De Morgen kopte dat vastgoed de investering met uitstek blijft. Meer nog: een Amerikaans-Duitse historische studie wees uit dat baksteen al 145 jaar gelijk staat aan slim beleggen. Met nog 11 andere landen in de vergelijking bestudeerden ze ook Australië, Japan, Finland, de V.S. en België. Dit was de conclusie.

 slim beleggen

Belgische meerwaarde

Strikt genomen stond baksteen voor een flinke meerwaarde in België tussen 1870 en 2015. Met een rendement van maar liefst 7,89% deed vastgoed het de laatste 145 jaar flink beter dan de hoge toppen die aandelen scheren, daar verdiende de belegger jaarlijks gemiddeld zo’n 6,23%. Vastgoed blijkt dus doorheen de geschiedenis jaar na jaar een stevige, stabiele én winstgevende belegging.

Hedendaagse cijfers

De winstmarges die bleken uit het totale onderzoek kan wel wat nuance gebruiken. De Morgen interviewde daarom chief economist van ING Peter Vanden Houte voor toelichting. Volgens hem zijn de cijfers pas echt veelzeggend vanaf de jaren 50. De economische toestand in de periode ervoor werd geplaagd door oorlogen en andere factoren die de financiële situatie toen sterk beïnvloedden. Vanaf de jaren 50 kwamen volgens hem de financiële markten pas echt van de grond. Bleef vastgoed daarna ook slim beleggen?

Evolutie

De bevindingen van Vanden Houte komen inderdaad terug in de veranderende markt na 1950. De financiële stabilisatie maakte ruimte voor wat meer risico, waardoor veel beleggers zich ook gingen richten op aandelen. Vanaf 1980 wordt het verschil tussen beide uitvergroot, met een jaarlijks rendement van 11,49% op aandelen en 7,20% bij vastgoed.  “De oliecrisissen waren net achter de rug en vanaf 1982 start de beurshausse.”, verklaart Vanden Houte. Daartegenover is vastgoed wel stukken stabieler.

Aandelen of vastgoed?

Waar aandelen voor hoog rendement veel risico’s bevatten, blijft vastgoed stabiel en stevig. Dat mooie rendement gaat dus gepaard met flink wat zekerheid. Toch loont het niet altijd om risico volledig uit de weg te gaan. Slim beleggen betekent een portefeuille samenstellen op basis van je risicoprofiel, maar vooral ook diversifiëren. Risico’s spreiden en de juiste belegging zoeken blijken slim beleggen naar een heel nieuw niveau te tillen. Wil je liever geen kopzorgen over onderhoud en lastige verhuurders bij vastgoed? Dan kan je nog steeds investeren in de stabiliteit en zekerheid van baksteen.

Interesse in een verstandige toevoeging aan je beleggingsportefeuille of de voordelen van een buitenverblijf? Neem dan vrijblijvend contact op met de vastgoedexperts van Alysee of bekijk onze projecten.