Bij vastgoed is “locatie, locatie, locatie” niet voor niets ieders mantra. Je wil zeker zijn dat je eigendom geboekt wordt, én dat je huurders een prachtige ervaring beleven. Als dat is wat je wil, hoef je vooral niet verder te zoeken dan Oostende, een van de bekendste en populairste kuststeden van ons land. Dat is ze niet zomaar geworden. Ze heeft haar reputatie te danken aan alles wat ze te bieden heeft. In onze driedelige reeks leer je de badstad kennen op een andere manier. Ontdek in dit eerste luik de eerste drie haltes van onze adembenemende wandeling door Oostende. Al meteen drie van onze acht redenen om er gewoon te blijven.
Wandeling door oostende
Natuur, cultuur en geschiedenis zijn rijkelijk aanwezig zonder er ver voor te moeten gaan. In tegendeel, op een wandeling van 42 minuten, om exact te zijn, kan je met een waaier aan facetten van de stad in aanraking komen. Interesse? Bezoek Oostende’s mooiste parels in een dagje aan zee, of slenter erlangs op een prachtige stadswandeling van drie kwartier.
Eerste Halte: Koningspark
Het is al de moeite om enkel voor het Koningspark af te zakken naar Oostende. Het park bevat op zich verschillende bezienswaardigheden en activiteiten, elk met hun eigen geschiedenis. Allereerst is het park uitzonderlijk door zijn prachtige locatie met zicht op zeer. Van dat zicht valt dubbel en dik te genieten vanuit het gezondheidscentrum in de Koninklijke Villa. Het centrum gebruikt het historische gebouw en bijzondere voorzieningen om zich in te zetten voor de ontspanning en verzorging van hulpbehoevenden en hun mantelzorgers, een uniek concept.
Voor bezoekers is het park vooral opmerkelijk door de Japanse tuin Shin Kai Tei, een vredige oase middenin de stad. De tuin werd aangelegd als symbool voor de band die tussen Oostende en Japan vormde door het Japanse bedrijf Daikin. “Shin Kai Tei” vertaalt naar “Diepe Zee Tuin”, een passende titel voor een stukje Japan aan zee. Een wandeling door de weelderige eenvoud van het park is genoeg om iedereen zen te maken. Breng je graag een bezoekje? Dat kan elk weekend en tijdens de meeste schoolvakanties.
Tot slot is het park niet enkel een brok natuur, maar ook een stukje geschiedenis en cultuur. De aansluitende Venetiaanse Gaanderijen werden in 1900 ontworpen door Henri Maquet in opdracht van Leopold II. Aan zijn classicistisch geïnspireerde ontwerp dankt het prachtige bouwwerk nu haar naam, een weerspiegeling van de bouwstijl toen populair in Venetië. Vroeger een deel van het koninklijke buitenverblijf, nu een indrukwekkende tentoonstellingsruimte. Bezoek een tentoonstelling of geniet van de architecturale schoonheid, aan jou de keuze.
Halte 2: Mu.ZEE Kunstmuseum aan Zee
De tweede halte van de stadswandeling toont de wandelaars een bijzondere verzame
ling recentere kunst in Mu.ZEE. In tegenstelling tot veel andere musea, concentreert dit kunstmuseum zich op recentere stukken geschiedenis met Belgische kunst van 1850 tot nu. In 1957 kreeg de reizende collectie het startschot, vanaf 1986 vond ze een permanent thuis in het toenmalige Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Het huidige museum kreeg vorm in 2008 toen het PMMK fuseerde met het Museum voor Schone Kunsten van Oostende.Sindsdien kunnen bezoekers ook terecht in het Ensorhuis en het Permekemuseum.
Halte 3: IJslandvaarder Amandine en Zeilschip Mercator
De derde keer stoppen we onze wandeling door Oostende in de prachtig haven. Aan boord van IJslandvaarder Amandine en Zeilschip Mercator ontdekken we schatten van de maritieme geschiedenis van Oostende. Beide museumschepen werden gebouwd in de eerste helft van de vorige eeuw, beide belichten ze een andere geschiedenis. Zeilschip Mercator zag in 1932 voor het eerst water, en werd gebouwd als opleidingsschip voor de koopvaardijvloot. Naast haar educatieve nut, was het schip ook cultureel van groot belang. Ze verscheen als varend ambassadeur op wereldtentoonstellingen, en voer uit voor plechtige gelegenheden. Zo vervoerde ze Moai beelden van het Paaseiland tot bij de Belgische bevolking, en bracht ze Pater Damiaan na zijn overlijden terug naar huis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog streed ze onder de Britse vlag. Haar rijke geschiedenis dobbert nu verder in de haven van Oostende.
Iets verder en op het droge getuigt IJslandvaarder Amandine van een heel andere geschiedenis. Met interactieve technieken toont ze het vissersleven van midden 20ste eeuw. Van 1962 tot 1974 trok Amandine in de zomer naar IJslandse wateren en bleef ze in de winter in de Middellandse Zee vissen. Na 1974 werd ze trouwer aan haar naam en voer ze enkel naar IJsland. Daar ging ze op zoek naar onder andere kabeljauw, rode poon en pladijs. Toen ze in 1995 voor de laatste keer van de vangst terugkwam, was dat meteen ook het einde van de Oostendse IJslandvaart.
Lees je graag meer? Kijk dan uit naar de volgende haltes op onze adembenemende wandeling door Oostende.