In onze driedelige reeks over Oostende leer je de sprankelende badstad kennen op een andere manier. Ontdek haar rijke geschiedenis en haar aquatische hoogstandjes in dit tweede luik met de volgende drie haltes van onze adembenemende wandelroute. Nog eens drie van onze acht redenen om voor vastgoed in Oostende te kiezen.
Halte 4: Sint-Petrus-en-Paulus kerk – Oostende
Deze monumentale vertegenwoordiger van neogotische architectuur werd ingewijd in 1905. De vorige kerk werd verwoest door een brand tot enkel de toren “Peperbusse” nog stond. Die werd bijna afgebroken door Leopold II, die op zoveel verzet stootte dat hij niet anders kon dan haar bestaan te redden. Uiteindelijk kreeg stadsarchitect Delacenserie de uitdaging om van het overblijfsel een nieuw praalstuk te maken, een uitdaging die hij overigens eerst niet wilde aangaan. De Sint-Petrus-en-Pauluskerk is een mengelmoes van traditionele en onorthodoxe elementen. Zo is ze, zoals vele van haar soort, gebaseerd op het Latijns kruis en bezit ze een overvloed aan gotische elementen. In tegenstelling tot de meeste gebedshuizen is haar ingang niet westelijk gericht, maar naar het zuiden. Typisch Oostends, want zo verwelkomt ze de reizigers die de stad binnenkomen.
Als bonus herbergt het plein ook een kleiner monument, het standbeeld van Paster Pype. De beeltenis van de eerste onderpastoor van de huidige kerk, overgekomen van de oude, brengt hulde aan de “Vader der Visschers”. De aalmoezenier zette zich in voor vissers en hun families, en werd in 1886 aalmoezenier-ter-zee.
Tot slot herbergt het plein niet enkel vaststaande monumenten, ze is ook jaarlijks begin augustus de scène van de Paulusfeesten. Dit stadsfestival lokt al sinds 1974 jaarlijks meer en meer bezoekers naar het plein, waar ze genieten van alternatieve kunst, muziek, poëzie en kinderanimatie.
Halte 5: Noordzeeaquarium
Nieuwsgierig naar wat er in het water aan onze kust leeft? Dan kan je hier je hart ophalen. Het Noordzeeaquarium is een gouwe ouwe waar je van dichtbij kennis maakt met de flora en fauna van onze eigen zee. Voor een appel en een ei leer je welke vissoorten en consorten hun huisje optrekken onder het schuim. Dertien aquaria herbergen ruim zestig vissoorten, waarnaast ook de collectie opgezette zeedieren een educatieve bom is.
Halte 6: Visserskwartier
De vistrap staat al jaar en dag synoniem voor verse vis. Waar de naam in de negentiende eeuw nog stond voor een wegel tussen open water en haven om de vis binnen te laten, is die nu herleidt tot de benaming van de vismarkt. De Oostendse vissershaven was toentertijd een van de belangrijkste in Europa. Sinds 2006 genieten marktkramers en klanten van een vernieuwde Vistrap. Dagelijks voorziet de openluchtmarkt Oostende van spartelverse Noordzeevis en beroemde Oostendse garnalen
Een beetje tijd over?
Dan vind je minder smaak en meer geschiedenis ten westen van de kaai op het Vissersplein. Twee beeldhouwwerken vertegenwoordigen er de vissersgemeenschap, en maken de sfeer helemaal af.
Het bezoek aan het visserskwartier wordt afgesloten met het Zeeliedenmonument op het Zeeheldenplein, de plaats van de eerste Oostendse vuurtoren. Elk jaar sinds 1953 worden hier de zeelieden herdacht die de voorbije eeuwen nooit terug aan wal kwamen.
Lees je graag meer? Lees het eerste deel van onze wandeling door Oostende, en kijk uit naar de volgende fascinerende haltes.