Klaar om slim te beleggen? Ongeacht je kennis of budget, past er sowieso een belegging bij je. In dit artikel leer je alles over:

  • Je beleggersprofiel bepalen
  • Fondsen
  • Vastgoed
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Je portefeuille samenstellen

Slimme belegging

Beleggersprofiel bepalen

Voordat je overgaat tot slim beleggen, bepaal je het best eerst je beleggersprofiel. Een beleggersprofiel geeft aan wat voor een belegger jij bent. Het bepalen van je beleggersprofiel doe je niet alleen.

Samen met een beleggingsadviseur vul je hiervoor een vragenlijst in. Zo wordt er gepolst naar je ervaring met beleggen, financiële kennis en het risico dat je bereid bent te nemen.

  • Defensief beleggersprofiel: Kan je het je niet permitteren om risico’s te nemen? Dan heb jij waarschijnlijk een defensief investeringsprofiel. Beter ga je voor een belegging dat weinig tot geen risico’s inhoudt. Een voorbeeld hiervan zijn beleggingsfondsen.
  • Neutraal beleggersprofiel: Je zoekt een goede verhouding tussen risico’s en rendement. Je bent je ervan bewust dat (beperkte) schommelingen nadelig kunnen zijn voor je kapitaal. 
  • Dynamisch beleggersprofiel: Sluit je eerder aan bij het dynamische beleggersprofiel, dan kan beleggen in aandelen wel iets voor jou zijn. Met dit beleggersprofiel ben je bereidt grote risico’s te nemen met het oog op maximaal rendement.

Slim beleggen in fondsen

Tegenwoordig brengt de rente op ons spaarboekje nauwelijks iets op. 

Overweeg daarom om je geld te beleggen. Fondsen zijn een ideale belegging als beginner. Er is minder risico aan verbonden en bovendien kan je al met een kleiner bedrag van start gaan. 

aandelen checken op smartphone om slim te beleggen - Alysee

Slim beleggen in vastgoed

In vergelijking met aandelen en obligaties is vastgoed een relatief veilige investering. Hier ben je niet afhankelijk van wijzende beurskoersen, wat vastgoedinvestering een minder risicovolle belegging maakt.

Wie denkt om in vastgoed te investeren, denkt waarschijnlijk aan een appartement of woning. Maar bij het beleggen in vastgoed zijn er talrijke opties, gaande van het soort gebouw tot goedkopere alternatieven om in te investeren. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

  • Appartement
  • Studentenkamer
  • Assistentiewoning

Slim beleggen in aandelen

Bedrijven geven aandelen uit als ze bijvoorbeeld kapitaal willen aantrekken om investeringen te doen. Wanneer je een aandeel koopt, wordt je aandeelhouder van dat bedrijf. Als mede-eigenaar geniet je van de winsten. Deze winst vertaalt zich op twee manieren:

  • Koerswinst: Wie zijn aandeel met winst verkoopt, ontvangt een koerswinst. Je probeert de aandelen op het juiste moment te verkopen. Daarvoor is het belangrijk beurskoersen nauw op te volgen. Wie belegt in aandelen heeft dus het beste enige kennis hierover.
  • Dividend: Het bedrijf waarvan je de aandelen kocht, beslist zelf of ze een dividend uitkeert of niet. Een dividend is een deel van de winst die het bedrijf uitkeert aan haar aandeelhouders.

Maar als aandeelhouders draag je ook de gevolgen wanneer het slecht gaat. Aandelen die op de beurs worden verhandeld, zijn namelijk sterk afhankelijk van koersschommelingen. De koers of de prijs van het aandeel verandert voortdurend door de wet van vraag en aanbod, wat het een risicovolle belegging maakt.

Slim beleggen in obligaties

Een andere mogelijkheid is beleggen in obligaties. Niet alleen bedrijven, maar ook banken geven obligaties uit. Jij krijgt van hen een schuldpapier waarop staat dat je geld uitleende aan hen. Bij obligaties kan je vaak rekenen op een vast rendement dat men jaarlijks uitkeert.  

man checkt cijfers op tablet om slim te beleggen - Alysee

Obligaties zijn minder risicovol, maar daarom niet compleet risicoloos. Wanneer het bedrijf die de obligaties uitgaf failliet gaat, kom je, net zoals de aandeelhouders, op een lange wachtlijst van schuldeisers terecht.

Informeer je dus goed wanneer je wil beleggen. Je wilt tenslotte niet dat je belegt in een verlieslatend bedrijf.

Portefeuille samenstellen

Een gedifferentieerde portefeuille uitbouwen is een belangrijk onderdeel van een beleggingsplan. Differentiatie in je portefeuille betekent ook dat je risico’s spreidt. Zorg dus voor een goede balans tussen aandelen, obligaties en vastgoed. Hou hierbij volgende zaken in acht:

  • Opvolging: Check je portefeuille regelmatig. De waarde van aandelen kunnen bijvoorbeeld sterk variëren door koersschommelingen. Hierdoor kan het zijn dat je beleggingsrisico niet meer overeenstemt met het je beleggingsprofiel. 
  • Verschillende bedrijven: Wie aandelen koopt van een bedrijf, draagt ook de gevolgen als deze plots snel kelderen. Je volledige portefeuille wordt hierdoor negatief beïnvloed. Spreid je beleggingen daarom over verschillende bedrijven en/of industrieën. 

Wil je graag meer stabiliteit in je portefeuille? Bouw je portefeuille uit met vastgoed en bekijk alvast onze appartementen in onze virtuele tours.

Krijg advies

Klaar om slim te beleggen? Op zoek naar een investering die echt bij je past? Krijg vrijblijvend advies van onze experts of bekijk alle vastgoedprojecten aan zee..