Investeren in
parkings

Een stukje geschiedenis

Om de geschiedenis van het investeren in parkings op een correcte manier te schetsen, moeten we teruggaan naar de evolutie die ons wagenpark heeft doorgemaakt. Wanneer we de situatie in België bekijken, dan zien we een stijging van 753.136 wagens in 1960 naar 5.889.210 in 2019. Op 60 jaar tijd is ons wagenpark ongeveer 8x groter geworden. Samen met de urbanisatie is dit één van de factoren die geleid heeft tot een nieuwe investeringsvorm: 'investeren in parkings'.

Verschillende soorten

Investeren in een strategisch gelegen parking lijkt dus een zeer goede investering. Daarnaast heb je, bij verhuur, ook een duidelijke huuropbrengst. Deze huuropbrengst is enerzijds afhankelijk van de locatie, anderzijds ook van het type-parking dat je aankoopt. In grote lijnen kunnen we drie verschillende types parkings onderscheiden van elkaar.

Garagebox of autostaanplaats

Garageboxen of autostaanplaats worden vaak aangeboden bij de bouw/aankoop van een gebouw met een woonfunctie. Je vindt dus vaak garageboxen of autostaanplaatsen terug bij de bouw van appartementsgebouwen. Vroeger kwam dit voornamelijk voor in sterk verstedelijkte gebieden. Op vandaag wordt dit zo goed als altijd aangeboden bij de bouw van nieuwbouwappartementen of -woningen.

Rotatieparkings

Een tweede vorm die we kunnen onderscheiden binnen het investeren in parkings is de investering in een rotatieparking. Deze worden meestal niet aangeboden voor eigen gebruik. Een rotatieparking trekt meestal een volledig investerings- en beleggingspubliek aan. Simpel gezegd koopt men een of meerdere parkeerplaatsen aan, welke dan verhuurd worden door een professionele uitbater. Voor de verhuur hiervan krijg je een vast percentage van de opbrengst als rendement uitbetaald.

Parkings met hotelformule

Als laatste mogelijkheid kunnen we de parkings die samenhangen met een hotel onderscheiden. Wanneer je wel eens richting Zuid-Europa trekt zie je het vaak verschijnen. Hier zijn de meeste parkings onderdeel van warenhuizen en hotels, waar je ook tegen betaling kunt parkeren. In België is dit een nieuwigheid die vaak bij populaire hotels komt. Zowel gasten als buitenstaanders kunnen hier op een veilige wijze hun wagen parkeren tijdens hun verblijf in het hotel of in de streek. Als investeerder geniet je van de opbrengst van jouw parking en eventueel een deel van het hotel.

Wil je nog meer te weten komen over investeren in parkings? Lees dan zeker onze blogberichten:

Meer weten over investeren in parkings?

  Meer weten over investeren in parkings?
  Vraag hier jouw gratis gids aan.

  Download gids

  Ontdek de voordelen

  Lage instapprijs voor vastgoed

  Beperkte onderhoudskosten

  Stabiele vooruitzichten

  Snel stijgende parkeertarieven

  Ontdek de projecten

  Tevreden klanten

  We hebben ons appartement gekocht zoals velen hier, via erfpacht, de voornaamste reden is dat de kostprijs een heel stuk lager ligt dan bij een normale aankoopprijs. Voor veel mensen is een aankoop op erfpacht een interessante zaak.

  Kris V.
  Tevreden eigenaars

  “Het is een mooi appartement dat in huur een mooie opbrengst heeft, en binnen 9 jaar is het plan dat wij hier dan zelf komen ontspannen.”

  Ann & Beatrice
  Tevreden eigenaars 2

  Wij hebben onze hotelkamers aangekocht omdat we op dat moment ons geld graag lieten opbrengen en de mogelijkheid er was om de hotelkamers terug te verkopen wanneer we het geld terug nodig hadden. Voor de verkoop ervan hebben we terug contact opgenomen met Alysee en hebben we op ongeveer 8 dagen tijd kunnen verkopen.

  Staf en Greet, Voormalig eigenaars hotelkamers
  Eigenaar hotelkamer

  “De formule van hotelvastgoed sprak ons wel aan, want wij hadden niet zo’n goede ervaring met het verhuren van ons eigen appartement.”

  Rina D.
  Eigenaar Hotelkamers

  Ik zou het aanraden aan vrienden, omdat het later een meerwaarde zal geven. Daarenboven is het rendement van mijn hotelkamer in Mercure Oostende heel goed.

  Patrick M., Eigenaar hotelkamer Mercure
  Eigenaar Crystal Residence

  “We werden heel goed onthaald, hebben een rondleiding gekregen en zijn op slag verliefd geworden. Op 3 dagen was het beklonken.”

  Curd & partner
  Eigenaar Mercure

  “In de periode van de bankencrisis heb ik gekozen voor hotelvastgoed. Ik had geen vertrouwen meer in de bank en in ander vastgoed had ik geen zin omdat je dan met die last zit van huurders zoeken, huurders terug buiten krijgen,…”

  Guy G.
  Eigenaar hotelkamers

  Het concept is zeer interessant. Je bent eigenaar van een hotelkamer en de uitbating wordt volledig uit handen genomen. Er is ook transparantie van de cijfers van het hotel. Als je hierover meer wilt weten kan je steeds toetreden tot het auditcommitée, waarin je zeer grote inzage en inspraak hebt in de uitbating van het hotel.

  Marc T., Eigenaar meerdere hotelkamers
  Ontdek meer tevreden klanten