Over speculeren, beleggen en investeren hoor je alle dagen. Je wil je mooie spaarpot aan het werk zetten. Maar waar ligt het verschil nu juist tussen die termen? En welke keuze past het best bij jou? Dan ontdek je hier, met alle verschillen op een rijtje.

Definitie

Om de betekenis van iets te begrijpen, grijpen we best naar de definitie. Kort en bondig, en heel duidelijk. Met investeren heeft iedereen ervaring, of je het nu bewust deed of niet. Dat betekent dat je je geld gaat aanwenden met een productieve bestemming. Zo geef je meer geld aan een auto zodat die langer meegaat en veel voordelen oplevert.

Bij beleggen is het doel niet productief, eerder assertief. Je zet je geld om in waardepapieren om de waarde ervan te vergroten of te behouden. Zo koop je een huis waarvan je de eigendomsakte in handen hebt. Dat huis kan je later doorverkopen met een flinke meerwaarde, waardoor je geld op termijn oplevert.

Tot slot kan je met je centen ook speculeren. Dan koop of verkoop je waardepapieren of goederen, in de hoop daar geld mee te verdienen als gevolg van prijsverandering tussen twee tijdstippen. Je speculeert op de beurs door te investeren in aandelen die goedkoop zijn, in de hoop dat die stijgen in waarde en je meer opleveren.

Speculeren

Speculeren is het avontuurlijker broertje van investeren en beleggen. Bij speculatie wil je winst maken door aan lage waarde te kopen, en hoog te verkopen na bepaalde tijd. Dat doe je het liefst op korte termijn, aangezien aandelen van de ene op de andere dag een duik kunnen nemen. Ook volg je de trends op de beurs goed op, om zeker te zijn dat je een onderbouwde keuze maakt. Speculeren brengt veel risico’s met zich mee, maar kan daardoor ook enorm veel opbrengen.

Investeren

Investeren kan ruim geïnterpreteerd worden. Alles wat je met je geld doet met productieve doeleinden, valt eronder. Dat is niet enkel die goede auto kopen, maar ook die derde taal leren, je huis renoveren, aandelen kopen van een bedrijf waarin je gelooft. De lijst is eindeloos, en wordt aangevuld met elk productief doel waarnaar je streeft. En aangezien je bij een investering je doel voor ogen houdt en veel onderzoekt, blijft je geld heel veilig.

Beleggen

Als belegger kan je kiezen tussen twee mogelijkheden. Of je wil de waarde van je geld behouden, of je wil de waarde ervan vergroten. Ook zijn er enorm veel types belegging om uit te kiezen. Je maakt je portefeuille zo divers als je zelf wil, en kiest zelf of je meer of minder risico’s neemt. De aandelen van een nieuw bedrijf, een verblijf aan zee, rente van obligaties, populaire grondstoffen of waardevolle muntverzamelingen: je hebt maar te kiezen en je geld te spreiden. Zo weet je zeker dat je spaarcenten voor jou werken.

 

Veilig of risicovol?

Of je kiest voor veilig of risicovol, hangt volledig van jou af. Investeren? Dat heb je waarschijnlijk al meer dan eens gedaan. Bij beleggen heb je een enorme keuzevrijheid, en kan je je portefeuille zelf opvullen met meer of minder risicovolle projecten, of ze gewoon allebei verkennen. Met speculeren weet je dat je risico’s neemt, maar dat doe je onderbouwd en met oog op een aanzienlijke winstmarge. Je geld aan het werk zetten, daar kies jij voor.