhuurders, maar ook voor de huurders. Zo kan je als huurder invullen waar je wil wonen en aan welke eisen je woonst moet voldoen. Daardoor kan je als huurder een beeld krijgen van hoeveel je aan huur zou moeten betalen. JE kan het ook gebruiken om te onderhandelen met de huurder voor een lagere prijs of een renovatie.

Hoe werkt het?

Je gaat naar https://www.woninghuurprijzen.be en klikt aan de rechterkant op ‘START NU’. Daarna lees je de gebruiksvoorwaarden en klik je op ‘ja, ik ga akkoord’.

Nu kan je beginnen met al je gegevens in te vullen, en klaar is kees!

 

Zelf nog op zoek naar vastgoed dat je graag laat verhuren? Zo kan je kiezen voor een investering in vastgoed met een gewaarborgde verhuur, verhuurgarantie. Anderzijds kan je ook opteren om te kiezen om je vastgoed te verhuren met seizoensverhuur.