De prijzen van vastgoed zijn al enkele jaren inflatiebestendig. In de periode van 2013 tot 2018 steeg de gemiddelde prijs van vastgoed met 11.3%. Dit is ongeveer anderhalf percentage hoger dan de stijging van inflatie (9,7%). Hieruit blijkt dat de term”waardevast vastgoed” dus nog steeds een betekenisvolle. 2018 echter, bracht een forse prijsstijging met zich mee op de vastgoedmarkt!

waardevast vastgoed

het voorjaar van 2018

Sinds begin 2018 spreken we niet langer over waardevast vastgoed want de vastgoedprijzen zitten opnieuw in een duidelijke opwaartse trend! Zo stegen de prijzen van appartementen in de eerste 6 maanden van 2018 gemiddeld met 3% terwijl dit voor huizen zelfs opliep tot 4%.
Dit bleek uit cijfers van de notarissen.
Dit bracht de gemiddelde prijs voor een appartement naar een record van €223.807. In de eerste helft van 2018 spreken we dus niet langer over waardevast vastgoed, maar eerder over opbrengstvastgoed.

bron: de notarissen

het derde kwartaal

We hebben een prachtzomer achter de rug. Dan spreken we niet enkel over het weer, maar ook over vastgoed. Zowel de verkoop als de prijzen kregen in het derde kwartaal van 2018 een boost. Opmerkelijk, zeker als je dit vergelijkt met het derde kwartaal van vorige jaren. Juli, augustus en september zijn traditioneel zwakkere maanden. Dit jaar, echter, werden 5,4 procent meer transacties vastgesteld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen werden 4,4% meer woningen verkocht. In Wallonië liep dit op tot 10,1%. Enkel Brussel kreeg een kleine deuk met een daling van 5,8%.

Het warme zomerweer bracht veel kooplucht met zich mee, want vooral in de vakantiemaanden juli en augustus stond jong en oud te popelen om te investeren in een nieuwe thuis. Tijdens de zomermaanden waren er 9% meer transacties.

bron: de notarissen

Waar u eind juni gemiddeld €223.807 betaalde voor een appartement in Vlaanderen, was dit enkele maanden later (eind september) bijna €3000 meer!

 

Samengevat

2018 is goed op weg om een een prachtjaar te worden voor de vastgoedwereld. Uit de balans na negen maanden blijkt dus dat de vastgoed activiteit dit jaar nog een stuk hoger ligt dan vorig jaar, terwijl 2017 al een recordjaar was!
Waardevast vastgoed blijft jaar na jaar een perfect alternatief voor bancaire producten.

Bent u de rentes op uw spaarboekje ook meer dan beu? Investeer net zoals vele anderen in zorgeloos hotelvastgoed!

Wenst u ook uw vastgoed portfolio en de quality time met uw familie te vergroten? Ontdek dan onze uitgebreide keuze aan tweede verblijven!