Inflatie is belangrijk om de koopkracht hoog te houden en de economie te laten draaien. In de werkelijkheid komt dat neer op prijsstijgingen, en minder waar voor hetzelfde geld. Dat lijkt soms nadelig voor de klant, maar gelukkig profiteren we er wel van. Bij een investering in vastgoed, bijvoorbeeld. Je eigen woonst, een tweede verblijf, of een belegging in hotelvastgoed: inflatie werkt ook voor jou.

 

Jouw eigen inflatie bestendig vastgoed

Wanneer je investeert in een eigen woning lijkt het niet voor de hand liggend dat je doorheen de jaren kan genieten van inflatie. Je lening en afbetalingsplan blijven immers hetzelfde. Dat klopt, het verschil merk je namelijk pas op termijn. Wanneer je je eigendom wil doorverkopen na enkele jaren, zal je zien dat de meerwaarde van je woonst een flinke boost kreeg. Vastgoed stijgt gestaag in waarde, maar als handelsgoed heeft ook inflatie een invloed op je verkoopsprijs. Aangezien verkoopsprijzen verschillende keren stegen sinds je het huis kocht, is dat ook met woningprijzen gebeurd. Concreet wil dat zeggen dat je harde werk tijdens verbouwingen en renovaties dubbel en dik terugbetaald wordt bij meerwaarde door de stijging in waarde van de vastgoedmarkt, met inflatie als kers op de taart. Zomaar.

Hotelvastgoed

Niet enkel je eigen woning, ook beleggingsvastgoed pikt een graantje mee van de voordelen. Neem als voorbeeld hotelvastgoed. De economische markt wordt jaarlijks aangepast aan inflatie. Jaarlijks stijgen de prijzen met een gemiddelde van 2%. Niet bij hotelkamers, die zowaar dagelijks de invloed mogen voelen. Zo gaan de prijzen van hotelkamers dagelijks omhoog, en je opbrengsten ook. Hier heeft inflatie ook een indirect effect. Door de toenemende koopkracht kan niet enkel de huurprijs stijgen, maar ook de bezettingsgraad. Dat geldt overigens ook voor andere vormen van beleggingseigendom, zoals appartementen of huurhuizen. Zo heb je meer huurders, die ook nog eens meer huur betalen, en win je elke dag.