Iedereen beleeft de zomer graag anders. De ene gaat graag ver op reis, de andere gaat het liefst op onze eigen stranden zonnen of bergen gaat verkennen. Maar er is ook een manier om van de zomer te genieten die voor ons allemaal werkt: seizoensverhuur. Ontdek wat het is, hoe je eraan begint en wat de voordelen zijn.

persoon ontspant dankzij seizoensverhuur - chateau residenties

 

Wat betekent ‘vastgoed met seizoensverhuur’ exact?

Seizoensverhuur betekent dat je je appartement of huisje per dag, per week of per maand verhuurt aan seizoensbezoekers zoals toeristen. De formule werkt logischerwijs het best op locaties die veel seizoensgebonden toerisme aantrekken, zoals centrumlocaties of aan de kust.

Hoewel seizoenstoerisme in eerste instantie doet denken aan de zomer, blijven je kansen niet beperkt tot zonnige periodes. De Belgische kust is bijvoorbeeld ook tijdens de kerstperiode een bijzondere locatie voor een vakantie of citytrip. Beperk je mogelijkheden dus zeker niet tot de zomer.

Houten huisje in sneeuw als symbool voor seizoensverhuur - Chateau Residenties

5 redenen om te kiezen voor seizoensverhuur

Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor een investering in vastgoed met seizoensverhuur. Hier ontdek je de 5 belangrijkste.

 1. Maximale opbrengsten. Door je appartement per dag of per week aan te bieden, kan je een hogere prijs vragen dan wanneer je gebruik maakt van een klassiek verhuur. Bovendien is er vooral vraag naar seizoensverhuur in vakantieperiodes, wanneer de vraag naar vakantieverhuur sowieso exponentieel stijgt. Daardoor kan je tijdens het hoogseizoen gemakkelijk een hogere prijs krijgen voor je appartement, zeker op toplocaties zoals de kust.
 2. Onbeperkt eigen gebruik. Je bent niet verplicht om je appartement te verhuren. Verblijf je er liever zelf ? Ga je gang! Je beslist volledig zelf wanneer en hoe lang je je appartement verhuurt.
 3. Financiering deels afbetalen. Maakte je gebruik van financiering om je appartement te kopen? Dan kan je die (deels) afbetalen dankzij je extra inkomsten van seizoensverhuur. Je appartement betaalt zo zichzelf.
 4. Zorgeloze investering met professioneel beheer. Bij formules als seizoensverhuur hoef je zelf helemaal niets te doen om je appartement te verhuren. Als je bij Alysee in een appartement investeerde, heb je automatisch de steun van een professionele partner zoals Xepa, die alles van je overneemt. Zo geniet je zorgeloos van je investering.
 5. Historische meerwaarde van vastgoed. De laatste 100 jaar leren ons dat de prijs van vastgoed in België gestaag blijft stijgen. Ook in de laatste decennia blijft die trend zichtbaar. Vastgoed is dus een waardevaste investering met zicht op meerwaarde.

Houten huisje in lente als symbool voor seizoensverhuur - Chateau Residenties

Wie is professionele partner Xepa?

Voor vastgoed met seizoensverhuur vertrouwt Alysee al jaren professionele verhuurpartner Xepa.

‘Bij Xepa doen we er alles aan om onze gasten mooie vakantieherinneringen te bezorgen, om de juiste voorwaarden te scheppen voor een betrouwbare samenwerking met onze vele huiseigenaren en om de kwaliteit van de vakantie te verhogen.’

Door samen te werken met Xepa krijg je heel wat voordelen:

 • Xepa is een internationaal bedrijf is met klanten van over de hele wereld. Om elke vakantieganger zo goed mogelijk te helpen, zorgt het merk voor professionele foto’s en een gedetailleerde beschrijving van je vakantieverblijf. Deze worden aangeboden op de grootste websites waar ze ook premiumpartner zijn voor verhoogde zichtbaarheid. Denk aan booking.com, Airbnb, …
 • Omdat je verhuurinkomsten worden betaald voor je gasten komen, krijg je financiële zekerheid. Elke factuur op voorhand betaald en geen verrassingen.
 • Xepa houdt tijdens de volledige samenwerking persoonlijk contact met je. Zo blijf je steeds van alles op de hoogte, zonder zelf iets te doen.

Xepa staat erop dat je gerust bent wanneer je kiest voor een samenwerking. Daarom werken we bij Alysee ook al zo lang met hen samen. Ze regelen alles van A tot Z zodat je optimaal en zorgeloos van je investering geniet.

Voorbeeld van opbrengsten

Zoals gezegd kan je bij seizoensverhuur stukken meer verdienen dan bij klassiek verhuur. Hoeveel inkomsten dat zijn, hangt af van enkele belangrijke factoren: locatie, aantal slaapkamers, zeezicht en moment van het jaar.

Voorbeeld Oostende

Kustlijn van Oostende tijdens seizoensverhuur - Chateau residenties

Onderstaande prijzen schommelen door het verschil in uitzicht en tijd van het jaar.

 • Een studio zorgt voor een opbrengst tussen € 305 en € 575 per week.
 • Een eenslaapkamerappartement zorgt voor een opbrengst tussen € 371 en € 700 per week.
 • Een tweeslaapkamerappartement zorgt voor een opbrengst tussen € 397 en € 750 per week.
 • Een drieslaapkamerappartement zorgt voor een opbrengst tussen € 424 en € 800 per week.

Hoe begin ik eraan?

Om het juiste appartement te vinden, denk je het best aan een aantal elementen vooraleer je beslist. Zeker wanneer seizoensverhuur je interesseert, is het belangrijk volgende aspecten goed te overwegen.

 1. Waar wil ik kopen? Het is belangrijk dat je een appartement kiest op een locatie die niet enkel perfect is voor seizoensverhuur, maar waar jij ook graag bent. Ga je graag elke lente naar Oostende? Kies dan een appartement in Oostende in plaats van Zeebrugge.
 2. Hoeveel wil ik investeren? Overweeg zeker alle factoren voor een slimme investering. Dankzij seizoensverhuur betaalt je appartement zichzelf bijvoorbeeld tijdens bepaalde periodes terug, terwijl je het in andere periodes zelf afbetaalt. Is dat haalbaar of kies je liever een kleinere investering zoals parkings, waar seizoensverhuur ook mogelijk is?
 3. Wat wil ik van mijn appartement? Is je appartement een pure investering of zou je op termijn graag aan zee gaan wonen? Heb je een groot gezin waarbij iedereen buiten het seizoen wel eens naar het appartement aan de kust wil? Overweeg wat je nodig hebt en bekijk dan de mogelijkheden.

Meer informatie

Op zoek naar meer informatie over hoe jij kan genieten van seizoensverhuur aan de Belgische kust? Vraag dan advies aan onze vastgoedexperts voor welk project het best bij je past.

Download onze whitepaper ‘ Investeren in appartementen met seizoensverhuur (1865 downloads) ‘ en ontdek alles over seizoensverhuur:

 • Seizoensverhuur eenvoudig uitgelegd
 • 7 redenen om te kiezen voor seizoensverhuur
 • Samenwerken met Xepa
 • Enkele mogelijkheden met seizoensverhuur
 • Mogelijke opbrengsten per type
 • Jouw huuropbrengst
 • Verschillende aankoopformules
 • Is vastgoed aan zee een goede belegging?