Wie het woord “investering” hoort, denkt waarschijnlijk niet direct aan investeren in rotatieparkings. Maar in de eerste plaats aan geld. Er bestaan ook andere investeringen. Investeringen in tijd bijvoorbeeld. Wie zich goed informeert over alternatieve investeringsproducten is een stapje voor op de rest.

Misschien bent u bekend met rotatieparkings als investeringsproduct, misschien niet.  

Daarom volgen hier de meest gestelde vragen en antwoorden over investeren in rotatieparkings.

De meest gestelde vragen over investeren in rotatieparkings

Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende vraag.

1. Wat is een rotatieparking?

Een rotatieparking is een publiek toegankelijke parking. Daarbij kan het gaan om al dan niet overdekte autostaanplaatsen maar evenzeer om garageboxen. Eenieder kan hier met zijn voertuig vrij in- en uitrijden. De parkeerplaatsen worden ter beschikking gesteld tegen betaling. Vaak is een rotatieparking uitgerust met slagbomen en wordt de parkeertijd aan een uurtarief aangeboden.

2. Wat is investeren in rotatieparkings?

Net zoals u in klassiek vastgoed kunt investeren, kunt u ook investeren in een rotatieparking. U koopt de parkeerplaats met het oog op het verhuur ervan.

Investeren in een rotatieparking betekent uiteraard niet dat u het volledig parkeerterrein koopt. De meeste investeerders kopen een pakket van een aantal beschikbare parkeerplaatsen. Dat maakt de investering laagdrempelig, wat ook beter in hun budget past.

3. Wat zijn de voordelen aan investeren in rotatieparkings?

De rechten en plichten zijn vergelijkbaar met die van een klassiek appartement, weliswaar met minder formaliteiten. Dit komt omdat de wet op woninghuur of de handelshuurwet niet van toepassing zijn.

Wellicht het grootste voordeel is dat u zich over het verhuur van uw parkeerplaatsen geen zorgen hoeft te maken. Omdat de parking werkt met een uitbatingscontract hoeft u niet zelf op zoek te gaan naar huurders. Ook problemen zoals schade, wanbetaling of leegstand hoeft u niet op te lossen, want daar zorgt de uitbater voor.

4. Met welk budget kan ik instappen voor een investering in rotatieparkings?

Een investering in rotatieparkings kan vaak al vanaf ongeveer € 100.000. Ter vergelijking: het investeringsbedrag voor een klassieke woning of een appartement zal meestal minimaal rond de € 200.000 liggen.

5. Hoe gebeurt de uitbating?

Uw huuropbrengst gebeurt zonder veel administratieve rompslomp omdat er voor het beheer een externe uitbater aangesteld wordt. Daarbij gaat het steeds om een betrouwbare en ervaren partner, zoals bijvoorbeeld Vinci.

6. Wat is een ideale locatie om investering in een rotatieparking te doen?

De beste locaties zijn vanzelfsprekend diegene waar veel verkeer is en waar de bestuurders een parkeerplaats nodig hebben. Het centrum van een stad of gemeente ligt voor de hand. Ook aan havens, luchthavens en stations dienen bestuurders vaak hun auto voor enkele uren of dagen te kunnen laten staan. Op nieuwe industrieterreinen wordt vaak bij de bouw ervan al gedacht aan parkeerruimte, maar oudere sites bieden groot potentieel.

7. Met welke kosten moet u rekening houden bij de investering in een rotatieparking?

De onderhoudskosten voor een rotatieparking zijn minimaal en ook de personeelskosten liggen laag in vergelijking met ander vastgoed waar uitbating aanwezig is.

8. Aan wie verhuur ik mijn parkings?

Dit hangt voor een belangrijk deel af van de locatie. Over het algemeen mag u verwachten dat u verhuurt aan bedrijven indien uw parking zich in het centrum van een stad of gemeente bevindt. Pendelaars parkeren bij voorkeur in de nabijheid van hun werk. Heeft u gekozen voor een rotatieparking in een kustplaats of aan een luchthaven, dan mag u erop rekenen dat uw huurders voornamelijk toeristen zullen zijn.

Vragen? Interesse in investeren in rotatieparkings?

Wilt u meer weten over een investering in een rotatieparkings? Alysee biedt al decennia lang een waaier van veilige en rendabele vastgoedoplossingen aan, zoals parkings. Neem vrijblijvend contact met ons op om te verkennen of een investering in een rotatieparking de voor u geschikte oplossing is.