Zij gingen je voor…
Guy G.
“Ik heb geïnvesteerd in vastgoed omdat de banken tegenwoordig niet genoeg opbrengen en ik er ook te weinig vertrouwen in heb. Ik heb gekozen voor hotelvastgoed op het moment van de bankencrisis. In klassiek vastgoed hadden wij niet veel zin, omdat je dan met de last zit van huurders zoeken en die eventueel terug weg krijgen. Dit wordt opgelost bij hotelvastgoed doordat het management dit allemaal voor jou doet.”
Lees hier het volledige interview met Guy G.
Graag stellen wij u voor aan dhr. Gijselinck, wonende te Brakel en mede-eigenaar van een hotelkamer in Mercure Oostende. Guy kocht +- 5 jaar geleden tijdens een opendeurweekend een hotelkamer in het toenmalige Ramada – hotel. Na een uitgebreide renovatie en een nieuw franchisecontract met hotelketen Accor werd dit omgevormd naar het Mercure hotel in Oostende. Lees hieronder zijn investeringsverhaal.
Waarom heb je gekozen voor een investering in vastgoed?
De banken brengen tegenwoordig helemaal niks meer op. Wij waren ook het vertrouwen in de banken en de bancaire producten verloren. Eerlijk gezegd heb ik ook te weinig verstand van aandelen om daarin te beleggen.
Waarom heeft u een hotelkamer gekocht?
Ik heb tijdens de periode van de bankencrisis gekozen voor een investering in vastgoed. Het vertrouwen in de bank was toen volledig weg. Een investering in klassiek vastgoed zag ik niet zitten omdat je dan met de last zit van huurders: huurders zoeken, huurders terug uit je appartement krijgen,… Dit probleem wordt bij hotelvastgoed opgelost door het hotelmanagement, dat dagelijks bezig is met de hoteluitbating.
Wat vind je goed aan Oostende?
Op die moment had Alysee het ‘Ramada hotel’ in portefeuille. Daar ben ik direct op ingegaan omdat Oostende een badstad is die zowel zomer als winter blijft leven. Het hotel is ook zeer goed gelegen, vlakbij het casino. Daarbij komt ook dat de luchthaven van Oostende een zeer grote troef is. Belangrijk aan Oostende is dat het ook een eindstation is van de trein met rechtstreekse verbindingen naar Gent en Antwerpen. Daarbij komt ook dat het windmolenpark in Zeebrugge mensen aantrekt naar het hotel.
Hoe krijg je inzage in de werking van het hotel?
Eénmaal per jaar is er de algemene vergadering, in mei. Hierbij krijgen we toelichting van het management van het hotel wat er exact gebeurd is in het laatste jaar. Nadien is er een vergadering met de syndicus, waarbij het auditcommittée toelichting geeft over de inkomsten en uitgaven van het hotel, en hier de eindafrekening maken.
Wat is voor jou het grootste pluspunt bij het concept ‘hotelkamers’?
Dat er jaarlijks een bedrag opzij gelegd wordt bij het ‘reservefonds’, dat moet dienen om na 15 a 20 jaar het hotel te renoveren. Op die manier komen de mede-eigenaars niet voor een onaangename verrassing te staan wanneer het hotel moet gerenoveerd worden.
Waarbij moet je stilstaan als je overweegt om een hotelkamer te kopen?
- Kies een hotelkamers die winter en zomer veel gasten lokt
- Kies een locatie die een eindstation heeft: voorbeeld Oostende.
- Ga voor een hotel met vriendelijk personeel!
- Kies een locatie die nu al top is, of in de toekomst nog gaat verbeteren