Je weet vast al waarom vastgoed een goede investering is. Baksteen is betrouwbaar, blijft in waarde toenemen en herstelt goed van fluctueringen van de markt. Maar wat doe je met je nieuwe aanwinst nadat je de investering maakte? Je woning of appartement verhuren na aankoop levert veel op en zorgt ervoor dat je eigendom onderhouden wordt. Ontdek hier hoe je begint met verhuren.
1. Klein of groot: je woning of appartement verhuren na aankoop kan altijd
Investeren in vastgoed past bij elk budget. Of je nu een woning of appartement wil verhuren, er is altijd vraag naar vastgoed. Wanneer je beslist te verhuren, moet je volgende zaken in orde brengen:
- Maak je huis geschikt voor verhuur. Je moet aan alle woon- en bouwwetgevingen voldoen vooraleer je je woning op de markt mag zetten. Vooral je energiecertificaat is hier onmisbaar.
- Adverteer zelf of doe het via een agency. Wanneer je een agency kiest, zal je in ruil voor hun diensten een fee betalen. Kies je agency zorgvuldig, want je zal nauw met hen samenwerken en er hangt uiteraard veel van af. Wanneer je zelf wil adverteren, doe je het best wat onderzoek. Maak een website, bekijk waar je offline reclame kan maken…
- Zet in op home-staging. Je appartement verhuren na aankoop betekent meestal dat de ruimte kaal, soms zelfs onafgewerkt, lijkt. Een gezellig interieur maakt je woning aantrekkelijker. Het maakt dat potentiële huurders zichzelf er gemakkelijker zien wonen.
- Vraag advies aan een jurist om een waterdicht huurcontract en grondige plaatsbeschrijving op te stellen, zelfs als je nog geen huurder hebt. Zo weet je zeker dat je al het nodige hebt wanneer het tijd is om te tekenen.
2. Verschillende types verhuur
Je weet dat zowel een grotere woning als een appartement verhuren een rendabele keuze is. In de volgende stap kies je het type verhuur dat het best bij je past.
a. Traditioneel verhuur: 3-6-9
Het traditionele verhuur met een contract van 3, 6 of 9 jaar is een ingebakken idee bij de meeste onder ons, maar het is niet helemaal wat de naam suggereert.
Er zijn 2 soorten traditioneel contract:
- Korte termijn
- Lange termijn
Bij een kortetermijncontract spreken we over 3 jaar of minder. Dit contract kan zowel door jou als door de huurder niet vroegtijdig beëindigd worden, tenzij je dat specifiek stipuleert in het contract.
Het contract kan eenmalig verlengd worden, maar enkel onder de voorwaarden van het initiële contract. Ook de huurprijs kan dus niet worden aangepast.
Het langetermijncontract is hetgeen we kennen als 3-6-9. Daarbij sluit je een contract af voor 9 jaar in fases van 3 jaar. Elke fase van 3 jaar is een kans om het contract op te zeggen voor jou als verhuurder. Dat kan onder andere als je zelf in je pand zou willen wonen of als je grote verbouwingen plant.
Je huurder kan het contract vroegtijdig stopzetten. In het eerste jaar betaalt die dan 3 maanden huur, in het tweede jaar 2 maanden en na 3 jaar vervalt de opzegvergoeding. De opzegtermijn van 3 maanden moeten ze wel blijven respecteren.
b. Sociaal verhuur
Je woning of appartement verhuren, kan je ook via sociaal verhuur. Dan schakel je een Sociaal Verhuurkantoor in. Op die manier kan je je woning of appartement verhuren aan kansarme personen die in veel gevallen minder positieve leefomstandigheden moeten kiezen.
Bovendien geniet je zo van verhuurgarantie. Je hoeft onder andere zelf geen nieuwe huurders te zoeken of actief bezig te zijn met je woonst of appartement te verhuren. Kortom: het is de ideale oplossing voor als je zelf geen tijd wil besteden aan het verhuur van je woonst.
c. Kortetermijnverhuur met uitbater
Kortetermijnverhuur met een uitbater geeft vaak dezelfde voordelen als verhuurgarantie via een sociaal kantoor. Je krijgt een vast inkomen van je pand en hoeft niet zelf op zoek te gaan naar potentiële huurders.
Die huurders zijn vooral expats die op zoek zijn naar een verblijf te lang voor een hotel, maar korter dan traditionele contracten. Business flats zijn er het perfecte voorbeeld van.
d. Seizoensverhuur
Wil je eerder je appartement verhuren om er af en toe wat aan bij te verdienen en niet met een langetermijnvisie? Dan is seizoensverhuur dé optie.
Vooral aan zee is een appartement verhuren ideaal voor seizoensverhuur. En ook hiervoor kan je werken met agences. Eentje die je zeker kent, is AirBNB. Zo kan je verhuren per dag, per week of per maand, vaak aan hogere tarieven dan je zou krijgen bij verhuur op langere termijn.
Wil je meer weten?
Vraag dan advies aan een van onze vastgoedexperts of bekijk onze vastgoedprojecten voor een belegging die bij jou past.