Meer en meer mensen besluiten te kopen op plan. De nieuwe vorm van bouwen neemt je niet enkel werk uit handen, het beveiligt je ook tegen vaak voorkomende problemen wanneer je vastgoed koopt. Hier ontdek je de voor- en nadelen van een huis of appartement te kopen op plan.

  • Wat is kopen op plan?
  • Wat zijn de voor- en nadelen?

Bouwplannen om appartement op plan te kopen worden opgesteld - Chateau Residenties

Wat is kopen op plan?

Wanneer je een huis of appartement wil kopen op plan, kies je ervoor te kopen vooraleer je pand gebouwd is. Je koopt dus enkel op basis van de bouwplannen, niet omdat je een specifiek gebouw bezocht hebt.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Kopen op plan is voor veel kopers een alternatief voor sleutel-op-de-deur of een weg om zelf niet te hoeven renoveren. Bovendien kan het ook tellen als investeringsvastgoed wanneer je niet van plan bent te verhuizen. Hier ontdek je de beste optie voor jou.

Voordelen

  • Betere bescherming dankzij de wet Breyne: de wet Breyne beschermt je als koper tot heel diep. Met de wetenschap dat er een strenge wet aan jouw kant staat, slaap je gerust op beide oren.
  • Je kan gemakkelijk op maat werken: Aangezien je betrokken bent van bij de planning, kan je heel vroeg het plan naar je hand zetten. Zo krijg je meer flexibiliteit dan bij sleutel-op-de-deur aan minder geld dan renovaties.
  • Budgetbewaking vergemakkelijkt: je budget blijft overzichtelijk en schommelt niet aangezien je het voorgestelde plan koopt. Zodra je een overeenkomst bereikt met de projectontwikkelaar, staat je budget vast.
  • Weinig verrassingen: aangezien je van begin tot eind wordt begeleid én de levertermijn op voorhand vastligt, heb je van meet af aan een duidelijk beeld op hoe de bouw zal verlopen.

Vrouw overlegt met aannemer over haar nieuwbouw op plan - Chateau Residenties

Nadelen

  • Je kan niet meteen intrekken. Zodra je de overeenkomst tekent en alles in kannen en kruiken is, moet de bouw van je nieuwe woonst nog beginnen. In tegenstelling tot bij een bestaande woning, moet je dus bij kopen op plan een periode rekenen op dubbele kosten. Je betaalt namelijk je huidige verblijfplaats én je begint je nieuwe aankoop ook al meteen in schijven af te betalen.
  • Je moet steeds alert blijven. Je kan dan wel personaliseren, maar je initiële koopprijs stijgt natuurlijk mee. Hou dus steeds in het oog welke invloed je wensen hebben op het initiële budget om zeker te zijn dat je je mogelijkheden niet overschrijdt.

Man en vrouw kochten appartement op plan en vieren - Chateau Residenties

Vraag advies

Op zoek naar gouden raad wanneer je op het punt staat een huis of appartement op plan te kopen? Vraag dan advies aan de experts van Alysee voor je ideale investering.