U hoorde het ongetwijfeld al: inflatie zorgt dat u verarmt. Uw spaargeld wordt minder waard. De vraag die heel wat mensen zich stellen is dan ook hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun zuurverdiende spaargeld niet minder waard wordt. Investeren in vastgoed is daarom een verstandige beslissing, geld uitzetten in een tweede verblijf of een hotelkamer is namelijk in eerste instantie een inflatiebestendige investering.

Wat is inflatie?

De letterlijke betekenis van het woord inflatie is “opblazen”. Met dat opblazen, bedoelt men de stijging van het algemene prijspeil in een economie. Simpelweg gezegd: dezelfde dingen kosten meer.  

Welke invloed heeft inflatie op ons?

De Europese Centrale Bank probeert steeds om de inflatie laag te houden. Een normale of lage inflatie bedraagt minder dan 2 procent per jaar. Wat wil dat concreet zeggen? Als u vandaag iets koopt voor 100 euro, dan zal u dit volgend jaar tussen de 100 en 102 euro kosten. Een inflatie van 2 tot 3 procent beschouwen we in West-Europa als aanvaardbaar, hoewel de gemiddelde burger zo’n stijging wellicht eerder knarsetandend zal accepteren.

In elk geval zet een lage inflatie ertoe aan om zaken te kopen. Uitstel kan betekenen dat deze zaken nadien duurder of zelfs té duur worden. Ook lenen om bijvoorbeeld in een tweede verblijf of hotelkamer te investeren, is dankzij een lage inflatie interessant omdat de rente op een terug te betalen lening laag is.

Investeren of toch liever sparen?

Wie als investeerder vasthoudt aan de rente van zijn of haar spaarboekje, maakt een spijtige fout. Het afgelopen decennium bracht dit nauwelijks geld op, en dat zal wellicht nog een poosje zo blijven. De inflatie is namelijk hoger dan de rente die u op dit soort spaarproducten ontvangt.

Naast het spaarboekje zijn er uiteraard vele soorten investeringsproducten met een potentieel hoger rendement. Een nadere blik…

Vandaag de dag kunt u kiezen uit een rijke variatie van investeringsproducten, de ene al waardevaster dan de andere.

  • Obligaties zijn geen inflatiebestendige investering want de coupon ervan verandert niet en is dus vatbaar voor inflatie. Enkel obligaties met een korte looptijd hebben potentieel. Deze brengen echter heel wat administratieve rompslomp met zich mee want u zou elk jaar opnieuw obligaties dienen te kopen en verkopen.
  • Aandelen kunnen u vast en zeker winst opleveren, maar de waarde kan uiteraard ook kelderen. Niets garandeert dat een aandeel zal stijgen, integendeel. Als de koers niet sneller stijgt dan de eigenlijke inflatie blijft u verlies maken. Bovendien loopt u het risico dat naast de inflatie de koers zelf daalt. Hierdoor lijdt u dubbel verlies.
  • Net als aandelen biedt investeren in grondstoffen geen zekerheid. Bovendien is het extra aan te raden om dagelijks de trends in de grondstoffenmarkt te volgen omdat deze koersen – meer nog dan aandelen – heel snel kunnen dalen.
  • Een investering in goud biedt meer zekerheid. Bekijkt men de goudkoers van de afgelopen vijf jaren, dan merkt men wel dat er niet veel grote uitschieters zijn.
  • Vastgoed tot slot blijft een investering die weinig tot geen last heeft van inflatie. De waarde van vastgoed stijgt al jaren. Bovendien bestaan verschillende vastgoedoplossingen die maximaal inspelen op uw eigen behoefte aan comfort en rendement.

Benieuwd naar de investeringsmogelijkheden in vastgoed?

Bent u nieuwsgierig welke investeringsmogelijkheden vastgoed biedt? Alysee helpt mensen al meer dan 40 jaar om veilig te investeren in aantrekkelijk vastgoed aan de Belgische kust. Dankzij haar decennialange expertise ontwikkelde het verschillende vastgoedoplossingen waar comfort en rendement centraal staan. Zit u met vragen of hebt u interesse? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie.