In België hebben heel wat mensen een tweede verblijf aan de kust. Zo telt Vlaanderen er alleen al 212.000. De meest populaire locatie is de kust, die 48% voor zijn rekening neemt. Dit is natuurlijk geen toeval, de Belgische Kust is de vakantieplek met uitstek. Er trekken ook jaarlijks meer en meer toeristen richting onze kust. In de zomer van 2015 trokken er meer dan 7 miljoen buitenlandse toeristen richting onze Kust. De Belgen tellen voor 10.5 miljoen jaarlijkse overnachtingen aan de kust. Deze, en nog tal van andere factoren maakt het zeer aantrekkelijk om te beleggen aan de Kust. Als ook je wil leren hoe je kan beleggen in vastgoed aan de kust, lees dan zeker verder.

vastgoed aan de kust

Waarom kiezen voor vastgoed aan de kust?

Breed doelpubliek

Zowel jongeren als ouderen worden aangetrokken tot de schoonheid van onze Kust. Jongeren trekken alsmaar meer met vrienden naar de Kust om er hun vakantie door te brengen en tot rust te komen. Het is dan ook een locatie die zeer gemakkelijk bereikbaar is met wagen en openbaar vervoer. Vanwege de verscheidenheid in activiteiten is er dan ook voor ieder wat wils. Zonnen, zwemmen, fietsen, golfen, surfen en lekker gaan eten, de Kust heeft alles in petto. Overdag kan je ontspannen in vele trendy beachbars met een lekkere cocktail.

Maar ook de oudere generatie kiest voor de kust als meest populaire vakantiebestemming. Met tegen 2020 maar liefst 1,35 miljoen ouderen, die aanzienlijk meer tijd hebben dan de werkende populatie, mag deze doelgroep zeker niet vergeten worden. Zij worden aangetrokken tot de kust vanwege gezondheid en mobiliteit. Elk jaar kiezen er meer en meer senioren om zelfs voorgoed naar zee te verhuizen en er volop te genieten van de rust en de gezonde zeelucht. Hierdoor is er dus een zeer grote vraag en zitten de prijzen in de lift.vastgoed aan de kust

De waarde van vastgoed aan de kust

De zee is zeer geliefd, en dat voelt men ook in de waarde van aanpalend vastgoed. Vastgoed heeft de afgelopen jaren steeds een prijsstijging gekend, waarvan dit aan de kust het hoogste is. De kustlijn raakt meer en meer bebouwd, en in tegenstelling tot een centrum, is de kust niet zo makkelijk om uit te breiden… Het feit dat er jaarlijks nog steeds appartementen, woningen en hotels aan zee bijkomen, wil ook zeggen dat de vraag er nog steeds meer dan goed zit. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er een schaarste heerst aan bewoonbare oppervlakte waarbij er geschat word dat over 25 jaar bijna alles volgebouwd is.

Dat de Kust de meest populaire vakantiebestemming is weten we al, maar waarom? Uit recent onderzoek blijkt dat de hoofdredenen voor deze locatie rust, zon, zee, strand en gezondheid zijn. Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat mensen rustig worden van water? Zo heeft iemand die in de buurt van water woont of vaak gaat gaan zwemmen aanzienlijk minder stress. Heb je het nog niet gemerkt, als je even een duik nam in het zwembad of het meer in de buurt, dat dat een ultiem gevoel van innerlijke rust creëert?vastgoed aan de kust

Meerwaarde

Uit onderzoek blijkt dat de prijzen van appartementen aan de kust de voorbije 30 jaar gemiddeld met 6.3% gestegen zijn, wat 0.3% meer is dan in andere regio’s in België. Naast deze meerwaarde die je investering heeft zal je, indien je verhuurt, ook kunnen genieten van aantrekkelijke huuropbrengsten. Aangezien huurprijzen samenlopen met de locatie is de kust dan ook geen tegenvaller. Je kan zelf kiezen om enkel vakantieverhuur te doen en zo altijd zelf in je appartement gaan ontspannen.

Wij hopen je bij deze wat wijzer te hebben gemaakt over de vastgoedmarkt aan de Belgische Kust. Wil je meer leren over slim beleggen, heb je opmerkingen of vragen, twijfel dan niet om ons te contacteren.

Tips: slim beleggen

  1. Koop nieuwbouw appartementen, zo ben je zeker van de kwaliteit.
  2. Zoek appartementen die dicht bij de kust liggen, of dicht bij een station.
  3. Kijk zeker voor kleinere appartementen, deze zijn veel meer gewild dan de (te dure) en grote appartementen.
  4. Koop indien mogelijk via erfpacht, zo betaal je een stuk minder voor een gelijkaardig appartement.
  5. Bekijk alternatieve markten: hotelvastgoed, vakantieverblijven,..
  6. Nog meer tips? Bekijk onze 10 tips voor slim beleggen.