Belastingen zijn deel van ons leven. Ook bij tweede verblijven is dat niet anders. De tweede verblijfstaks is iets waar veel vragen over bestaan, daarom zetten wij de belangrijkste vragen en antwoorden over de tweede verblijfstaks op een rijtje.

Wat houdt een tweede verblijfstaks juist in?

In feite gaat het om een belasting op een tweede verblijf waarbij een onroerende voorheffing wordt geheven.

Deze voorheffing wordt berekend aan de hand van het geïndexeerde kadastraal inkomen op uw tweede verblijf. Het gaat dus om een bedrag waarvan men inschat dat u het netto zou ontvangen als u het vastgoed zou verhuren. Omdat in het hele land de huurprijzen uiteenliggen, varieert ook het bedrag van de tweede verblijfstaks. Voor het Vlaamse Gewest is het belastbaar onroerend inkomen gelijk aan het geïndexeerde kadastraal inkomen (indexatiecoëfficiënt voor inkomsten 2017: 1,7491), verhoogd met 40%.

Sta even stil bij de correcte definitie van een tweede verblijf: elke private woongelegenheid die voor de eigenaar, de huurder of de gebruiker ervan niet tot hoofdverblijf dient, maar op elk ogenblik door hen voor bewoning kan worden gebruikt. Daarbij gaat het om landhuizen, bungalows, villa’s, appartementen, studio’s, weekendhuisjes, optrekjes en alle andere vaste woongelegenheden, die al of niet ingeschreven zijn in de kadastrale legger.

Om welke bedragen gaat het nu eigenlijk?

De gemeentebelastingen bij tweede verblijven aan de kust variëren van plaats tot plaats. U vindt in onderstaande tabel een overzicht.

Locatie Forfaitair bedrag
Blankenberge 677-746 euro
Bredene 600 euro
Brugge 1000 euro
De Haan 420-650 euro
De Panne 500-575 euro
Knokke-Heist 700 euro
Koksijde 734-913 euro
Middelkerke 525-600 euro
Nieuwpoort 766-918 euro
Oostende 1000 euro

U merkt het, deze bedragen liggen ver uiteen en zijn ook best hoog. Het goede nieuws is echter dat er vastgoedconcepten zijn waarbij u deze tweede verblijfstaks niet hoeft te betalen.

Geen tweede verblijfstaks voor een investering

Koopt u vastgoed onder de vorm van een vakantieverblijf, dan hoeft u geen tweede verblijfstaks te betalen. Dit geldt ook indien uw aankoop uitdrukkelijk een investering is. Vastgoed met verhuurgarantie bijvoorbeeld, is een investering die vrijgesteld is van de tweede verblijfstaks.

Op zoek naar verder advies?

Een vastgoedinvestering kan in vele vormen, elk met zijn specifieke voor- en nadelen. Al meer dan 40 jaar adviseert Alysee haar klanten over veilige en rendabele vastgoedinvesteringen aan de kust. Wilt u meer weten over een tweede verblijf of andere vastgoedconcepten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.