In tijden van crisis keren veel “huis-tuin-en keuken-beleggers” terug naar de veilige haven van vastgoed, dat al meermaals bewezen heeft een waardig alternatief te zijn voor onzekere aandelen en obligaties. De wereldwijde Covid-19 crisis heeft een enorme impact gehad op de aandelenkoersen de laatste weken en zo weer maar eens de hoge mogelijke fluctuaties aangetoond. Vele gezinnen die hun spaarcenten belegd hebben in aandelen zijn van een kale reis teruggekomen en tekenden grote verliezen op. De vraag voor vastgoedinvestering was al groot maar in 40 jaar is die nog nooit zo snel vergroot op enkele weken als nu. Daarom spraken we met Lennert Bille, Salesmanager bij Alysee, een projectontwikkelaar van vastgoed aan de Kust.

vastgoed aan de Kust

Wanneer we Lennert Bille thuis treffen is hij zichtbaar een beetje gespannen. De goedlachse West-Vlaming valt meteen met de deur in huis. “’t Is nog nooit zo hectisch geweest als nu” gaat hij verder, terwijl zijn twee kinderen in de tuin aan het ravotten zijn. Zijn gezicht spreekt werkelijk boekdelen. De telefoon staat niet stil en zoals elke ondernemer in ons land probeert ook hij samen met z’n team de strenge veiligheidsmaatregelen die van kracht zijn ook te toetsen aan de economische realiteit.

Hoe kijken jullie terug op deze crisis?

Enerzijds zitten we natuurlijk enorm in met de veiligheid van onze klanten en onze eigen mensen die op het terrein zijn. Deze situatie is hoogst uitzonderlijk en vraagt en de regering heeft draconische maatregelen aangekondigd. Anderzijds hebben we ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid als werkgever en ondernemer in Vlaanderen om ervoor te zorgen dat desondanks deze uitzonderlijke situatie we actief blijven en zorgen dat de economie blijft draaien. Binnen de groep werken een 300-tal werknemers in de vastgoedontwikkeling en in de toeristische exploitaties zoals de hotels. We werken voor onze projecten samen met veel verschillende aannemers die steeds uit de ruimere omgeving van de werven komen. Het is eigen aan de bouwsector dat de betonmixer nog altijd niet van China kan komen maar liefst geproduceerd wordt in een straal van 50 km rond de werf. Het is dan ook opvallend hoe de bouwwereld oplossingsgericht denkt om toch de werven zoveel mogelijk te laten lopen maar tegelijkertijd de regels rond social distancing naleeft. Zomaar de handdoek in de ring gooien zou ons niet in dank afgenomen worden. Noch van onze klanten, noch van onze leveranciers. Onze klanten verwachten dat de projecten die lopende waren ook correct en kwalitatief worden afgeleverd. De werven die we in uitvoering hadden zaten tot de covid 19 maatregelen op schema en sommige zelfs voor doordat we deze winter vlot konden doorwerken, wij verwachten als er in de komende weken weer vlotter zal kunnen gebouwd worden we de diverse projecten binnen de contractuele termijnen kunnen opleveren.


Hoe hebben jullie de organisatie van deze maatregelen aangepakt?

Het was een huzarenstukje om alles op zo een korte tijd geregeld te krijgen, maar het is ons toch gelukt. Gelukkig hebben we als bedrijf altijd de intentie gehad om innovatie en digitalisatie hoog in het vaandel te dragen. Vandaar was de overstap op telewerk snel gemaakt. Vandaag werken de meeste mensen van thuis uit en voor zaken die op kantoor moeten gebeuren is een beurtrol voorzien zodat we zeker de social distancing regels kunnen respecteren en dat onze werknemers in een veilige context hun werk kunnen verderzetten. Spijtig genoeg hebben we alle hotels op 1 na moeten sluiten gezien toeristen niet meer naar de kust mogen komen. Enkel ons hotel in Zeebrugge, het ibis styles-hotel is nog open gezien de haven van Zeebrugge nog operationeel is waar heel wat transport van voeding plaatsvindt. Het maakt dat in alle hotels onze teams op economische werkloosheid staan, wat voor hen extra frustrerend is met het mooie weer en ze moeten voorstellen wat een kansen met zo’n weer we missen nu met de paasvakantie. Ook bij ons hotel in Zeebrugge hebben we heel wat moeten aanpassen om te voldoen aan alle maatregelen. Het vraagt dan ook een enorme focus van ons team in Zeebrugge om te waken over de gezondheid en veiligheid van de gasten maar tegelijkertijd ook die van het team.

 

“Het toont aan hoe sterk de Vlaming verkocht is aan zijn vastgoed aan de Kust”

 

Welke impact heeft dit op de vraag naar vastgoed aan de Kust?

Toegegeven, de eerste week was chaotisch. We hebben toen even ons hart vastgehouden toen men aankondigde dat de mensen niet meer naar hun tweede verblijf mochten afreizen en we hebben talloze klanten te woord moeten staan die ons in paniek vroegen wat ze konden doen. Wij zijn reeds 44 jaar actief in vastgoed aan de kust, maar staan toch ook versteld als we in de media vernemen wat mensen allemaal ondernemen om toch maar op hun tweede verblijf aan de kust te geraken. Een eigen stek aan de Kust is voor vele Belgen een droom die ze hun hele leven najagen, met wat we nu zien blijkt dat de drang bij de Belgen en het belang van hun vastgoed aan de Kust nog veel groter is dan tot nu toe al gedacht.

Dat merken we nu ook in de nieuwe aanvragen die we krijgen, sinds de uitbraak van het Corona virus midden maart. De verplichte quarantaine van veel mensen begint te wegen. De meeste klusjes in huis zijn ondertussen al geklaard en waarmee kunnen ze dan beter hun dagen vullen dan rondkijken op internet voor hun volgende investering aan Zee. Onze telefoons staan letterlijk niet stil. Het was even creatief zijn om de gesprekken met onze klanten te kunnen laten doorgaan maar dankzij de technologie kunnen we perfect alles digitaal afhandelen. Onze hele structuur is er nu zo op gebouwd dat we zowel de kennismakingsgesprekken als de finale afronding van dossiers digitaal kunnen doen.

We werken met virtuele tours zodat de klanten van in hun tuinstoel kunnen rondwandelen in hun eigen stek aan Zee en alle documenten kunnen ook online getekend worden tijdens een videogesprek. We zien ook dat vele kopers expliciet vragen om alles versneld te laten gaan en kiezen voor een instapklaar appartement en de akte al willen verlijden voor de zomer. Op die manier kunnen ze er al deze zomer van genieten.

 

“Velen kopen vastgoed als alternatief op het verlieslatend spaarboekje en de schommelende koersen op de beurs. Het woord zegt het zelf.
Het is vast en het is goed.”

 

Hoe kan je verklaren dat net nu mensen geneigd zijn om een appartement aan te kopen?

Dat valt natuurlijk te verklaren op verschillende vlakken. Enerzijds hebben we de financiële markten die letterlijk ingestort zijn. Overal ter wereld kijkt men koortsachtig naar welke maatregelen ze zullen treffen om de economie te redden. Dat zorgt ervoor dat veel particuliere investeerders kiezen voor een waardig alternatief die inflatiebestendig is en die de laatste 50 jaar al bewezen heeft bestand te zijn tegen een zware economische storm. Deze trend zagen we bij de bankencrisis in 2008 en 2011 ook. De prijs van vastgoed is blijven stijgen, zeker bij kwalitatieve appartementen op goede liggingen. Wanneer we de grafieken bekijken stijgt vastgoed gemiddeld nog jaarlijks tussen de 3 en de 5% in waarde, en dat sinds de jaren “70. Dat zorgt er natuurlijk voor dat vele beleggers die niet echt professioneel bezig zijn met kopen en verkopen van aandelen en die een laag risicoprofiel hebben afhaken om te investeren in aandelen en obligaties. Uit schrik kiezen voor vastgoed, dat een bewezen, zeker en gestaag rendement heeft. Het woord zegt het zelf. Het is vast en het is goed.

vastgoed aan de kust

Anderzijds blijft de Vlaming verkocht aan de Kust. De Zee, de restaurants en verschillende recreatiemogelijkheden zorgen ervoor dat Oostende een trekpleister is én blijft voor jong en oud. Zeker nu. Het spreekt voor zich dat de maatregelen die nu van kracht zijn zonder meer een enorme impact hebben op veel mensen. Des te meer merken ze dat ze nood hebben aan een uitlaatklep. Vele mensen die wonen in een druk stadscentrum zijn op zoek naar een rustig alternatief om hun vrije tijd te spenderen. Weg van de sleur en ze willen terug genieten van quality time met vrienden of familie. Zonder ver te moeten rijden kunnen ze dat aan Zee. Deze impact hebben we het hele jaar door, maar nu nog net iets meer. Het daagt bij veel mensen dat hun plannen voor de zomervakantie in het water zullen vallen. We vermoeden dat we nog niet onmiddellijk erop kunnen rekenen dat we het vliegtuig naar Spanje of Italië zullen kunnen nemen en ook vele Vlamingen hebben schrik om verre verplaatsingen te doen deze zomer en annuleren massaal hun geboekte vakanties. Wat wij merken is dat dit een enorme lokroep teweegbrengt naar vastgoed aan de Kust. Plannen die al enkele jaren op het schap lagen worden nu versneld realiteit, omdat ze er letterlijk meer tijd voor hebben om ermee bezig te zijn en hun plannen rond te maken. Vandaar ook dat we recent nog twee nieuwe mensen aangeworven hebben om de groeiende stroom van aanvragen te kunnen verwerken.

We zijn niet de enigste die deze trend opmerken. Lees hier een artikel uit De Standaard waar nog andere projectontwikkelaars dezelfde impact voelen en uitleggen hoe zij in tijden van Corona omgaan met de vraag naar vastgoed aan de Kust.

Hoe schatten jullie de toekomst in?

Dat is koffiedikkijken. Hoe de maatregelen zullen afgebouwd worden en op welk tempo dat weet voorlopig niemand. Wel is duidelijk dat de drang om naast het luik gezondheid ook het economisch en sociologisch aspect indachtig te zijn belangrijk wordt. Of we deze trend zullen blijven volgen en dat de aanvragen zullen blijven groeien, dat blijft afwachten, maar voorlopig zijn we blij met deze sprong voorwaarts die ervoor zorgt dat de meeste van onze mensen binnen onze vastgoedontwikkelingstak deels of volledig actief kunnen blijven, en dat we als bedrijf kunnen blijven bijdragen aan de economie. Gelukkig zijn we net gestart met enkele uitbreidingen van huidige projecten zoals Crystal Residence in de Troonstraat of Residentie De Tijd in het centrum van Oostende zodat we ook de vraag aankunnen en mensen in vele gevallen ook nog dit jaar kunnen genieten van hun eigen stek aan Zee. Dat is voorlopig voor ons het belangrijkste. En uiteraard dat onze mensen op een veilige manier kunnen blijven hun werk doen dat ze zo graag doen. Daar zijn we het ganse team dankbaar voor.

Wat is het eerste dat je zal doen als de maatregelen afgebouwd zijn?

Dat is makkelijk. Op de dijk in Oostende in één van de vele cafés of restaurants mijn ganse team op een frisse pint trakteren en een garnaalkroket eten. Dat hebben ze wel verdiend ondertussen. De creativiteit en doorzetting die ze moeten tonen momenteel is ongezien en dat wordt enorm gewaardeerd. En, natuurlijk genieten van het zicht op Zee vanuit ons modelappartement. Standaard sluit ik elk plaatsbezoek af aan het modelappartement in Crystal Residence dat een fantastisch zicht geeft op de Kustlijn van Oostende. Niets beter dan na een succesvolle dag te genieten van de zon die ondergaat in de Zee en te mijmeren over wat de volgende dag zal brengen.

 

Vraag advies

Heb jij ook interesse in vastgoed aan de Kust of wil je eerst wat meer informatie? Vraag vrijblijvend advies aan de vastgoedexperts van Alysee over jouw investering of tweede verblijf. Tot snel!