Wonen in je eigen huis kost geld, veel geld. Schattingen gaan van 38.6% (VEH) tot 26.3% (Vlaamse overheid) van het netto-inkomen. Dat omvat ook de kleine kosten die worden gemaakt bij het vervangen van een lamp en het maaien van het gras. Een huis onderhouden is veel werk, en hier is waar je zeker moet op letten.

kosten

Kosten bij klusjes

Het grootste deel van de onkosten zit in het onderhoud. Jaarlijks spendeert de Belg gemiddeld 2000 euro aan kleine reparaties en klussen. Dit omvat zowel onderhoud aan de tuin, de cv-ketel, of het verhelpen van verstoppingen. Ook het schilderen van gevel en kozijnen hoort hierbij.

Groot onderhoud

Het groot onderhoud van het huis zou gemiddeld 1700 euro per jaar kosten, hierbij gaat het dan om grote werken, waarvan de kost vaak ineens op je afkomt. Denk maar aan het vervangen van een cv-ketel of de dakbedekking. Voor het aanbrengen van verbeteringen in huis rekent men op een 1000 euro per jaar. Deze onkosten zijn belangrijk om uw woning up-to-date te houden, aldus VEH. Denk hierbij maar aan nieuwe isolatie leggen,..

Vaste kosten

De vaste kosten zijn veel voorspelbaarder dan klusjes en groot onderhoud. Hieronder kan je je maandelijkse verbruik rekenen (egw+internet), verzekering, 2-jaarlijkse vernisbeurten. Die jaarlijkse of maandelijkse kosten kan je makkelijk opvragen bij de vorige eigenaars. Doe dit dus zeker alvorens je een woning of appartement aankoopt.

Samengevatkosten woning

Als je alle bovenstaande samentelt, kom je al snel aan een 5000 euro per jaar. Een gouden tip is om, boven je budget van de onderhoudskosten elke maand minimum 75 euro opzij te leggen voor onverwachtse kosten. Zo ben je altijd voorbereid, en kom je nooit voor verrassingen te staan.

Eerder op zoek naar een zorgeloze investering, waarbij de je jezelf wapent tegen bovenstaande kosten?
Ontdek de laatste informatie over investeringsvastgoed.  Meer hierover kan je hier terugvinden