Begin februari ontving de Kamer een verzoek tot wijziging van de wet rond mede-eigendom. De huidige wet dateert van 2010, maar veel veranderde sindsdien. Vooral bij vastgoed aan zee kan het nieuwe voorstel belangrijke implicaties hebben. Ontdek er hier alles van.

mede-eigendom, vastgoed aan zee

Wat is mede-eigendom?

Bij mede-eigendom, zoals het woord zelf zegt, zijn verschillende eigenaars samen verantwoordelijk voor dezelfde eigendom. De huidige wetgeving omtrent mede-eigendom blijkt echter zwaar verouderd voor de huidige maatschappij, wat vaak voor een hoop wrevel zorgt. Vooral wanneer de mede-eigenaars het niet eens worden over het lot van hun gebouw, steken problemen de kop op. Nu is er namelijk weinig transparantie en veel verwarring over bepaalde regels. Daardoor wordt zo’n project tegenwoordig vaker een nachtmerrie dan een droom. Daar wil de werkgroep van Koen Geens verandering in brengen met het nieuwe wetsvoorstel.

 Mede-eigendom en vernieuwing

Het nieuwe wetsvoorstel omtrent mede-eigendom vernieuwt dus helemaal hoe het mede-eigenaarschap zal verlopen. Niet dat er zoveel helemaal verandert, er wordt hoofdzakelijk duidelijkheid geschept in kwesties die nu vaak moeizaam verlopen. Zo moet de nieuwe wet zorgen voor transparantie bij het afsluiten van syndicale contracten en worden dus ook de nodige stemmen voor verandering hervormd. Wanneer onderhandelingen vastlopen, kan er met het nieuwe voorstel ook stukken gemakkelijker een bewindvoerder worden aangeduid.

Toen en nu

 Vooral afbraak, heropbouw en zware renovaties zijn een scherpe doorn in het oog van veel mede-eigenaars van vastgoed aan de kust. Veel van die appartementen zijn namelijk zwaar verouderd. Ze moeten niet enkel gerenoveerd worden om te voldoen aan nieuwe ecologische wetgevingen, maar ook bepaalde bouwreglementeringen zijn niet meer in orde. Zo zijn er veel appartementen aan zee waarbij de balkons te klein zijn, de plafonds te laag en de algehele staat te slecht.

In de huidige wetgeving hebben alle beslissingen omtrent de mede-eigendom een ¾ meerderheid nodig. Bij afbraak en heropbouw is dat zelfs 100% van de stemmen. In de praktijk wil dat zeggen dat 1 van de eigenaars alle upgrades en vernieuwingen van een gebouw kan tegenhouden, ongeacht hoeveel andere eigenaars wel verandering willen. Het nieuwe voorstel zou niet enkel discussies vermijden en nieuwe reglementeringen implementeren, het zou ook de deur openen tot nieuwer en beter vastgoed aan zee.

Vernieuwing alom

Vastgoed aan zee heeft dringend nood aan een nieuw jasje. Daarom is het ook zo belangrijk dat dit wetsvoorstel zo snel mogelijk gestemd wordt. Je kan echter zelf meebouwen aan een nieuwe toekomst voor vastgoed aan zee. Het is namelijk niet altijd nodig om te kiezen voor een mede-eigendom of bestaand gebouw om te investeren in vastgoed aan zee. Je kan gewoon kiezen voor alternatieve vormen van investeren in vastgoed, die stukken minder moeilijkheden met zich meebrengen.

Om de problemen van mede-eigenaarschap te vermijden, maar toch niet helemaal zelf verantwoordelijk te zijn voor je eigendom, kies je beter voor een investering in hotelvastgoed. Daarbij gebeurd alle onderhoud vanuit de uitbater en krijg je gewoon inkomsten.

U kiest ook gemakkelijk voor nieuwbouwprojecten, waarbij je erop kan rekenen dat je vastgoed helemaal voldoet aan alle laatste bouw- en ecologische reglementeringen. Ben je nu al mede-eigenaar van vastgoed aan de kust? Dan kan je je portefeuille nog steeds gemakkelijk uitbreiden met een alternatieve vorm van vastgoed die minder zorg vergt. Benieuwd? Neem dan contact op met de vastgoedexperts van Alysee voor meer informatie.