Financieel onafhankelijk worden lijkt wel een droom. Maar met enkele slimme investeringen is die tastbaarder dan je denkt. In dit artikel ontdek je drie manieren waarop vastgoed je kan helpen stap voor stap onafhankelijker te worden.

huis op torentje geld symboliseert financieel afhankelijk worden met vastgoed

Wat bedoelen we met financiële onafhankelijkheid?

Financiële onafhankelijkheid betekent net dat: je hoeft niet meer van een werkgever afhankelijk te zijn om elke maand rond te komen. In de praktijk vertaalt zich dat vaak naar een passief inkomen of rendement na verkoop. En laat vastgoed nu net de ideale invstering zijn op die manier financieel onafhankelijk te worden, zelfs met een beperkt budget.

Financieel onafhankelijk worden doe je echter niet van de ene dag op de andere. Vastgoed opent de deur naar:

  • Passief inkomen vb. Van huur
  • Verkopen met meerwaarde vb. Na renovaties
  • Investeren met een kleiner budget vb. Met het hefboomsysteem

Stap voor stap onafhankelijker met vastgoed

Vastgoed biedt de perfect oplossing voor iedereen die financieel onafhankelijk wil worden. Je geniet namelijk van verschillende types opbrengsten van vastgoed, afhankelijk van welke vorm je kiest.

financieel afhankelijk worden met verschillende soorten vastgoed

Passief inkomen

Met vastgoed met verhuurgarantie krijg je consequent inkomsten zonder zelf tijd en moeite te investeren. Zo zie je maandelijks een bedrag op je rekening verschijnen, maar hoef je niet in te staan voor onderhoud.

Wil je met nog minder zorgen verhuren? Dan kies je ongetwijfeld investeringsvastgoed. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een hotelkamer als investering, hangt je passief inkomen niet eens af van of je eigendom al dan niet verhuurd is. Je deelt namelijk in alle inkomsten van het hotel, inclusief restaurant, bar en parking.

Verkopen met meerwaarde

Eigendom kopen en die later doorverkopen met meerwaarde is een van de bekendste manier om vastgoed te laten renderen. Maar je hoeft geen dure renovaties te doen om je pand in waarde te doen stijgen. 

De waarde van vastgoed aan de kust zit al jaren in de lift, en die trend lijkt zich jaar na jaar door te zetten. Als je dus nu investeert in een tweede verblijf, hoef je enkel te wachten tot de waarde voldoende gestegen is om door te verkopen.

En in tussentijd kan je gewoon verhuren.

vastgoed aan de kust dat stijgt in waarde is goed voor financieel afhankelijk worden

Beperkt budget

De kans is groot dat je minstens al eens hoorde van het hefboomsysteem. Kort gezegd laat het je toe een grote investering te maken met een klein budget. Met € 50.000 reken je bij aandelen namelijk op heel wat risico zonder enige garantie, maar kan je moeilijk kiezen voor een stabielere investering zoals vastgoed. Of toch?

Met € 50.000 kan je geen huis kopen, maar wel een hypothecaire lening aangaan met € 50.000 eigen inbreng. Hypothecaire leningen zijn goedkoper dan andere leningen en geven je de stabiliteit van baksteen. Je eigendom kan je vervolgens verhuren of doorverkopen met winst voor passief inkomen of een groter investeringsbedrag voor je volgende belegging.

Bovendien kies je met een beperkt publiek tegenwoordig ook heel gemakkelijk alternatieve soorten vastgoed zoals parkings. Door te investeren in parkings combineer je je beperkte budget met alle voordelen van verhuur. Je krijgt dus ook hier maandelijks een passief inkomen van de verhuur van je parkeerplaats.

Krijg advies

Ben jij klaar om je eerste stappen te zetten naar financieel afhankelijk te worden? Krijg dan advies van de vastgoedexperts van Alysee voor je volgende investering.