Wie investeert in vastgoed bouwt aan zijn stenen spaarpot. Al decennialang bekend als één van de belangrijkste peilers in het opbouwen van vermogen samen met een extra inkomen. Hoe vroeger je hieraan kan beginnen, hoe beter. Verhuren van vastgoed vergt veel tijd en werk, ook al heb je het geluk van een goede huurder. Huuropvolging, onderhoud en herstellingswerken horen nu eenmaal bij een vastgoedinvestering. Toch hoeft het niet altijd zo te zijn. Daarom ontwikkelde Alysee als trotse pionier het hotelvastgoed in België, een zorgeloos alternatief met meer zekerheid. Wij bundelen alvast de meest gestelde vragen rond hotelvastgoed. Als je op zoek bent naar een aanvullend inkomen, de zekerheid van tastbaar vastgoed en een investering zonder zorgen, dan is hotelvastgoed zeker het bekijken waard.

Wie doet beheer en hoe gebeurt dit precies?

Alysee staat in voor de ontwikkeling en uitbating van jouw hotel van A tot Z. Voor de uitbating werken wij samen met wereldbekende en vooral betrouwbare partners met veel ervaring in de hotelerie. Denk daarbij vooral aan internationale hotelmerken van Accor zoals Ibis, Mercure, Novotel, … Een professioneel en bekend hotelmerk zorgt voor extra cliënteel en de uitmuntende kwaliteit van de uitbating. Of u nu verblijft in een Mercure aan de Belgische Kust of een Mercure in Parijs, mensen kunnen er dezelfde kwaliteit terugvinden. Tevreden hotelbezoekers uit andere landen zullen niet twijfelen als ze een hotel vinden met dezelfde naam.

Ben je ooit al op hotel geweest? Dan weet je vast en zeker wel wat het personeel allemaal voor jou doet. Al gaat het wel iets verder dan enkel en alleen de hotelgasten tevreden stellen. Door de knowhow van de professionele uitbater en de naambekendheid van het hotel kan je als investeerder op twee oren slapen. We zorgen dus niet enkel voor het klaarzetten van het ontbijt, de ramen wassen, de bar uitbaten, … Samen met de investeerders organiseren we ook jaarlijks een algemene vergadering zodat je ook op de hoogte blijft van het reilen en zeilen van uw investering. Bekijk hier wat er in dergelijke vergadering besproken wordt.

Deze vastgoedinvestering wijkt enigszins af van het klassieke verhaal. Koop je een klassiek appartement? Dan koop je het appartement en zie je de bouwheer nooit meer weer. Bij de aankoop van een hotelkamer blijf je als investeerder verbonden met de uitbater. Dit komt omdat de uitbater er ook alle belang bij heeft dat het hotel goed draait. Hoe beter het hotel draait, hoe beter voor u en ook voor de uitbater.

 

Gaat dit over naar mijn kinderen?

Hotelkamers worden toegevoegd aan het vastgoedpatrimonium van de investeerder via een notariële akte. De hotelkamer kan u dan later op verschillende manieren overgeven aan uw kinderen: verkopen, schenken of doorgeven via successie na overlijden. Hierop moet je wel schenkingsrechten of successierechten betalen. Uiteraard kan je rekenen op de expertise van onze adviseurs om dit bedrag zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld aan de hand van een gesplitste aankoop

 

Wat bij doorverkoop van mijn investering in hotelvastgoed?

Je bent notarieel eigenaar van jouw vastgoed. Je kan deze dus verkopen wanneer je wil, aan wie je wil en tegen welke prijs je wil. Logischer wijs kan u zelf een nieuwe koper aanbrengen. Indien u daar geen tijd voor heeft krijgt, helpen wij u graag verder via een vastgoedkantoor waarmee wij een samenwerking hebben. Zo kunnen ook de verkopers bij wie je de hotelkamer gekocht hebt op zoek naar een nieuwe koper. Dit gebeurt op verschillende manieren:

– Alle bestaande eigenaars van al onze hotels worden aangeschreven om de opportuniteit voor te stellen. Vaak worden op deze manier al kamers verkocht.

– Alle geïnteresseerden in ons databestand worden vervolgens op de hoogte gebracht dat er een hotelkamer in herverkoop aangeboden wordt. – Dagelijks krijgt Alysee nieuwe aanvragen binnen van klanten die geïnteresseerd zijn om het concept te leren kennen.

Hier kan je een video bekijken van klanten die ons de doorverkoop van hun twee hotelkamers hebben toevertrouwd. Deze werden na een week al terug verkocht met een stevige meerwaarde.

 

Kan ik er zelf naartoe gaan?

Als eigenaar van een hotelkamer beschikt u steeds over de mogelijkheid om zelf naar uw hotelkamer of hotelkamers binnen de groep op overnachting te gaan. Dit geldt niet enkel voor u en/of uw partner maar voor familie tot en met de tweede graad.

Er is dus de mogelijkheid dat indien u een hotelkamer heeft aangekocht aan de Belgische Kust, u ook gebruik kunt maken van een overnachting in een hotel op een andere locatie van de groep. Daarbij geniet je van extra voordelen zoals gratis ontbijt en een verlaagd tarief. Meestal is het eigen gebruik ook maar bijzaak aangezien het een pure investering betreft. Toch is dit een leuk extraatje.

 

Hoeveel rendement mag ik verwachten?

Dit is voor beleggers een belangrijk stuk om even bij stil te staan. Je moet goed opletten op welke manier jouw rendement geïndexeerd wordt. Bij sommige ontwikkelaars kan je kiezen voor een vast en geïndexeerd rendement. Dan blijft dit rendement ‘vast’ hangen en gaat het niet mee met uw inflatie wat dus neerkomt op een verlies aan koopkracht op lange termijn. Veel mensen kiezen daarentegen voor een groeirendement waarbij je als investeerder mee profiteert van de inflatie en de stijging van de kamerprijzen. Waardoor het mogelijk is om op middellange en lange termijn een hoger rendement te behalen

Optie 1: Vast geïndexeerd rendement stijgt met +- 1,5%.
Optie 2: Groeirendement; hotelkamerprijzen kun- nen jaarlijks wel stijgen tot wel 7%.

Over de stijging van de kamerprijzen vind je hier een artikel.

 

Wat zijn de nadelen van een investering in hotelvastgoed?

Investeren in hotelvastgoed blijft een investering in vastgoed. Men heeft dus een basiskapitaal nodig om hieraan te kunnen beginnen. Investeerders mogen rekenen op een inbreng van €100.000 of meer. Je betaalt hier ook registratierechten of BTW op je aankoop. Daarom raden wij je aan een beleggingshorizon te voorzien van meer dan 5 jaar. Op deze manier betaal je ook geen belasting op je meerwaarde.

Heeft u nog vragen over investeren in hotelkamers? Neem hier vrijblijvend contact op met één van onze projectadviseurs.

 

Wat als mijn kamer vernieuwd moet worden?

Net zoals de professionele uitbater met jou er alle baat bij heeft dat het hotel goed uitgebaat wordt, hebben we er samen ook alle baat bij dat het hotel nu en dan gerenoveerd en opgefrist wordt. De kamers starten met een hypermoderne look, maar na verloop van tijd dringt er zich vanzelfsprekend een opfrissing op voor meer huuropbrengsten. Om het hotel automatisch te laten herademen, wordt er gewerkt met een state-of-the-art- renovatieprogramma. Dit wil zeggen dat het hotel zichzelf renoveert met een aangelegd

reservefonds. Op die manier wapen je jezelf tegen toekomstige kosten terwijl u geniet van vastgoed in topconditie. Via deze link kunt u één van de hotels ontdekken die al geruime tijd open is. Bekijk hier hoeveel er reeds in het reservefonds zit.

 

Welke locatie kies ik best voor een hotel?

Bij een vastgoedinvestering zijn drie zaken belangrijk: Locatie, locatie, locatie. Uiteraard doen Alysee en de hotelketen hun marktonderzoek. Een hotel bouw je natuurlijk niet zomaar ergens. Neem je een hotelinvestering in overweging? Denk vooral logisch na en kijk waar er het meeste vraag is naar hotelovernachtingen.

Via volgende studie van Toerisme Vlaanderen kan je dit gemakkelijk raadplegen.

Hier zie je de twee grootste trekpleisters van Vlaanderen. De Belgische Kust met 8.251.783 overnachtingen en Brussel met 6.993.061 overnachtingen. Niet toevallig de locaties waar Alysee al jarenlang succesvol hotels ontwikkelt.

 

Meer informatie

Indien je nog bijkomende vragen hebt of een aantal zaken niet volledig duidelijk zijn, aarzel niet om contact op te nemen met onze vastgoedadviseurs. Deze staan altijd voor je klaar!