Wanneer je op de beurs speelt, kan je kiezen tussen verschillende soorten investeringen. Er zijn 8 categorieën, die elk hun eigen schommelingen en graad van betrouwbaarheid met zich meedragen. Je kan kiezen tussen aandelen, obligaties, spaarboekjes, kapitaalbescherming, goud, grondstoffen, hefboomfondsen en vastgoed. Een groot aanbod, waarin je keuze niet altijd voor de hand ligt. Wat is wat? En waar kies je het best voor? In dit overzicht zetten we beursinformatie en -trends voor jou op een rijtje, en kan je gerust aan de slag met je portefeuille.
Beursinformatie – CONCREET
De beurs is de instelling waar wereldwijd wordt gehandeld in geld of waardepapieren. Bedrijven kunnen door zich op te splitsen in aandelen en die te verkopen astronomische bedragen bijeensprokkelen. Bovendien wordt zo goed als alles op de beurs verhandeld: aandelen, maar ook grondstoffen. Door schommelingen in munteenheden, faillissementen en de verkoop van nieuwe bedrijven kan de beurs wel al eens schommelen. Dat houdt risico’s in, aangezien een aandeel, een rentevoet of een grondstof daardoor in waarde kan stijgen of dalen. Logischerwijs komen bij de grootste risico’s ook de grootste bedragen kijken. Hier zetten we waardevolle beursinformatie op een rijtje, zoals welke beleggingen het meeste risico met zich meebrengen, en welke andere voor- en nadelen eraan vast hangen. Zo maak je zeker de beslissing die het best bij jou past.
RISICOVOL
Bij het investeren in aandelen, krijg je een deel van het bedrijf waarvan je aandelen koopt. Daarbij kan je er ook voor kiezen om de bank je investeringen te laten kiezen, of bij een internetbank zelf je portefeuille in handen te houden. Bij een belegging in aandelen worden er dividenden uitgekeerd wanneer het bedrijf van je investering winst maakt. Dit kan leiden tot hele hoge pieken, waarbij er miljoenen worden verdiend. Maar bij hoge pieken horen ook diepe dalen. Zo kan je in een jaar waarin het bedrijf verlies maakt, helemaal geen dividenden uitgekeerd krijgen, of zelfs verlies maken. Dat maakt aandelen een heel lucratieve, maar enorm risicovolle investering.
Obligaties zijn een andere manier om te investeren in bedrijven. Zo geef je hen geen geld, maar leent het uit door het vast te zetten in een obligatie voor een bepaalde termijn. Gedurende die termijn gebruikt het bedrijf jouw belegging om het bedrijf te laten groeien. Wanneer de termijn verstrijkt, krijg je je investering terug met interesten. Die interesten zijn op voorhand vastgelegd, waardoor je exact weet hoeveel je uiteindelijk overhoudt. Hoewel ze betrouwbaarder zijn dan aandelen, ben je ook niet zeker van je uiteindelijke opbrengsten bij obligaties. Je weet namelijk nooit zeker of het bedrijf op de vervaldag van de obligaties je bedrag of de interesten erop zal kunnen terugbetalen.
Kapitaalbescherming
Wanneer je investeert in aandelen en obligaties kan je kiezen voor kapitaalbescherming. In dat geval daalt je kapitaal minder dan het aandeel, waardoor je minder verlies lijdt. Omgekeerd is dat echter ook het geval, waardoor je minder winst uitgekeerd krijgt. Bovendien nemen fondsbeheerders veel minder risico’s zodat ze je kapitaal kunnen garanderen. Daardoor brengt kapitaalbescherming zelden meer op dan het gekende spaarboekje. De risico’s worden ook niet onbestaande, waardoor je minder beloond wordt voor een gelijkaardige gok. Een risicovollere route is in aandelen beleggen met hefboomfondsen. Die fondsen zijn bedoeld om bij heel hoge bedragen in te zetten, en zijn niet voor iedereen toegankelijk. Ze investeren in verschillende gerelateerde aandelen. Als het ene aandeel daalt, stijgt het andere en wordt daar dus winst op gemaakt. Niet alleen houdt die manier van beleggen enorm veel risico’s in voor de belegger, ook de markt kan erdoor beïnvloed worden.
BETROUWBAARDER
Bij goud is je rendement volledig afhankelijk van hoe hoog of laag de goudprijs staat, en die prijs reageert op renteschommelingen. Hoe lager de rente, hoe meer mensen inzetten op goud en hoe minder het waard wordt. Buiten het feit dat goud belastingvrij is, brengt het dus vrij weinig voordelen met zich mee. Andere edelmetalen volgen dezelfde regels. De verwachte inflatie in 2017 voorspelt dus weinig goeds voor investeringen in edelmetalen. Andere grondstoffen doen het wel beter op de beurs. Vooral olie, basismetalen en graan staan hoog aangeschreven in de beursprojecties voor 2017. Hoewel de waarde ervan recent vrij diep viel, zijn de grondstoffen alweer aan een opmars bezig. Bij sterke stijgingen kunnen ze heel veel opbrengen, maar die stijgingen zijn allesbehalve een zekerheid.
Met klassieke spaarboekjes is iedereen bekend. Toch zijn ze in deze tijd verre van de beste optie om je geld te beleggen. Wanneer je hogere bedragen wil investeren, ben je maar gewaarborgd tot € 100.000. Alles daarboven ben je gewoon kwijt als, bijvoorbeeld, de bank failliet zou gaan. Daarnaast houd je aan een gemiddelde rente van 0,05% wel heel weinig over. De rente wordt bovendien bij weinig banken gegarandeerd, waardoor ze wordt aangepast bij elke daling. En zelfs bij banken waar je zo’n garantie wel krijgt, geldt die maar enkele maanden. Daarna wordt die gewoon wel weer aangepast.
Tot slot kan je kiezen voor een spaarrekening met een getrouwheidspremie, maar die krijg je pas als je je geld minstens 12 maanden onaangeroerd op je rekening laat staan. Dan kan je lange tijd niet aan je geld, wat nauwelijks de moeite is als je weet dat de premie die je op het einde overhoudt met 0,1% heel weinig is.
ZEKERHEID
Ten slotte kan je ook kiezen voor een investering in vastgoed. De prijs van vastgoed stijgt elk jaar vrij licht, maar dat doet het wel aan een gestage koers van ongeveer 5% per jaar, en al voor de laatste 40 jaar. Minder aantrekkelijk is dat er een vrij hoge instapkost wordt verwacht, en dat je geld voor lange termijn niet beschikbaar is. Daar staat tegenover dat vastgoed op verschillende manieren rendement opbrengt voor de investeerder. Niet alleen is dat rendement constant door opbrengsten bij verhuur, de historische, aanhoudende stijging in de vastgoedmarkt garandeert meerwaarde wanneer de eigendom uiteindelijk wordt doorverkocht. Zo verdient de investeerder dubbel geld aan zijn belegging. Met een belegging in vastgoed kan je dus met zekerheid rekenen op een constante en stabiele winst op je instapkost.
ONZE VOORKEUR
Hoewel er lucratievere opties zijn op de beurs, gaat onze voorkeur uit naar vastgoed. Niet alleen krijg je constante inkomsten ervan, ook aan de meerwaarde bij doorverkoop kan je een vette winst overhouden. Bovendien, en dat doet geen enkele andere investering vastgoed na, heb je bij vastgoed gewoonweg de meeste zekerheid. Het gaat niet failliet, en is verzekerd wanneer er iets onvoorziens gebeurt. De lage rentes die de rest van de beurs negatief beïnvloeden, hebben bij vastgoed zelfs een positief effect. Als je namelijk onvoldoende kapitaal hebt om te investeren, kan je door de historisch lage rentevoet gemakkelijk een zeer goedkope woninglening afsluiten, en alsnog in baksteen investeren. Bij verhuur betaalt je belegging zichzelf af, en die meerwaarde gaat sowieso in je zak. Als je dus liever geen risico’s neemt met je spaargeld, kan je op vastgoed vertrouwen.
Blijf je graag op de hoogste van de laagste trends en beursinformatie? Knack Trends voorziet je van het laatste economische nieuws.