De verhuurmarkt trekt aan. De meest recente cijfers laten zien dat de huurprijzen in Vlaanderen tijdens de eerste helft van 2019 opnieuw zijn toegenomen. De gemiddelde, maandelijkse huurprijs voor een woning in Vlaanderen bedroeg van januari tot en met juni dit jaar ongeveer 765 euro.

Het gaat om een stijging van 5,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Deze cijfers zijn afkomstig van het CIB, het grootste Vlaamse beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars. De oorzaken van de stijging van de huur? Die leest u hier.

Nieuwbouwappartementen en verstrenging van de normen

De stijging heeft vooral te maken met de komst van meer nieuwbouw, wat de gemiddelde prijzen voor appartementen, halfopen bebouwingen en rijwoningen omhoog stuwt. De stijging is het hoogst voor vrijstaande woningen. Daarvoor is de gemiddelde huurprijs in één jaar met maar liefst 8,3 procent gestegen.

Een tweede belangrijke oorzaak is de verstrenging van de normen voor huurwoningen. Wanneer een woning bijvoorbeeld verplicht geïsoleerd moet zijn, rekent de verhuurder deze kostprijs over een langere termijn door aan de verhuurder. Het gevolg? Hogere huurprijzen.

Huurprijzen zijn sterk afhankelijk van de locatie

Steden en plaatsen waar meer nieuwbouw voorkomt, keren ook terug in de top 10 van de steden met de hoogste stijgingen van de huurprijs. De gemiddelde huurprijs voor een woning is momenteel het hoogst in de provincie Vlaams-Brabant, met een stijging van zo’n 10 procent.

De stad met de hoogste huurprijzen, is Antwerpen. Een gemiddeld appartement kost daar €1.064 per maand. Andere steden in de top 10 zijn Leuven, Mechelen, Gent en Hasselt. Plaatsen waar de prijsstijging lager ligt dan de inflatie zijn zeldzaam, maar wel aanwezig. Turnhout en Aalst zijn hiervan twee voorbeelden.

Bijzonder: appartementen aan zee

Investeren in een appartement in één van deze Vlaamse steden ligt misschien niet voor de hand qua budget of voor het dagelijks beheer ervan. Investeren in een beleggingspand aan de kust is dat vaak wel.

Dergelijke investering heeft namelijk een dubbel doel: je kunt er zelf gebruik van maken in de periodes die voor u het beste passen en tijdens andere periodes kan je je vakantieverblijf verhuren aan mensen die graag vakantie aan de kust nemen. Een vaste verhuur of seizoensverhuur is een garantie voor een fraai rendement.

Daarbij loont het om specifiek op een aantal verschillende elementen te letten. Facetten als de ligging en zicht op zee zijn erg belangrijk. Een verblijf direct aan de kust blijft namelijk aantrekkelijker dan een appartement iets verderop – en dat heeft ook invloed op de prijzen en huurtarieven.

Desondanks kan ook de waarde van woningen die nét iets verder van het strand liggen aardig oplopen en biedt dit een uitstekende opportuniteit voor extra rendement via verhuur.

Op zoek naar extra rendement uit verhuur van vastgoed? 

Als u op zoek bent naar extra rendement dankzij de verhuurmarkt, zijn er heel wat opties: een eigen appartement of een zorgeloze investeringsformule waar u geen omkijken naar hebt. 

Alysee adviseert haar klanten al ettelijke jaren in veilig en rendabel vastgoed aan de Belgische kust. Wilt u meer weten? Neem zonder verdere verplichting contact op met ons en we bekijken samen met u welke investering een geschikte oplossing is voor u.