De corona-crisis voelen we overal, ook in de vastgoedmarkt. Is het wel verstandig om tijdens corona vastgoed te kopen? En blijft de overeenkomst die je al sloot overeind? Met deze gids ontdek je hoe vastgoed kopen tijdens corona werkt en waarom het nog steeds een slimme investering is.

 Dit artikel krijgt wekelijks een update waarin we rekening houden met nieuwe ontwikkelingen.

Is vastgoed kopen nu een goed idee?

Zeker en vast. Er is vandaag niks veiliger dan vastgoed én de rentes staan nog steeds historisch laag. Dat je 30-40% van je vermogen verliest op enkele dagen zoals op de beurs, daar liggen vastgoedinvesteerders gelukkig niet van wakker. Het is, uiteraard zoals altijd, belangrijk om te kijken in welk vastgoed u precies investeert. Wij zetten alles voor u op een rijtje.

Momenteel zijn er twee stoorzenders door de tijdelijke martkomstandigheden waarin we terecht zijn gekomen.

Enerzijds een mobiliteitsprobleem, waardoor men niet gemakkelijk naar zijn of haar tweede verblijf kan gaan. Anderzijds de tijdelijk verminderde koopkracht.

Een verhuurappartement dat in het hoogseizoen verhuurd wordt zal de komende tijd iets minder opbrengen, maar zal u op jaarbasis nog steeds een aanvullend inkomen bezorgen. Toch doet dit geen afbreuk aan de waardevastheid van uw investering. Dit konden we zien bij de laatste notarisbarometer.

Houten huisje naast laptop symboliseert huis online kopen - Chateau Residenties

Daarnaast is het niet gemakkelijk een knoop door te hakken als je je mogelijke aankoop niet persoonlijk kan bezoeken. Daarom voorzien veel vastgoedmakelaars alternatieven voor een fysiek bezoek. Verder in dit artikel ontdek je hoe je bij ons toch een duidelijk beeld van je pand krijgt.

Tot slot is vastgoed altijd een bijzonder stabiele investering, en op die stabiliteit heeft corona geen invloed. Op de lange termijn herstelt de vastgoedmarkt altijd vlot van crisissituaties, denk maar aan de financiële crisis van 2008, de oliecrisis… Waarbij niets erop wijst dat dat nu anders zou zijn. Daartegenover zien we dat aandelen wel stevig dalen.

Leer hier meer over de verschillen tussen de beurs en vastgoed.

Tijdens corona vastgoed kopen is dus zeker een goed idee, zolang je nog steeds een onderbouwde keuze maakt. 

Praktisch: het koopproces in quarantaine

De quarantaine was initieel voor iedereen flink aanpassen, maar de meesten onder ons waren snel terug mee dankzij de overvloed aan digitale mogelijkheden. Nu kan alles gewoon van thuis uit. Je doorloopt dezelfde stappen met hetzelfde advies van experts die nog steeds voor je klaarstaan, maar dan helemaal online.

1. 3D-rendering, online rondleiding en Google Earth

Voor verschillende hotels én appartementen voorzien we virtuele rondleidingen. Zo krijg je een even duidelijk beeld van bij u thuis in uw vertrouwde omgeving, van de inrichting van het appartement en de sfeer van het hotel als bij een persoonlijk bezoek.

Bovendien geniet je dankzij 3D-plannen en virtuele rondleidingen ook van het gemak dat je gebouwen kan bezoeken die nog volop in opbouw zijn. Met andere woorden, je weet dus nu al hoe het er binnenkort uitziet.

Tot slot kan je dankzij Google Earth ook de omgeving gemakkelijk online bekijken, nu een middagje kust niet meer kan. Je geeft de stad, buurt of het adres in dat je wil bekijken en klaar. Heel eenvoudig.

Smartphone met 3D-projectie van huisje symboliseert vastgoed online kopen - Chateau Residenties

Breng een digitaal bezoek aan hotel Mercure of hotel ibis Styles Zeebrugge.

Krijg een virtuele rondleiding in een luxueus eenslaapkamerappartement, tweeslaapkamerappartement of drieslaapkamerappartement in Crystal Residence.

✔ Bekijk voor betrouwbaarheid en zekerheid ook de voordelen van kopen op plan.

2. Gesprek met de verkoper

Ben je klaar om te kopen na je virtuele bezoek of wil je misschien liever eerst een expert spreken? Geen probleem! We kozen bij Alysee al heel vroeg voor telewerk om ieders veiligheid te garanderen, waardoor we intussen al veel ervaring hebben met onlinegesprekken. WhatsApp, Zoom, Skype, FaceTime… we spreken je via jouw favoriete platform. Persoonlijk, maar veilig.

Maak een afspraak voor een online gesprek met een van onze vastgoedexperts.

3. Digitale documenten

Ben je bijna klaar om volmondig “ja” te zeggen, maar wil je nog een bezoekje brengen, overleg plegen of even nadenken? Dan kan je met een gerust hart een optie nemen op het pand dat je wil kopen. We sturen je gemakkelijk alle nodige documenten digitaal via een betrouwbaar kanaal naar keuze.

4. Compromis veilig online tekenen

Tot slot bestaan er ook beveiligde methodes (Docusign,…) om officiële documenten zoals compromissen digitaal te tekenen. Die beveiligen elk aspect van het proces. Hier helpen wij u graag mee verder:

✔ Documenten zijn versleuteld en kunnen niet zonder jouw toestemming worden gewijzigd.
✔ Virtuele handtekeningen en andere gegevens zijn 100% beveiligd en kunnen bijvoorbeeld niet gestolen worden.
✔ Je tekent je documenten sneller, waar en wanneer je dat wil. Geen afspraken, wachttijden of verplaatsingen en minimale verwerkingstijd. 

Infographic licht toe hoe het verkoopsproces online verloopt - Chateau Residenties

Investeren in vastgoed tijdens corona met deze 5 tips

  1. Zoek een projectontwikkelaar met alternatieve mogelijkheden voor bezoeken zoals 3D-tours en virtuele rondleidingen
  2. Koop op plan zodat je de plannen kan zien en verrassingen vermijdt.
  3. Hou rekening met mogelijke veranderingen in je inkomsten en zorg ervoor dat je meer financiële ademruimte hebt dan normaal.
  4. Kijk uit naar een stabiele en waardevaste investering zonder kopzorgen.
  5. Hou met investeringsvastgoed rekening met de huidige tendensen. Investeer bijvoorbeeld in een hotel als ibis Styles Zeebrugge dat open blijft tijdens de crisis.

Hoe we als vastgoedontwikkelaar ons steentje bijdragen

Ook het team van Alysee draagt haar steentje bij om de huidige crisis proberen te verzachten. Dat doen we op vier manieren: intern, voor jou als potentiële koper, in de zorg en voor de economie.

1. Intern

Intern, zoals je eerder al las, werkte het hele team al bijzonder vroeg van thuis uit. De veiligheid van onze mensen én onze klanten gaat namelijk voor op al de rest. Zo zorgen we voor iedereen, en grijpen we tegelijkertijd de kans om onze processen te digitaliseren en te stroomlijnen.

2. Voor jou

Omdat onze digitale processen al op punt staan, kies je met een gerust hart voor jouw ideale pand bij ons na een virtueel bezoek en persoonlijk gesprek vanop afstand. Zo weet je zeker dat je in deze tijd een doordachte en onderbouwde keuze kan maken.

Dobbelstenen zeggen stay home stay safe voor coronacrisis - Chateau Residenties

3. Met zorg

We wilden natuurlijk ook rechtstreeks kunnen helpen. Daarom hebben we onze beschikbare kusthotels aangeboden als zorghotels. Wanneer de ziekenhuizen overbevolkt geraken, kunnen patiënten terecht in onze hotels om daar alle medische verzorging te krijgen.

4. Voor de economie

Tot slot wilden we ook ons deel doen om de economie draaiende te houden. Dat doen we tweevoudig: door onze werven veilig draaiende te houden en met tijdelijke kortingen bij investeringen.

  • Werven die de regels van social distancing kunnen respecteren en alle arbeiders veilig kunnen houden, blijven up-and-running. De aannemer blijft toch actief waar mogelijk, in deze moeilijke tijden.
  • Om naar onze klanten toe een positieve stimulans te bezorgen, krijgen investeerders een korting van € 4000 tot 19 april en een van € 2000 vanaf 20 april tot eind april. Zo verlagen we de drempel naar een slimme investering en kiezen we resoluut voor een positieve bijdrage.

Vraag advies

Op zoek naar meer uitleg over hoe je verstandig tijdens corona vastgoed koopt? Vraag dan advies aan onze experts of maak een afspraak voor een online gesprek. Stay safe!