Als investeerder wilt u kunnen bouwen op een gedegen kennis van de diverse mogelijkheden om uw vastgoed te verhuren.   Verhuren van vastgoed kan in vele vormen. In dit artikel geven we u een overzicht van de belangrijkste varianten van verhuur.

Er zijn 3 belangrijke types te onderscheiden: jaarverhuur, vakantie- of seizoensverhuur en verhuur met gegarandeerde opbrengst.

Types verhuurmogelijkheden

Jaarverhuur

U verhuurt uw eigendom voor een periode voor een specifiek aantal jaren. Het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) hanteert deze mogelijkheid meestal. Vaak gaat het hier dan om een periode van minimum 9 jaar. Afhankelijk van de locatie kan dit echter nog variëren.

Vakantie- of seizoenshuur

Deze verhuurmogelijkheid wordt veelal gehanteerd voor appartementen aan de kust. Mensen die hun vakantie tijdelijk willen doorbrengen op een toeristische locatie zullen hiervan gebruik maken. De huurperiode kan sterk variëren, van een week tot een maand of zelfs langer.

Verhuur met gegarandeerde opbrengst

Deze verhuurmogelijkheid wordt door heel wat investeerders gesmaakt. Dit komt dankzij de sterke zekerheden die het biedt. U kiest voor een zorgeloze investering doordat u het feitelijke verhuren overlaat aan een derde partij zoals bijvoorbeeld een sociaal verhuurkantoor. De opbrengst mag dan mogelijks iets lager liggen, ze is wél gegarandeerd. Zelfs indien het vastgoed leeg mocht staan, dan ontvangt u alsnog uw huur.

Een voorbeeld met concrete cijfers

Stel, u bent eigenaar van een appartement met 2 slaapkamers.

Zou u hiervoor de optie jaarverhuur kiezen, dan mag u een gemiddelde opbrengst verwachten van 600 euro per maand. Als een contract afloopt duurt het uiteraard wel even vooraleer je een nieuwe huurder vindt. Daarom is het verstandig om per jaar één maand te rekenen waarbij je pand niet verhuurd is. Op het einde van het jaar houdt u dan 6.600 euro – 11 keer 600 euro – over.

Opteert u voor vakantie- of seizoensverhuur, dan kan uw eigendom u heel wat meer opbrengen.  Bedragen van 10.000 euro per jaar kunnen maar dan spreken we wel van pand op een een absolute toplocatie. Hebt u minder geluk met de ligging, dan zal uw investering een pak minder opbrengen en zal het heel wat energie kosten om het pand verhuurd te krijgen.

De laatste optie, die van verhuur met verhuurgarantie biedt andere voordelen. U laat het verhuur en beheer over aan een derde partij zoals het Sociaal Verhuurkantoor. De locatie heeft dan geen impact op uw inkomsten. Ook leegstand zal geen invloed hebben op het bedrag dat u na een jaar op uw bankrekening ziet verschijnen. Uw verhuur met garantie zal u dan jaarlijks grosso modo € 6.000 opbrengen.

Op zoek naar een geschikte investering om te verhuren?

Een vastgoedinvestering kan in vele vormen, elk met zijn specifieke voor- en nadelen. Al meer dan 40 jaar adviseert Alysee haar klanten over veilige en rendabele vastgoedinvesteringen aan de kust. Wilt u meer weten over een vastgoedinvestering en te verwachten rendementen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.