Registratierechten naar 7 procent

U heeft het waarschijnlijk wel al opgevangen. De registratierechten voor een eigen woning ondergaan een verandering. Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk? En vooral, welke impact heeft dit op toekomstige aankopen?

Registratierechten

Wat verandert er?

Tot nu toe was het tarief 10 procent van de aankoopsom. Beter bekend als “groot beschrijf“. Wie een bescheiden woning kocht had recht op een verminderd tarief en diende slechts 5 procent te betalen. Beter bekends als “klein beschrijf”. De basis voor de keuze van het tarief was het kadastraal inkomen. Maar aangezien dit sinds 1974 niet meer geactualiseerd was, was er dus nood aan verandering.

Wie in de toekomst een woning aankoopt zal dus maar 7 procent registratierechten moeten betalen. Let wel: het moet gaan om je enige woning waar je binnen de twee jaar intrekt.

Wie echter een bescheiden woning koopt (minder dan €200.000), krijgt een korting van €5.600.

Wie een woning of appartement koopt in een kernstad of aan de Vlaamse rand, verkrijgt deze korting tot een bedrag van €220.000. Als we echter spreken over een tweede, derde, vierde,… woning verandert er echter niets. U betaalt nog steeds 10 procent registratierechten.

Registratierechten vermijden?

Wilt u deze tarieven toch vermijden bij de aankoop van een tweede woning? Dan kunt u aankopen via erfpacht. Hierbij koopt u niet alleen het appartement tot 30 procent goedkoper aan, aangezien u niet investeert in de grond. Hierdoor betaalt u vanzelfsprekend ook geen registratierechten op de grond. 
Bij erfpacht betaalt u enkel 2% registratierechten op de erfpachtsvergoeding. Waardoor u 8% uitspaart.