Beleggers weten al langer dat vastgoed een goed alternatief is voor klassieke spaarproducten. Slimme investeerders gaan echter nog een stap verder en kiezen voor een investering in hotelkamers. Daarvoor hebben ze verschillende erg goede redenen, met zekerheid op kop.

investering in hotelkamers

Garanties bij een investering in hotelkamers

Na de beurscrashes van de laatste jaren zijn meer en meer mensen een alternatief beginnen te zoeken voor aandelen en obligaties. Aandelen kunnen hoge rendementen delen, maar je moet ook bereid zijn om grote verliezen te aanvaarden. Het schoolvoorbeeld dat we kunnen aanhalen is dat van Arcopar. Deze “goede huisvader” aandelen werden als risicoloos beschouwd. Uiteindelijk bleken ze toch niet zo goed en verloren veel mensen hun zuurverdiende spaargeld. Ook obligaties met een mooi rendement en kapitaalsgarantie zijn soms ver zoek.

Vastgoed daarentegen is de voorbije 50 jaar gemiddeld 7% gestegen. De gemiddelde meerwaarde, verhoogd met huurinkomsten, is historisch gezien dan ook een zeer mooi rendement, met aanzienlijk minder risico’s dan waar je je aan blootstelt op de beurs.

Geen leegstand

Een vaak voorkomend probleem bij woningverhuur is de leegstand door herstellingen of het zoeken naar een huurder. Als dat enkele maanden aansleept, is een groot deel van je winst verdwenen. Om dergelijke problemen tegen te gaan kies je voor verhuur met een poolsysteem: het verhuren van vastgoed in groep, net zoals bij een hotel. Daarbij geniet je 365/365 van inkomsten, ook wanneer er geen gast in je kamer verblijft. Gelijkaardige kamers brengen aan het einde van het jaar dezelfde opbrengst op aangezien alle inkomsten gelijk verdeeld worden.

Geen wanbetalers

Het is je waarschijnlijk nog niet gelukt om zonder te betalen te overnachten in een hotelkamer. Hotels vragen nu eenmaal vooraf je kredietgegevens op of verzoeken om contant te betalen bij aankomst. Daarnaast valt hotelverhuur buiten de woninghuurwet, waardoor hotels sterker in hun schoenen staan bij betwisting. Heb je al van iemand gehoord die zijn hotelkamer niet moest betalen?

Geen onbetaalde schadegevallen

Hen je er al bij stilgestaan waarom hotels werken met kaartsleutels in plaats van metalen sleutels? De voordelen zijn oneindig. Dankzij het gebruik van elektronische kaarten kan het hotel alles registeren. Dit kan gaan van het aantal check-ins en check-outs tot het onderhoud. Zo kan de uitbater perfect zien wie er aanwezig was in de kamer. Indien dit betwist wordt is er ook nog steeds camerabewaking aanwezig in elk hotel. Elk schadegeval is ofwel verzekerd, of wordt betaald door de gast.

Professioneel contact met huurders

Wil je zelf vastgoed verhuren, dan heb je twee keuzes. Of je steekt er zelf tijd en geld in om een huurder te zoeken, of je laat het over aan een vastgoedmakelaar, wat je ook geld kost. Bij hotelvastgoed hoef je je nergens over druk te maken. Accor is partner van Booking.com de grootste boekingssite ter wereld.

Tastbare investering

Bij een investering in hotelkamers word je via een notariële akte eigenaar van één of meerdere kamers. Net zoals wanneer je je een appartement of woning aanschaft. Bovendien kunnen deze bakstenen niet in rook opgaan, in tegenstelling tot de beurswaarde van je favoriete bedrijf. Je hebt dus meer zekerheid en veiligheid. Zelfs bij een faillissement ben je je geld niet kwijt. Wil je ooit je hotelkamer verkopen? Dan is er een verkoopplatform door Accor waar je je hotelkamer aan iemand anders kan verkopen.

Modernisering

Het hotel hanteert een periodiek renovatieprogramma, waardoor je kamer jaar na jaar in prima staat blijft. Het spreekt voor zich dat nieuw vastgoed het best zal verhuren en verkopen. Beide hebben een positief rendement. Doordat je het nieuw koopt, heb je het volle potentieel om te kunnen genieten van de prijsstijgingen van je kamer.

U werkt samen met de wereldtop

Merken creëren waarde voor de consument door het verzekeren van een uniform niveau van kwaliteit. Gasten zijn dan ook bereid meer te betalen voor een gerenommeerd hotelmerk zoals Accor. Zou je zelf liever in bij ibis overnachten, waar je zeker bent van kwaliteit voor € 100, of € 90 betalen voor het hotelletje om de hoek?

Nadelen hotelvastgoed

Een investering in hotelkamers is minder geschikt voor mensen die graag speculeren en rendementen verwachten van meer dan 5%. Een hotelinvestering is net zoals vele andere een investering op lange termijn. Je hebt zelf de touwtjes niet in handen en kan geen verandering brengen aan de bezettingsgraad van je kamer. Dit zijn de enige nadelen die er aan vast hangen. Heb je nog verdere vragen of bemerkingen? Contacteer ons kantoor dan vrijblijvend voor meer informatie.

Kom je graag meer te weten over een investering in een hotelkamer? Op deze pagina kan je geheel vrijblijvend de gratis whitepaper downloaden over investeren in hotelkamers