Zicht op zee doorheen de tijd

Met het traditionele Lied van Blankenberge als leidraad nemen we in deze driedelige Reis naar Blankenberge een kijkje naar het hart van de bruisende badstad. Vandaag nemen we een duik in de rijke geschiedenis en cultuur van het dynamische Blankenberge. Als extraatje zetten we ook de prachtige natuur van de badstad in de zon.

reis naar Blankenberge

Van vissersdorp naar badstad

Verse vis

Blankenberge is het resultaat van een lange geschiedenis en oude tradities die sinds haar ontstaan in 1270 trouw worden doorgegeven. Van toen tot nu evolueerde de stad gestaag van vissersdorp tot badstad. In de 13de eeuw voeren er ruim 60 schepen in de Blankenbergse vissersvloot, die in de 14de eeuw een vuurtoren kregen. De vloot platte schuiten meerde aan op het strand tot ze, na vele verzoekschriften en lang wachten, in de 19de eeuw een haven en meer diepliggende schepen kregen. De haven bleek snel verouderd, en de visvangst nam af. Na de eerste wereldoorlog was er geen budget om ze te updaten, en tijdens de tweede werd ze vernield door de Duitsers.

Strandplezier

De problemen met de haven betekenden het einde van de Blankenbergse visvangst, maar liepen over in een nieuwe weg voor de stad zelf. Strandtoeristen kwamen vanaf de eerste helft van de 19de eeuw vooral uit Engeland om te genieten van de kustsfeer.  In 1838 verschenen de eerste strandcabines, en in 1859 volgde de bouw van het indrukwekkende Casino Kursaal. Tegen het einde van de 19de eeuw transformeerde Blankenberge tot een echte badstad, en bracht het toenemende toerisme grote welvaart en werkgelegenheid. In de tweede wereldoorlog werden de luxehotels en elitaire villa’s bijna volledig vernietigd. Ze werden vervangen door kwaliteitsvolle appartementen in de jaren 50. Het elitaire publiek trok uiteindelijk richting Knokke en De Haan, dus werd Blankenberge dé stad voor het volk. Tot vandaag is Blankenberge de place to be voor een eenvoudig verblijf aan zee in een degelijk appartement.

Cultuur

Zien en doenReis naar Blankenberge

De mooie geschiedenis van Blankenberge maakt een groot deel uit van haar plaatselijke cultuur. Oud en nieuw vullen elkaar perfect aan. Dat resulteert in een smeltkroes van bezienswaardigheden en evenementen die voor iedereen iets te bieden heeft. Het prachtige art deco Kursaal, het CC Oud Stadhuis in Renaissancestijl en het Belle-Epoque Museum zijn maar een handvol plaatsen die de rijke geschiedenis van Blankenberge illustreren. Daartegenover staan modernere trekpleisters zoals de kinderattractie Autodroom en Noordzeezwembad Farys. Die zijn ideaal om met de kinderen of alleen op een geheel eigen manier te ontspannen. Perfect voor elk publiek, dus.

Evenementen

De vaste bezienswaardigheden en activiteiten van Blankenberge zijn op zich al reden genoeg om te blijven terugkeren naar de prachtige badstad. Ze zijn nochtans niet alles wat ze te bieden heeft. Naast de vaste trekpleisters, is Blankenberge ook de gastvrouw van een wijd aanbod aan feestelijkheden. Van het grote carnavalsfeest, over tentoonstellingen, tot comedyavonden. Kortom, je vertrouwde en warme omgeving heeft bij elk bezoek iets boeiends en nieuws te bieden.

Natuur

Niet alleen de meReis naar Blankenbergensgemaakte bezienswaardigheden zijn een goede reden voor een reis naar Blankenberge, maar ook de natuur trekt veel toeristen aan. De kustlijn voorziet een flinke portie zeelucht en volgroeide duinen. In natuurreservaat Uitkerkse Polder zit een eeuwenoud weidelandschap te wachten op bezoekers. Bovendien biedt Blankenberge ook uitheemse natuur met de enorme variëteit van zeebewoners in Sea Life, en de exotische reptielen in het Serpentarium.

 

 

In de volgende aflevering van onze reis door Blankenberge ontdek je het reilen en zeilen van toerisme in de stad.

Alvast interesse om te investeren in vastgoed in Blankenberge? Lees hier verder.