Vastgoed verhuren kan een mooie aanvulling zijn op je toekomstig pensioen. Bovendien zijn er talrijke mogelijkheden en hoef je niet een zoveelste appartement op te knappen om te verhuren. Lees in dit artikel alles wat je moeten weten over vastgoed verhuren.
- Hoe vastgoed verhuren?
- Voordelen van vastgoed verhuren
- Vastgoed verhuren met verhuurgarantie
- Woning verhuren als vakantieverblijf
- Vastgoed verhuren voor en na 1 januari 2019
Hoe vastgoed verhuren?
Wie wil verhuren moet sowieso een huurovereenkomst afsluiten. Dit is een overeenkomst tussen de huurder en verhuurder waarin de rechten en plichten van beide partijen staan over een bepaalde termijn.
Wie vastgoed wil verhuren, heeft twee opties:
- Verhuren op privémarkt: Wie wil verhuren op de privémarkt heeft de keuze om een vastgoedmakelaar in te schakelen. Hij of zij zoekt voor jou een geschikte huurder en volbrengt administratieve taken. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan vast.
- Verhuren via sociaal verhuurkantoor (svk): Wie verhuurt via een svk moet de (administratieve) taken niet voor zijn of haar rekening nemen. In ruil voor hun diensten betaal je een billijke huurprijs. Bovendien kan je ook in aanmerking komen voor premies of verminderingen. Zoals een renovatiepremie.
Voordelen van vastgoed verhuren?
We weten allemaal dat obligaties en zeker aandelen niet de meest betrouwbare beleggingen zijn. Wie van grote risico’s gespaard wil blijven, investeert daarom in vastgoed. Een kort overzicht van de voordelen:
- Gedifferentieerde portefeuille: Vastgoed is een ideale belegging om je beleggingsportefeuille uit te bouwen. . Differentiatie is belangrijk en een investering in vastgoed zorgt voor stabiliteit in je portefeuille.
- Je blijft eigenaar: Vastgoed verhuren betekent dat je geen afscheid moet nemen van een woning of appartement die je nauw aan het hart ligt.
- Maandelijks terugverdienen: Vastgoed betekent investeren en investeren kost geld. Maar geen nood. Wie vastgoed verhuurt, verdient die investering ook terug. Je ontvang maandelijks inkomsten.
- Pensioensparen: Vastgoed kan op lange termijn een mooi rendement opleveren. En dat rendement blijft ook tijdens je pensioen doorlopen, wat een ideale aanvulling is op je pensioen.
Vastgoed verhuren met verhuurgarantie
Wie vastgoed wil verhuren met verhuurgarantie verhuurt zijn woning aan een sociaal verhuurkantoor (svk). Zij verhuren op hun beurt de woning door aan personen met een bescheiden inkomen. Je ontvangt minder huurgeld, maar bent zeker van een vaste huuropbrengst. In ruil nemen zij andere problemen voor hun rekening, zoals:
- Wanbetalers: Hierover moet je je geen zorgen maken. Je ontvangt maandelijks een huuropbrengst.
- Energievereisten: Het sociaal verhuurkantoor zorgt er steeds voor dat je verhuurt volgens de laatste wetgevingen.
- Brandverzekering: Het verhuurkantoor neemt het grootste deel van de administratie voor zijn rekening. Hieronder valt ook de brandverzekering.
- Onderhoud: Na afloop van het contract tussen jou en het sociaal verhuurkantoor krijg je je eigendom in de oorspronkelijke staat terug. Al die tijd ziet het sociaal verhuurkantoor toe op het onderhoud van de woning.
Woning verhuren als vakantieverblijf
Wie zijn woning wil verhuren als vakantieverblijf moet ook hier de wetgeving in acht houden. Behalve een aanvraag bij de gemeente zijn er ook minimumvereisten waaraan de ruimtes in je vakantieverblijf moeten voldoen. Deze minimumvereisten moeten je gasten een minimum aan comfort bieden:
- Keuken: De keuken bevat de nodige voorzieningen zodat toeristen zelf kunnen koken. Hieronder valt een wasbak met koud en warm water, kookplaat met minimum twee pitten, koelkast van minimum 90 liter, …
- Badkamer: Niet alleen de badkamer, maar ook het toilet een afsluitbare ruimte zijn. De badkamer heeft een bad of douche met koud en warm water, handdoekhouders, vuilnisbakje, een raam of luchtverversingssysteem, …
- Slaapkamer: Voor elke slaapplaats die je aanbiedt, voorzie je een bed. Daarnaast moet elke slaapkamer natuurlijke verlichting hebben, maar ook een verduistering en een vrij stopcontact.
Vastgoed verhuren voor en na 1 januari 2019
Sinds 1 januari 2019 valt de Woninghuurwet niet meer onder federale bevoegdheid, maar onder die van de gewesten: Vlaamse Gewest, Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Wie een huurcontract afsloot voor 1 januari 2019 kan hiervoor terecht op de site van Wonen Vlaanderen. Huurcontracten die werden afgesloten voor een huurwoning in Vlaanderen vanaf 1 januari 2019 vallen nu onder het Vlaams Woninghuurdecreet. Meer weten over het verhuren van vastgoed? Maak een afspraak met onze vastgoedexperts en zie wat we voor jou kunnen betekenen.