Er rijden alsmaar meer auto’s op de weg, maar het aantal parkeerplaatsen vermindert wel drastisch. Terwijl die auto’s tot 95% van de tijd gewoon stilstaan. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer Vlamingen ervoor kiezen om te investeren in parkings. Parkings zijn populair: cijfers tonen aan dat Vlamingen in de eerste helft van 2019 tot 21% meer parkeerplaatsen kochten. Het zal u niet verbazen dat daar goede redenen voor zijn. Hier vind je een overzicht waarom parkeerplaatsen interessanter zijn dan ooit.

Weinig risico’s verbonden aan investeren in parkeerplaatsen

De Belgische vastgoedmarkt is strikt gereglementeerd. Hierdoor kan je een huurder niet eenvoudig op straat zetten of kan je niet zomaar een fikse waarborg vragen. Dergelijke regels zijn er niet voor parkeergarages. Hier geldt in principe de contractuele vrijheid en mag u zelf afspraken maken over waarborgen, de betaling van de onroerende voorheffing en eventuele redenen van beëindiging. 

In het huurrecht genieten huurders van een huis of appartement bovendien van een verregaande bescherming. Een huurder zet je dan ook niet zomaar op straat en het OCMW zal zich al snel in de debatten mengen. Bij verhuur van garages is dat niet het geval. Hierdoor kunt u sneller ingrijpen en hebt u geen last van slechte huurders. Een beperkt risico dus. 

Bijzondere fiscaliteit van parkeergarages

Op vlak van fiscaliteit hoeven parkeergarages ook niet hun meerdere te erkennen in klassieke vastgoedinvesteringen. Zo worden niet de werkelijke huurinkomsten belast, maar berekent men de verschuldigde belastingen op het wel heel beperkt kadastraal inkomen. Indien de huurinkomsten lager zijn dan 25.000 euro per jaar, kunt u trouwens makkelijk een btw-vrijstelling aanvragen. Op fiscaal vlak zit u dus helemaal goed!

Optimale bezetting van parkeerplaatsen

Zoals wel vaker staat er tegenover een lager risico en een beperkte instapkost ook een lager rendement. Bij parkeergarages is dat zeker niet anders. Dat is meteen ook de reden waarom een optimale bezetting zo cruciaal is. Daarom zijn toeristische trekpleisters zoals de Belgische kust een interessante locatie voor parkings. 

Zo bieden de ibis Styles hotels in Zeebrugge en Bredene momenteel parkings te koop aan.
U kunt rekenen op bezetting van mensen die in het hotel verblijven maar ook van mensen die er op vakantie gaan of er aan de slag zijn voor hun werk. 

Meer details over investeren in parkeergarages?  

Klanten van Alysee kunnen al meer dan 40 jaar rekenen op uitgebreid advies over investeringen in rendabele vastgoedoplossingen zoals parkeergarages. Wilt u meer weten over investeren in parkings? Neem zonder verdere verplichting contact op met ons en we verkennen samen of een investering in parkings de geschikte formule is voor u.