De haven van Zeebrugge is de op één na grootste haven van België en een van de belangrijkste van Europa. De veelzijdige haven ontvangt dagelijks een massa goederen uit uiteenlopende sectoren waardoor ze een epicentrum van handel is geworden. Maar dat is niet alles. Ontdek de vele facetten van de haven van Zeebrugge:

  • Dagelijkse drukte
  • Technologische (r)evolutie
  • Passie voor ecologie
  • Internationale interesse
  • Toeristische aantrekkingskracht

Blauwe kraan in de haven van Zeebrugge bij zonsondergang - Chateau Residenties

Dagelijkse drukte

In 2019 zag de haven van Zeebrugge maar liefst 45,8 miljoen ton goederen passeren. Als voorname roll-on-roll-off- en diepzeecontainerhaven is ze een toegangspoort voor handel over heel de wereld. 

Containers voor conventioneel havenverkeer in de haven van Zeebrugge - Chateau Residenties

Bovendien is ze ook een van de belangrijkste havens ter wereld voor de autohandel, met een jaarlijks gemiddelde van 2,9 miljoen eenheden. Maar ook andere conventionele ladingen zoals vloeibaar aardgas (LNG) zijn er dagelijkse kost.

Omdat de haven van Zeebrugge een niet-industriële haven is, een zogenaamde ‘clean port’, is ze ook perfect geschikt voor opslag van voedingswaren. Ze staat intussen dan ook gekend als een voedingscluster, en als een onmisbare halte voor maritiem verkeer van over de hele wereld.

Technologische (r)evoluties

Hoewel ze nu al een van de belangrijkste havens is voor zeeverkeer, stopt de haven van Zeebrugge niet met innoveren of groeien. Samen met Nokia is ze een van de eerste plekken in België die zich opmaakt om een 5G-internetverbinding uit te rollen. Anno maart 2020 was de eerste fase alvast compleet. 

Met deze recentste innovatie in draadloze netwerken zullen ze uiteenlopende applicaties kunnen linken, tracken en analyseren met optimale efficiëntie. Het 5G-netwerk versnelt innovatie en zal het startsein geven voor heel wat vernieuwende concepten. Het legt onder andere de basis voor een Internet of Things in de haven zelf en laat toe te experimenteren met vernieuwingen zoals augmented reality.

Dit filmpje legt uit wat Internet of Things betekent voor de 4de industriële revolutie en welke veranderingen het met zich meebrengt.

Passie voor ecologie

De haven van Zeebrugge is een pionier in groene energie, niet in het minst dankzij de huisvesting voor de Fluxys- raffinaderij voor LNG, Al sinds 1987 is ze daardoor een van de belangrijkste toegangspoorten voor de aanvoer van alternatieve brandstof LNG in Noordwest-Europa.

LNG-raffinaderij en -opslagplaats van Fluxys in de haven van Zeebrugge - Chateau Residenties

De LNG-raffinaderij van Fluxys

Bovendien doet de haven er ook alles aan om zelf zo duurzaam mogelijk te functioneren, met veel aandacht voor haar omgeving. Ze voorzag niet enkel ruimte voor windmolens die groene elektriciteit voorzien, ook de infrastructuur van de haven werd gepland met het oog op natuurbehoud

Windmolens in de zee dankzij de haven van Zeebrugge - Chateau Residenties

Binnen dat ecologische kader promoot de haven van Zeebrugge ook shortsea-verkeer en binnenscheepvaart als alternatief voor milieubelastende vrachtwagenladingen. De luchtkwaliteit in Zeebrugge is dan ook erg positief. 

Internationale interesse

Zoals het een internationaal gekende haven betaamt, staan er heel wat samenwerkingen met grote internationale bedrijven en regeringen op het programma. Onder andere Rusland gebruikt binnenkort tijdens de wintermaanden de haven van Zeebrugge als layover voor Russisch LNG-transport.

Bovendien versterkt de haven van Zeebrugge ook haar banden met de Chinese markt met kersverse vertegenwoordiger Leo Zhan. Hij verenigt dankzij zijn opleidingen in Shanghai en Leeds vlot de Oosterse en Westerse cultuur voor een vloeiende en vruchtbare samenwerking. Ontdek alles over Leo Zhan in dit interview.

Toeristische aantrekkingskracht

Tot slot is de haven van Zeebrugge niet enkel een logistiek pareltje, ook toeristen zijn er vaak welkom. Niet alleen door de cruise port, maar ook voor een leerrijk bezoek aan de rijke en boeiende haven

Zoals je eerder al las, zette de haven flink in op natuurbehoud en preservatie van het milieu. Daardoor blijft de omgeving een prachtige plek voor wandelroutes en fietstochten, met de industriële charme van de haven als backdrop.

Dankzij de bouw van een nieuwe fietsbrug breiden de toeristische mogelijkheden van de haven binnenkort zelfs nog meer uit.

Natuur rond de haven van Zeebrugge waar ze sterk aandacht aan besteedt - Chateau Residenties

Daarnaast voorziet de haven van Zeebrugge ook een onevenaarbare vista voor iedereen die andere delen van de kuststad bezoekt. Vanop het strand en de dijk is de verlichte haven een romantisch beeld waarnaar je eeuwig kan kijken. 

Haven van Zeebrugge bij zonsondergang vanop het strand - Chateau Residenties

Wil jij de vruchten plukken van dit bijzonder epicentrum van bedrijvigheid? Zie je ook de ongelooflijke waarde van de unieke omgeving? Ontdek dan de bouwprojecten van Alysee in de bruisende buurt.

Vraag advies

Klaar voor de stap of wil je eerst wat meer informatie? Vraag vrijblijvend advies aan de vastgoedexperts van Alysee over jouw investering of tweede verblijf. Tot snel!