Het splinternieuwe hotelproject ibis Airport Oostende verkocht helemaal uit nog voor haar opening. Maar waarom gingen alle kamers zo snel uit de deur? Wat trekt investeerders aan om te beleggen in hotelkamers? En hoe weet je zeker dat het de juiste keuze is voor u? Hier ontdek je alles wat je moet weten over beleggen in hotelkamers.h

beleggen in hotelkamers

Wat is hotelvastgoed?

Een investering in hotelvastgoed verloopt net iets anders dan andere alternatieven. Je wordt eigenaar van de fysieke hotelkamer, en dus van een deel van het hotel. Doordat je een deel van het hotel bezit, krijg je ook een deel van de opbrengsten van het hotel. De totale opbrengsten, welteverstaan. Dat wil zeggen dat je een deel krijgt van de inkomsten van alle kamers, de bar, het restaurant, de parkeerplaatsen en het ontbijt. Wordt jouw specifieke kamer niet verhuurd? Toch blijft je opbrengst hetzelfde.

Waarom beleggen in hotelkamers?

Investeren in een hotelkamer brengt veel algemene voordelen van vastgoed met zich mee, en doet er nog een paar bovenop. Zo kan investeren in deze alternatieve vorm van vastgoed je een hoop kopzorgen besparen, zonder dat je aan voordelen moet inboeten.

1. De notariële akte in je hand

Door te investeren in hotelvastgoed, krijg je de notariële akte in handen die jou eigenaar maakt van het fysieke vastgoed, net zoals bij een huis of appartement. Daarbij komen uiteraard ook dezelfde hele mooie voordelen kijken, zoals hypotheken nemen, schenken, en erven. Bij doorverkoop zorgt de zekerheid van een notariële akte voor een mooie meerwaarde, waar de volgende graag voor betaalt.

2. Lage instapkosten

Investeren in hotelvastgoed is bij ons iets later groot geworden, waardoor de prijzen van hotelkamers hier nog steeds laag liggen. Je moet dus geen grootgrondbezitter zijn om te kunnen investeren. In sommige gevallen wil dat zelfs zeggen dat je geen bijkomende lening nodig hebt om een mooie investering te kunnen maken. De instapkost stijgt natuurlijk ook mee bij inflatie, wat je bij verkoop een mooie meerwaarde oplevert. En die inflatie? Daar wordt de prijs dagelijks aan aangepast, wat je dus dagelijks meer opbrengt.

3. Fiscale voordelen

We spraken bij vorige voordelen vaak over de meerwaarde op de verkoopprijs van je hotelkamer. Die toenames in de meerwaarde worden vooral hier heel waardevol. Niet enkel kan je sowieso een mooie extra som verwachten wanneer je doorverkoopt, als je besluit dat na de termijn van vijf jaar te doen, wordt de meerwaarde niet belast. Dat wil zeggen dat die bijkomende inkomsten integraal naar jou gaan, bovenop de inkomsten die je doorheen het jaar van je hotelkamer had. Elke cent die meer betaald wordt dan je er initieel in investeerde, gaat recht in je zak. Pure winst, geen moeite.

4. Permanente inkomsten

Doorheen het jaar? Ja, hoor. Het hele jaar door kan je vertrouwen op een constante stroom van inkomsten. Alle dagen huren toeristen en zakenlui vergaderzalen en hotelkamers, maken ze gebruik van het restaurant, de bar en de parkeerplaatsen. Die inkomsten worden allemaal samengebundeld, en daaruit krijgt iedere eigenaar van een hotelkamer een gelijk deel. Concreet zijn je inkomsten dus verzekerd, zelfs als je eigen kamer niet verhuurd wordt. Dat zorgt er ook voor dat je bij je trimestriële uitbetaling niet voor verrassingen komt te staan. Bij klassiek vastgoed zijn je inkomsten veel onzekerder: geen huurder is geen huur. Beleggen in hotelkamers is rekenen op betrouwbaarheid.

5. Beheer en uitbating

In tegenstelling tot gewoon vastgoed, word je hier niet verondersteld op te treden als huisbaas.  Je hebt dus wel eigendom, maar hoeft daar helemaal niet voor op te draaien. Alle uitbating en beheer wordt behandeld door internationale marktleider Accor. Zij staan voor kwaliteit en maakten wereldwijd naam voor merken zoals ibis, Novotel en Mercure. Samenwerkingen met zulke sterke partners garandeert een even sterke prijs-kwaliteitverhouding.

Laat dat nu net zijn waar mensen naar op zoek zijn. Met Accor is het hotel in goede en betrouwbare handen qua uitbating, en hun aanwezigheid doet ook de bezettingsgraad goed. Mensen gaan namelijk gemakkelijker boeken in een hotel waarvan ze de naam en reputatie vertrouwen. Ook het enorme internationale netwerk van Accor schept een hoop vertrouwen. Via het loyaliteitssysteem Le Club Accor betalen leden internationaal voordelige tarieven, waardoor ze vaak meer boeken en langer blijven. Zowel in naam als in daad verhoogt Accor het rendement van je investering.

6. Geen klassieke verhuurproblemen

Door de samenwerking met Accor ontsnap je ook aan klassieke verhuurdersproblemen zoals wanbetalers, schade of leegstand. Al die problemen worden voor jou opgelost, zonder enige moeite. Leegstand? De naam en het netwerk van een wereldwijde speler als Accor verzekeren je van een constante bezettingsgraad. De inkomsten van je investering blijven daardoor stabiel. Problemen met de huurder zoals wanbetaling en schade worden ook professioneel opgelost door de uitbater. Schade wordt vergoed en hersteld zonder dat je erin moet tussenkomen, ook al is het op jouw eigendom. Wanbetalers worden vooral voorkomen door middel van verschillende technologieën die hun nut al veelvuldig bewezen hebben. Ook op termijn wordt je eigendom doorverkopen gemakkelijker, aangezien andere eigenaars in hetzelfde hotel vaak op zoek zijn naar een bijkomende investering. Er moet minder lang gezocht worden naar kandidaat-kopers, en ze weten al meteen wat ze kunnen verwachte. Dezelfde voordelen als klassiek verhuren, min de zorgen.

7. Toekomstgericht

Op lange termijn is hotelvastgoed zowel goed voor jou, als voor je kinderen. Je kan je investering op verschillende manieren benaderen wanneer het aankomt op de toekomst. Zowel voor jezelf, als voor je kinderen kan een belegging in hotelvastgoed enorm veel opbrengen. Zo kan je bijvoorbeeld je inkomsten als aanvulling op je pensioen zien, of het nu je jaarlijkse rendement of de meerwaarde op de verkoop is. Je trimestriële inkomsten zijn dan vooral een bijkomende inkomst, terwijl je meerwaarde van de verkoop meteen een grote brok extra geld is.  Daarnaast kan je het vastgoed schenken aan je kinderen zodat zij op hun beurt kunnen genieten van de inkomsten van je spaargeld. Zo vermijd je mogelijke erfeniskwesties, en geef je hen meteen een mooi cadeau voor de toekomst.

8. De juiste keuze

Iedereen is anders, dus is ook elke voorkeur verschillend. Hotelvastgoed kan ideaal zijn voor de ene, en een misstap voor de volgende. Zo is hotelvastgoed een gestage en stabiele inkomst, wat wil zeggen dat er geen enorme pieken zijn. Minder risicovol is ook minder lucratief. Verdien je liever meer met risicovollere investeringen? Dan kijk je beter naar een ander alternatief. Daarnaast is vastgoed een langetermijninvestering met iets grotere instapkost als basis voor je constante rendement. Heb je een klein bedrag te investeren of heel snel geld nodig? Dan is beleggen in hotelkamers jammer genoeg niets voor jou.

Meer weten over investeren in hotelkamers? Lees hier verder