Een weekje luieren en genieten van hapjes en drankjes in een hotel hebben we allemaal al gedaan. Dat je een hotelkamer kan boeken wist je dus al. Maar wist je ook dat je kan beleggen in een hotelkamer? In dit blogbericht leggen we alles uit dat je moet weten als je een hotelkamer wil kopen en slim wil beleggen. Want beleggen in hotelkamers, dat is iets wat je niet elke dag hoort.

hotelkamer

Beleggen in een hotelkamer

Hotelvastgoed is een alsmaar populairdere investering door de lage risico’s en mooie opbrengsten. Bij hotelvastgoed wordt alles voor jou gedaan: van onderhoud tot betaling. Het fenomeen bestaat al sinds 1950 en waaide over uit Amerika. Tegenwoordig wordt het meer en meer populair.

Opbrengsten

Bij klassieke verhuur heb je maar één inkomstenbron: de betaling van de maandelijkse huur. Die kan plotseling wegvallen door wanbetaling of leegstand. Bij hotelvastgoed wordt de totale opbrengst van maaltijden, service, verhuur van zalen, kamers en parking in een pot gelegd en daarna verdeeld over alle eigenaars.

Als je investeert is het woord ‘diversificatie’ je zeker niet onbekend. Doordat je geniet van meerdere inkomstenbronnen die erna worden verdeeld, heb je een onderliggende diversificatie gecreëerd die je een stabielere opbrengst zal geven.

Zorgeloos

Je hoeft zelf niets aan een hotelkamer te doen, behalve de hotelkamer te kopen, het personeel van het hotel zorgt voor de dagelijkse poetsbeurt, ontvangst van de inkomsten en herstellingen. Zo moet je enkel in je zetel wachten tot je betaald wordt. Aangezien de rendementen dicht aanleunen bij de rendementen van private verhuur kan je dus meer tijd spenderen bij je gezin.

Inflatiebestendig

De kamerprijzen worden dagelijks geïndexeerd, in tegenstelling tot de jaarlijkse indexatie bij woningverhuur, waardoor je er zeker van bent dat je investering altijd inflatiebestendig is.

In je eigen kamer slapen

Als je een hotelkamer koopt kan je, in bepaalde mate, ook gratis in hetzelfde hotel overnachten. Aangezien je kamer soms al bezet is, krijg je gewoon een andere kamer toegewezen. Als je dat doet, wordt er een klein deeltje van je opbrengst afgehouden, maar dat merk je amper in de afrekening.

Vastgoedgarantie

Alle vastgoedeigenaren hebben een prioriteit. Sommigen zoeken een goed rendement, anderen doen het omwille van de kinderen, men betaalt immers geen 25% roerende voorheffing op hotelkamers. Maar allen zoeken ze de garantie en de zekerheid dat hun spaarcenten hun waarde minimaal behouden, ook in de toekomst.

De hotelkamer kopen

Als je kiest om te beleggen in een hotelkamer, is dat eigenlijk zeer makkelijk. Je maakt een afspraak met een kantoor die dit verkoopt, waarna je alles wordt uitgelegd en de adviseur kijkt welk type kamer jet best bij jouw budget past. Welke kamer je exact koopt, maakt niet echt uit door het hierboven uitgelegde poolsysteem, dat de verschillende inkomsten verdeeld. Als je vindt dat dit binnen je portefeuille past, maak je daarna een afspraak met de notaris en ben je eigenaar van de hotelkamer. Daarna moet je enkel nog je rekeningnummer doorgeven, zodat je centjes kunnen worden uitbetaald.

Nadelen hotelvastgoed

Hotelvastgoed is minder geschikt voor mensen die graag speculeren en rendementen verwachten van meer dan 5%. Een hotelinvestering is net zoals vele andere een investering op lange termijn. Je hebt zelf niet de touwtjes in handen en kan geen verandering brengen aan de bezettingsgraad van je kamer. Dat zijn de enige nadelen die eraan vasthangen.

 

Meer lezen over investeren in hotelkamers? Bekijk zeker onze pagina over hotelvastgoed.

Heb je nog verdere vragen of bemerkingen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!