We bouwen steeds kleiner

We bouwen steeds kleiner. Een tendens die menig Vlaming niet is ontgaan. Waar een nieuwbouw appartement in 2000 nog gemiddeld 83m² groot was, was dit in 2017 slechts 67m². Een groot verschil, maar als we dit vergelijken met de 160m² van 25 jaar geleden, dan wonen we nu meer dan de helft kleiner.

we bouwen steeds kleiner

Bouwen wordt steeds duurder

Het feit dat de gemiddelde Vlaming steeds kleiner gaat bouwen, heeft vooral een budgettaire achtergrond. Of het nu gaat om een bouwheer of een particulier, in het algemeen hebben deze een bepaald budget voor ogen. De grond slokt hier al onmiddellijk een zeer grote hap van op.  Sinds 2000 zijn de grondprijzen in Vlaanderen dan ook verdriedubbelt. Een grote streep door de rekening van iedereen die wil bouwen dus.

In tegenstelling tot een investering in een energiezuinige woning, wat meestal ook een grote hap uit de rekening neemt, is een investering in een stuk grond, iets dat zich op termijn niet terugbetaalt.

Te hoge verwachtingen

De snelle evolutie van grondprijzen en het feit dat hierdoor kleiner wordt gebouwd, zorgt er voor dat veel consumenten nog te hoge verwachtingen hebben. Waar het enkele jaren geleden niet onrealistisch was om een nieuwbouw appartement aan de kust van ruim 100m² aan te kopen voor €300 000 euro, is dit vandaag de dag zo goed als onmogelijk.
Hierdoor dient men de visie van consumenten heel vaak aan te passen aan hun bijhorende budget. Een taak die niet altijd ten harte genomen wordt.

Goedkoper aankopen

In tijden van kleinere appartementen aan duurdere prijzen, snakt de consument naar iets wat volledig bij hun wensen aansluit, maar toch betaalbaar blijft. Vandaar dat verschillende projectontwikkelaars het laatste decennia hun appartementen aanbieden via erfpacht. De ideale manier om de hoge grondprijzen uit de vergelijking te verwijderen. Op dit moment is het bij sommige consumenten nog onbekend, maar het concept won de laatste jaren enorm aan populariteit. Aangezien de grond een hoge extra kost is, waar men op zich niets mee kan doen, kiezen meer en meer mensen er voor om hier niet meer in te investeren.