Sinds de crisis van 2008 is de opbrengst op een spaarboekje pijlsnel gezakt. Heeft het überhaupt nog zin om het geld dat u met uw harde werk verdiend hebt daar te parkeren? Om voorbereid te zijn op de toekomst, kan een korte terugblik naar het verleden nooit kwaad. Welke investeringen waren in 2018 interessant en welke beleggingen lonen de moeite in 2019? Hieronder geven wij u een volledig beleggingsoverzicht!

Spaarboekjes kosten geld

Laten we dit beleggingsoverzicht beginnen met de spaarboekjes. Ondanks alle doemberichten blijven de Belgen hun spaargeld op een spaarboekje zetten, zelfs al levert dit in de meeste gevallen niet meer dan het minimumrendement van 0,11% wat lager is dan de inflatie. Met andere woorden, uw geld vermindert in waarde door het op een spaarboekje te plaatsen.

Banken zoals MeDirect en de West-Vlaamse spaarbank CKV leverden in 2018 een extra inspanning om hun klanten toch een verhoogde rente aan te bieden, maar zij waren uitzonderingen.

Omdat de rente op de spaarboekjes afhangt van de beslissingen door de Europese Centrale Bank is het moeilijk om de evolutie te voorspellen.  Waarschijnlijk zal er op het gebied van rendement in 2019 weinig veranderen.

Aandelen en obligaties blijven volatiel

De handelsoorlog met de Verenigde Staten en de nakende Brexit hebben diepe sporen nagelaten. Dit zijn wellicht de belangrijkste oorzaken van de daling van de BEL20, de index met de belangrijkste Belgische aandelen, met 18,5%. Moeten we het vertrouwen in de economie van ons land verliezen? Niet noodzakelijk, want Flanders Investment and Trade berichtte nog einde maart 2019 dat de Vlaamse export in 2018 haar hoogste bedrag ooit bereikte.

Pensioensparen loont niet

Ook op het vlak van pensioensparen ging het de belegger in 2018 niet voor de wind. Het pensioenfonds is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de economie en de financiële markten. De daling van 8% is hard te verduren, maar in 2019 wordt er op de beurzen beterschap verwacht waardoor de schade dit jaar hopelijk minder groot zal zijn.

Vastgoed blijft overeind

Investeren in huizen en appartementen bleef in 2018 een slimme zet. De prijs van een Vlaams huis steeg vorig jaar met niet minder dan 4,8 procent volgens de Vastgoedindex van de KU Leuven en vastgoedmakelaar ERA. Appartementen deden het zelfs een tikje beter met 5,3%.

Goud en bitcoin fluctueren

De kans dat goud ernstig in waarde zakt, is altijd klein. Daarom mag dit product dus zeker niet ontbreken in ons beleggingsoverzicht. Niettemin duikelde de prijs in dollar in de loop van 2018 naar beneden. Gelukkig mocht de euro-dollarkoers een winst van 3.5% noteren waardoor de schade beperkt bleef.

Anders verliep het met de bitcoin, het virtuele goud. De cryptomunt kon haar beloften van 2017 niet handhaven, maar zakte in waarde met een ontzagwekkende koersdaling van 72%. Wat voor beleggers een interessante investering leek, klapt plots als een zeepbel uit elkaar.

Investeren in waardevast vastgoed?

Een vastgoedinvestering kan in vele vormen, elk met zijn specifieke voor- en nadelen. Al meer dan 40 jaar adviseert Alysee haar klanten over veilige en rendabele vastgoedinvesteringen. Wilt u meer weten over een vastgoedinvestering en te verwachten rendementen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.