Wordt zeezicht onbetaalbaar?

De kust is en blijft een populaire trekpleister voor de Belgen. Dit extra toerisme is niet alleen positief voor de vele hotels aan de kust, die naar gelang de vraag ook hun prijzen aanpassen, maar ook voor de vastgoedmarkt. De vraag naar tweede verblijven aan de kust blijft namelijk ook jaar na jaar stijgen.
Vanzelfsprekend fluctueren de prijzen voor een flat sterk, afhankelijk van de gemeente of de buurt waar je een appartement wil kopen. Maar wordt zeezicht nu echt onbetaalbaar?

Het prijsverschil, met of zonder zeezicht

Dat de prijs voor een appartement aan de kust met zeezicht een stuk hoger ligt dan de prijs zonder zeezicht is oud nieuws.
Onderzoekers van de KU Leuven onderzochten in 2016 voor het eerst ook hoeveel dat prijsverschil nu net inhield. Na het vergelijken van appartement met en zonder zeezicht constateerden ze dat de prijs voor een appartement met zeezicht gemiddeld 17 procent hoger ligt.
Als ze effectief keken naar appartementen met zeezicht op de dijk, dan liep dit percentage op tot wel 26 procent.
Op piekplaatsen varieerde dit zelfs tot een verschil van 47 procent.

PRIJS PER GEMEENTE

zeezicht

Op de bovenstaande grafiek wordt duidelijk dat er in de meeste gemeentes een enorm groot prijsverschil is tussen appartementen met en zonder zeezicht. Dit verschil is vooral duidelijk zichtbaar in knokke (de pieken op de grafiek tussen Blankenberge en Heist). Daar kost een appartement met zicht op zee gemiddeld €970.000 terwijl dit zonder zeezicht “slechts” €510.000 is, bijna de helft dus.
Dit enorme prijsverschil hebben we te danken aan het vraag – en aanbodprincipe. België telt slechts 67 km kust. Daarvan mag ongeveer de helft bebouwd worden. Aangezien de vraag naar tweede verblijven aan de kust, en dus ook de vaag naar tweede verblijven met zicht op de Noordzee gestaag blijft omhoog gaan, gaat dus ook de prijs gestaag omhoog.

DE PRIJS DRUKKEN

Om deze hallucinante prijzen te drukken, maken heel wat projectontwikkelaars gebruik van nieuwe betalingsmethodes.

Zo worden er steeds meer en meer appartementen gekocht via erfpacht. Hierbij investeert u niet in de grondwaarde. Hierdoor wordt uw appartement tot 30 procent goedkoper. Op die manier is het voor meer mensen mogelijk om toch nog een appartement aan de kust, of zelfs een appartement met zicht op zee te kopen. lees voor meer informatie over erfpacht zeker eens de website www.erfpacht-vastgoed.be