De vastgoedzeepbel steekt al jaren af en toe de kop boven water. Met vage berichten en tegenstrijdige meningen kan het moeilijk zijn je eigen conclusies te trekken over hoe verstandig het is vastgoed te kopen. Daarom zetten we de voor- en nadelen van vastgoed kopen voor jou op een rijtje, en tonen we waarom de vastgoedzeepbel een storm in een glas water is.

Vastgoedzeepbel, vastgoed kopen

De Amerikaanse vastgoedzeepbel

Veel gelovers in de vastgoedzeepbel verhalen zich op de Amerikaanse huizenmarkt anno 2008, toen alles misging. Toen konden veel mensen hun hypotheken niet betalen, waardoor de banken de huizen die als onderpand dienden in beslag namen. Daardoor kwamen te veel panden terug op de markt zonder een geschikte poel van potentiële kopers. De prijzen daalden sterk en de banken maakte verlies. Lehman Brothers ging kopje onder en een enorme economische crisis deed de koopkracht nog meer dalen.

Bovendien voelden we die crisis ook sterk in Europa. De kredieten werden vermomd en aan Europese banken verkocht, waardoor ook onze banken in de problemen kwamen.

Geen zeepbel voor ons

In België en Europa verloopt het verkopen van huizen echter anders. In 2008 kreeg de Verenigde Staten vooral de terugslag te verduren van het feit dat niet-kredietwaardige investeerders toch hypotheken konden aangaan. Dat probleem heeft België niet. Bij ons worden hypothecaire leningen sterk bepaald door de kredietwaardigheid van de lener, waardoor het bijzonder weinig voorkomt dat hypothecaire leningen niet worden afbetaald. Die vastgoedzeepbel was dus een rechtstreeks resultaat van problemen op de Amerikaanse markt.

Bij ons blijft de vastgoedmarkt gestaag stijgen met zo’n 5% per jaar. Van tijd tot tijd ervaren we correcties op de markt, maar die zijn een organisch gevolg van het gedrag van de economie en geen reden tot zorgen.

Hoe wel vastgoed kopen

Vastgoed kopen blijft dus een rendabele investering, en is dat ook al meer dan honderd jaar. Dat wil echter niet zeggen dat je investering helemaal waterdicht is. Over een vastgoedzeepbel moet je je dus geen zorgen maken, maar net zoals bij elke andere investeringen overweeg je best eerst eens alle bepalende factoren. Past vastgoed in je portefeuille? Hoeveel budget heb je om te investeren? Welke andere investeringen passen bij mijn risicoprofiel? Met antwoorden op de juiste vragen ben je al een heel eind weg.

Wil jij graag slim investeren en vastgoed kopen? Bekijk dan onze projecten of vraag advies aan onze vastgoedspecialisten.