Skip to main content
Parkings

Parkings: een investering voor toekomstige groei

Met de groeiende vraag naar parkeerplaatsen en de steeds schaarsere ruimte op de weg, worden investeringen in parkings steeds aantrekkelijker. Terwijl auto’s tot wel 95% van de tijd stilstaan, is de behoefte aan parkeerplaatsen groter dan ooit. Dat heeft geleid tot een opvallende trend onder Vlamingen, die steeds vaker kiezen om te investeren in parkings. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van deze trend verkennen en kijken waarom investeren in parkings een verstandige en rendabele beslissing kan zijn.

 

Parkings

Verschillende soorten parkings

Een investering in een strategisch gelegen parkeergelegenheid lijkt een slimme zet. Historisch gezien heeft vastgoed altijd meerwaarde gehad, en dat geldt ook voor parkeerfaciliteiten. Bovendien biedt verhuur duidelijke inkomsten. Die inkomsten zijn afhankelijk van de locatie en het type parkeergelegenheid dat je kiest om te investeren. In grote lijnen kunnen we drie verschillende types van parkings onderscheiden van elkaar.

Garageboxen of autostaanplaatsen

Een eerste type parking ook wel garageboxen of autostaanplaatsen worden vaak aangeboden bij de bouw van woningen of appartementen. Vroeger vond je die vooral terug in sterk verstedelijkte gebieden, maar tegenwoordig zijn autostaanplaatsen of garageboxen standaard bij nieuwbouwprojecten.

Parkeergarages

Rotatieparking

Een tweede vorm die we kunnen onderscheiden is de investering in een rotatieparking. Die worden meestal niet, in tegenstelling tot een garagebox of autostaanplaats, aangeboden voor eigen gebruik. Rotatieparkings trekken vooral investeerders aan die een of meerdere parkeerplaatsen aankopen om ze vervolgens te laten verhuren door een professionele uitbater. Als eigenaar ontvang je een vast percentage van de opbrengst. Voor de verhuur daarvan ontvang je een vast percentage van de opbrengst.

Parkings die samenhangen met hotels

Een opkomende trend, vooral in Zuid-Europa, maar ook steeds vaker in België bij internationale hotels. Die parkings zijn onderdeel van hotels of warenhuizen en bieden vaak betaalde parkeermogelijkheden. Net als bij rotatieparkings ontvang je als investeerder niet alleen opbrengsten van de parkeerfaciliteit, maar ook van andere faciliteiten zoals hotelkamers, ontbijt en vergaderzalen.

Parkings ibis styles Bredene

Bijzondere fiscaliteit van parkeergarages

Één van de aantrekkelijke aspecten van investeren in parkings is de relatieve zekerheid die het biedt. In tegenstelling tot de streng gereguleerde huurmarkt voor woningen en appartementen, genieten parkeergarages meer vrijheid en flexibiliteit in het beheer van huurovereenkomsten. Je kan bij de Belgische vastgoedmarkt een huurder niet eenvoudig op straat zetten of zomaar een fikse waarborg vragen. Dergelijke regels zijn er niet voor parkeergarages. Hier geldt in principe contractuele vrijheid en mag je zelf afspraken maken over waarborgen, de betaling van onroerende voorheffing en eventuele redenen van beëindiging.

Bovendien bieden parkeergarages gunstige fiscale voordelen. Parkeergarages hoeven hun meerdere niet te erkennen in klassieke vastgoedinvesteringen. Zo worden niet de werkelijke huurinkomsten belast, maar berekent men de verschuldigde belastingen op het wel heel beperkt kadastraal inkomen. Dat samen, met mogelijke btw-vrijstellingen voor huurinkomsten die lager zijn dan 25.000 per jaar, kan je trouwens makkelijk een btw-vrijstelling aanvragen. Op fiscaal vlak zit je dus helemaal goed!

Parkeerplaatsen en hun optimale bezetting

Autodelen wordt steeds populairder. Het is de meer ecologische én de goedkopere optie, waardoor de vraag naar parkings logischerwijs zou dalen. Echter het groeiende aantal auto’s op de weg en de afname van beschikbare parkeergelegenheid in drukbezette gebieden, stellen dat de vraag naar parkeerplaatsen hoog zal blijven. Bovendien bieden staanplaatsen bij hotels een betrouwbare investeringsmogelijkheid, aangezien de gasten van het hotel van die parkings gebruikmaken. Zo kan je steeds rekenen op bezette plaatsen en hoef je zelf niet op zoek te gaan naar huurders of in te staan voor onderhoud.

 

Daarnaast blijven de kosten van parkeren overal stijgen. Dat lijkt op een daguitstapje minder aangenaam, maar voor jouw investering is het enkel voordelig. Het aantal parkeerplaatsen blijft namelijk hetzelfde, maar de vraag stijgt. En in tegenstelling tot huurprijzen, hangt het tarief van een parkeerplaats niet vast aan indexering. De huurprijs van een parkeerplaats kan dus sneller stijgen dan de inflatie. Zo brengt je eigendom steeds meer op voor dezelfde instapkost.

Rotatieparkings: wat houdt deze investering in, aan wie verhuur ik en wat zijn de voordelen

Rotatieparkings, hoewel minder bekend als investeringsproduct, bieden een alternatieve benadering van vastgoedinvesteringen. Een rotatieparking is tegenstellend tot een hotelparking, een publiek toegankelijke parking. Daarbij kan het gaan om al dan niet overdekte autostaanplaatsen, maar evenzeer garageboxen. Iedereen kan daar met zijn voertuig vrij in- en uitrijden. Vaak is een rotatieparking uitgerust met slagbomen en wordt de parkeertijd aan een uurtarief aangeboden. Daarom zijn toeristische trekpleisters zoals de Belgische kust een interessante locatie voor parkings.

Net zoals traditioneel vastgoed, kan je ook investeren in een rotatieparking. Daarbij koop je parkeerplaatsen met als doel die te verhuren. Een investering in een rotatieparking betekent natuurlijk niet dat je het hele parkeerterrein aankoopt. Meestal koop je een bundel van beschikbare parkeerplaatsen, wat je investering toegankelijker maakt en beter binnen het budget past.

Doordat deze publieke toegankelijke parkeerplaatsen worden verhuurd aan gebruikers op uurbasis, genereer je een stabiele inkomstenstroom zonder de noodzaak van actief beheer.

Met lagere instapkosten en minimale onderhoudsvereisten, zijn rotatieparkings een aantrekkelijke optie voor investeerders die op zoek zijn naar een laagdrempelige vastgoedbelegging.

De locatie van die rotatieparkings zijn ook nog een belangrijk onderdeel. Over het algemeen kan je verwachten dat bedrijven interesse tonen in het huren van parkeerplaatsen als je parkeergelegenheid zich in het centrum van een stad of gemeente bevindt. Pendelaars parkeren doorgaans graag in de buurt van hun werkplek. En wanneer je zou kiezen voor een rotatieparking in een kustplaats of bij een luchthaven, dan kun je voornamelijk toeristen verwachten als potentiële parkeergebruikers.

Een aantal bekende voordelen van rotatieparkings zijn:

  • Parking onder het Casino Kursaal in Oostende
  • Parking aan Blankenberge Station
  • Parking Vrijdagmarkt in Gent

Hotelparkings: een échte voltreffer

Je vraagt je misschien af waarom parkeerfaciliteiten die verbonden zijn met een hotel zo’n succesvolle investering blijken te zijn. Maar er zijn tal van redenen!

Ten eerste een verhoogde bezettingsgraad. Door te investeren in de parkeergelegenheid van een hotel, ben je verzekerd van een hogere bezettingsgraad, dankzij de aanwezigheid van het hotel zelf. De gasten van het hotel maken immers gebruik van de parkeerfaciliteiten die in de nabijheid zijn.

Daarnaast is het onderhoud van je vastgoedinvestering geen zorg meer wanneer het gaat om parkeerfaciliteiten. Denk eens na over wat meer onderhoud vergt: enkele parkeerplaatsen of een appartement? Precies… Je hoeft dus geen tijd of moeite te steken in je investering, maar kunt toch rekenen op een perfect onderhouden faciliteit. Bovendien hoef je niet zelf op zoek te gaan naar huurders of gebruikers, omdat die automatisch naar het hotel komen. Investeren in parkeergelegenheden is daarom nog voordeliger: je bespaart niet alleen geld, maar ook energie.

Bovendien zijn er lagere instapkosten dan bij een investering in een appartement of woning. Investeren in vastgoed is altijd een veilige en stabiele keuze, maar vereist wel zekerheid. Je hebt namelijk een aanzienlijk bedrag nodig om te investeren in vastgoed, dat voor lange tijd vastzit in het pand. Bij een investering in parkeerfaciliteiten kan een veel lager startkapitaal al een aanzienlijk rendement opleveren, zo profiteer je van alle voordelen van vastgoedinvesteringen, maar met een beperkter instapbudget

Zoals je ongetwijfeld hebt opgemerkt tijdens eerdere uitstapjes, blijven de parkeerkosten overal toenemen. Hoewel dat misschien vervelend is tijdens uitstapjes, biedt het juist voordelen voor je investering. Het aantal beschikbare parkeerplaatsen blijft namelijk gelijk, terwijl de vraag stijgt. In tegenstelling tot huurprijzen zijn parkeertarieven niet gebonden aan indexering. Daardoor kunnen parkeertarieven sneller stijgen dan inflatie. Zo genereert je eigendom steeds meer opbrengst voor dezelfde initiële investering.

Met een groeiend aantal auto’s en de toenemende mobiliteit in stedelijke en zakelijke gebieden, zal de vraag naar parkeerplaatsen blijven toenemen. Het aantal beschikbare parkeerplaatsen zal daarentegen veel minder snel groeien en op sommige plaatsen zelfs afnemen vanwege beleidsbeslissingen om het autogebruik in steden te verminderen. Die verhouding tussen auto’s en parkeerplaatsen verandert nauwelijks en lijkt ook in de toekomst niet te zullen afnemen. Zo ben je er zeker van dat je investering in parkeerfaciliteiten niet alleen nu, maar ook op lange termijn verstandig zal zijn.

In Zeebrugge en Bredene zijn momenteel ook interessante investeringsmogelijkheden beschikbaar in parkeerfaciliteiten. Met de groeiende populariteit van die gebieden onder toeristen en bezoekers, bieden parkeerfaciliteiten in die locaties een uitstekende kans op een rendabele investering. Met een stabiele vraag naar parkeerplaatsen en beperkte beschikbaarheid, zijn die investeringen goed gepositioneerd om op lange termijn waarde te genereren.

Meer informatie over bovenstaande parkings neem zeker eens een kijkje!

 

Parkings Zeebrugge

De toekomst van parkings: stabiele groei en duurzame opbrengsten

Het investeren in parkings biedt een aantal voordelen, waaronder een hoge bezettingsgraad, lage onderhoudskosten en een stabiele inkomstenstroom. Met de voortdurende groei van het aantal auto’s op de weg en de beperkte beschikbaarheid van parkeerplaatsen in stedelijke gebieden, lijkt de vraag naar parkeergelegenheid alleen maar toe te nemen. Dat creëert een gunstig klimaat voor investeerders zoals jij die op zoek zijn naar stabiele groei en duurzame rendementen op lange termijn.

Kortom, investeren in parkings biedt een aantrekkelijke mogelijkheid om te profiteren van de groeiende vraag naar parkeergelegenheid, terwijl het tegelijkertijd fiscale voordelen en een relatief laag risico biedt. Met de toenemende urbanisatie en mobiliteit lijkt de toekomst van parkings helder en veelbelovend als je op zoek bent naar stabiele rendementen in de vastgoedmarkt.

Investeren in parkings: acht redenen

1 Bescherm jezelf tegen onverwachte renovatiekosten

Het hebben van een aanzienlijk reservekapitaal biedt diverse voordelen voor mede-eigenaars. Niet alleen ontvang je minder facturen voor onderhoud, herstellingen en renovaties, maar je bent ook verzekerd van het voortdurend up-to-date en gerenoveerd houden van je vastgoed. Wat eveneens de waarde kan verhogen voor een potentiële doorverkoop in de toekomst.

2 Groeirendement

Wanneer je besluit te investeren in parkeerplaatsen, heb je de keuze tussen verschillende formules die elk hun eigen rendementstructuur bieden. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor een vast rendement of een groeirendement. Met een groeirendement heb je de mogelijkheid om je opbrengst te laten groeien boven het aangeboden vaste percentage op middellange en lange termijn. De voortdurende vraag naar betaalbare parkeerplaatsen in grote steden zorgt ervoor dat de opbrengst van je investering op korte termijn kan stijgen. Door de slimme keuze te maken en te profiteren van de groeimogelijkheden, kan je je investeringsrendement optimaliseren en een solide financiële toekomst opbouwen.

3 Soepele doorverkoopprocedure

Het beperkte aanbod van ondergrondse parkeerplaatsen aan de kust, en vooral het beperkte aantal beschikbare parkeerplaatsen onder hotelaccommodaties, maakt de doorverkoop ervan een vlotte aangelegenheid.

De schaarste van parkeermogelijkheden verhoogt de aantrekkelijkheid voor potentiële verkopers, wat de doorverkoop versnelt. Met de groeiende vraag naar parkeergelegenheid in toeristische gebieden en de beperkte beschikbaarheid van parkeerfaciliteiten onder hotels, is het vinden van kopers doorgaans geen uitdaging.

Bovendien biedt Alysee een handige herverkoopservice voor investeerders die liever niet zelf de verkoop van hun parkeerplaatsen afhandelen. Door gebruik te maken van die service moet je je als investeerder geen zorgen maken over de zorgen en de moeilijkheden die gepaard gaan met het verkoopproces. Alysee neemt het proces van marketing, onderhandeling en afhandeling van de verkoop op zich, waardoor investeerders zich kunnen concentreren op ander aspecten van hun investeringen. Met die ondersteuning wordt de doorverkoop van parkeerplaatsen een naadloze en stressvrije ervaring voor investeerders.

4 Bespaar op onderhoudskosten met moderne parkeerfaciliteiten

Moderne parkeergarages vereisen minimaal onderhoud en zijn daarom een kosteneffectieve investering. Met slechts twee strepen op de vloer, een hefboom en een ticketautomaat, is het onderhoud tot een minimum beperkt. De geavanceerde automatiseringstechnologieën die worden gebruikt in moderne parkeergarages verminderen aanzienlijk de behoefte aan voortdurende onderhoudsinspanningen.

Dankzij die hoge mate van automatisering kunnen veel onderhoudstaken worden geautomatiseerd, waardoor de behoefte aan menselijke tussenkomst wordt verminderd. Dat resulteert in lagere onderhoudskosten en een verhoogde operationele efficiëntie. Bovendien wordt het basisonderhoud vaak uitgevoerd door externe bedrijven die worden betaald vanuit het reservefonds, waardoor individuele investeerders zoals jij worden ontlast van de verantwoordelijkheid en kosten van onderhoudstaken.

Door te investeren in moderne parkeerfaciliteiten geniet je als investeerder van het gemak van onderhoudsarme activa. Je hoeft geen zorgen te maken over het regelmatige onderhoud of de bijhorende kosten, waardoor je geld en tijd bespaart. Dat maakt moderne parkeergarages een aantrekkelijke optie voor investeerders die op zoek zijn naar een passieve en probleemloze investering.

Wil je de vier andere voordelen en nog veel meer weten over investeren in parkeerfaciliteiten? Ontdek deze en nog veel meer hier in onze uitgebreide brochure!