Al jaren hoor je overal dat vastgoed de veiligste investering is. De voor- en nadelen van investeren in vastgoed ken je ondertussen. Het enige dat je nog wil weten is hoe vastgoed nu concreet geld oplevert. Kost het je veel werk? En wanneer kan je rekenen op rendement? Dat leer je hier.

rendement

Rendement uit verhuren

De meest voorkomende en gekende bron van rendement in vastgoed is verhuur. Heel simpel. Je koopt een pand, verhuurt het voor korte of lange tijd, en verdient de huur die de bewoners je betalen. De opbrengsten zijn in dit geval hoger wanneer je verhuurt op korte termijn zoals bij tweede verblijven. Bij verhuur op lange termijn hoef je daarentegen niet constant te zoeken naar nieuwe huurders en kan je rekenen op een vast maandelijks inkomen. Dat kies je gewoon zelf. Met verhuur weet je dus zeker dat uw eigendom onderhouden wordt en dat je maandelijks een vast bedrag op de rekening krijgt.

Verkopen met meerwaarde

Wanneer je investeert in een nieuw pand denk je aan de toekomst. Dan heb je er sowieso ook aan gedacht dat uw pand alleen maar zal toenemen in waarde. De vastgoedmarkt is namelijk al jaren stabiel, en blijft gestaag stijgen in waarde. Combineer je dit met verhuren? Dan geniet je van rendement doorheen de jaren in de vorm van huurinkomsten, én kan je nog rekenen op een mooie meerwaarde wanneer je na pakweg twintig jaar verkoopt. Zo heb je over de jaren kleiner maandelijks rendement, met een grote betaaldag bij verkoop. Win-win.

Belastingvoordeel

Zoals iedereen hoorde je al heel veel over de woonbonus. Ook al verminderde die enkele jaren geleden, toch kan je nog genieten van de fiscale voordelen ervan. De woonbonus kan je niet enkel aanvragen voor uw eerste eigendom, maar ook voor investeringen erna. Bij tweede en derde verblijven bleven de regels hetzelfde. Je kan dan aanspraak maken op belastingvermindering voor langetermijnsparen. Bij uw eerste investering kan je aanspraak maken op de geïntegreerde woonbonus die in 2016 in werking trad. Daarmee kan je jaarlijks tot € 1520 belastingvermindering krijgen, met mogelijkheden tot verlenging en vermeerdering.

Vastgoed is en blijft de veiligste investering. Uw eigendom rendeert op verschillende manieren, en je hebt een enorme keuzevrijheid. Bovendien verdien je niet enkel geld, het geld dat je erin investeerde is ook beschermt tegen inflatie. Geld kan misschien in waarde dalen, maar met uw eigendom gebeurt dat niet zomaar. Zo weet je zeker dat je bovenop al uw rendement, ook een veilige kluis hebt voor het geld dat je al had.